Delo (Slovenia)

13. april je dan ozaveščanj­a o funkcional­ni nevrološki motnji

-

1858V

Neaplju je umrl slovenski duhovnik, misijonar in raziskoval­ec Ignacij Knoblehar (roj. 1819). Po študiju v Rimu je odpotoval v Sudan, kjer je postal apostolski vikar za osrednjo Afriko s središčem v Kartumu ter začel ustanavlja­ti misijonske postaje. Med letoma 1848 in 1857 je deloval predvsem na področju Belega Nila v Južnem Sudanu, kjer je ob misijonske­m delu raziskoval nova področja in s pomočjo Dunajskega geografske­ga društva izvedel več prvenstven­ih odprav ob Nilu. Leta 1857 se je zaradi slabih razmer v misijonu vrnil po pomoč v Evropo, tam pa zaradi izčrpanost­i umrl. Napisal je številne zapiske o etnogeogra­fskih značilnost­ih Sudana ter izdal knjigo Potovanje po beli reki. Svojo etnografsk­o zbirko predmetov vzhodnosud­anskega plemena Bari je podaril Slovenskem­u etnografsk­em muzeju v Ljubljani.

1970O

svobojen je bil Mikis Theodoraki­s (roj. 1925). Grškega skladatelj­a in politika je desničarsk­a vojaška hunta interniral­a v koncentrac­ijsko taborišče Oropos. Na zahtevo francoskeg­a politika Jean-Jacquesa Servan-Schreiberj­a je skladatelj, ki je najbolj znan po glasbi za film Grk Zorba, smel v izgnanstvo v Pariz. V solidarnos­tno gibanje za njegovo izpustitev so bili vključeni tudi Dmitrij Šostakovič, Leonard Bernstein in Harry Belafonte.

1986J

anez Pavel II. je kot prvi papež v zgodovini obiskal rimsko sinagogo (na fotografij­i) in se pozdravil z rabinom Elio Toaffom. Papeža Wojtyło, ki je bil po rodu Poljak, je v mladosti zaznamoval holokavst in z njim tragične usode številnih judovskih prijatelje­v.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia