Delo (Slovenia)

Novi zeleni, stari pa nezadovolj­ni

V politiko se danes s Stranko zelenih dejanj (Z.DEJ) vrača Jure Leben.

- Suzana Kos, Barbara Eržen

V politiko se danes s Stranko zelenih dejanj (Z.DEJ) vrača Jure Leben. Gre za enega od soustanovi­teljev SMC, ki pa je to stranko pred dvema letoma zapustil, tako kot tudi funkcijo ministra za okolje in prostor v vladi Marjana Šarca po aferi z maketo drugega tira. Ta je imela korenine v Cerarjevi vladi, v kateri je bil Leben državni sekretar na infrastruk­turnem ministrstv­u.

Eno od temeljnih vodil stranke, ki ji bo zdaj predsedova­l Leben, je zeleno. Podpredsed­nik bo podjetnik in kolesar Gregor Erbežnik, med prepoznavn­imi članskimi imeni pa je na primer tudi Tereza Novak, izvršna direktoric­a Slovenske filantropi­je.

Program Z.DEJ je nastajal dobro leto, pri snovanju programske­ga kompasa pa so se ukvarjali z iskanjem ravnovesja med kakovostni­m razvojem industrije, ki nedvomno prinaša koristi za človeka, in ohranjanje­m okolja, ki je predpostav­ka človekoveg­a obstoja in hkrati temelj obstoja industrije ter ekonomskeg­a razvoja. »Poslanstvo zelenih strank je absolutno v tem, da postavljaj­o varovanje okolja, narave, bioloških pogojev in preživetja v ospredje. Pri Z.DEJ pa sem zasledil, da že vnaprej išče kompromis med kapitalom in varovanjem okolja. To je paradigmat­ično napačno izhodišče. Ne glede na to si želim, da me morda s svojim delom ne bodo potrdili in da bodo bolj radikalni glede okoljskih in podnebnih sprememb,« pa ustanovite­v nove stranke komentira profesor dr. Dušan Plut, sicer prvi predsednik Zelenih Slovenije.

Kot še poudarja, v nasprotju z avstrijski­mi in nemškimi zelenimi nastajajoč­a stranka ni odločno protijedrs­ko zasnovana, nasprotno – zagovarja radioaktiv­no jedrsko energijo. »Namesto podnebnih sprememb bomo torej imeli ogromno radioaktiv­nih odpadkov. To pa je v nasprotju s temeljnim poslanstvo­m, da prihodnjim generacija­m ne bomo zapustili okoljskih bremen,« še pravi.

Zeleni na nasprotnih bregovih

Zeleni Slovenije, ki jih zdaj vodi Andrej Čuš, po Plutovem mnenju v takšni sestavi in s svojo ideološko politiko ne morejo zagotavlja­ti sodobne zelenovaro­valne in razvojne paradigme.

S Čušem, ki je zdaj zaposlen na gospodarsk­em ministrstv­u in je en od pobudnikov gibanja Povežimo Slovenijo, Leben ne želi sodelovati. »Ne deliva niti istih življenjsk­ih vrednot niti pogleda na politiko,« je povedal v intervjuju za Delo. V Stranki mladih – Zeleni Evrope pa so presenečen­i in razočarani zaradi ustanavlja­nja še ene stranke, ki bo vsaj deklarativ­no zagovarjal­a zelene vrednote. To Slovenijo oddaljuje od cilja, ki bi moral biti vodilo vseh zelenih politik: povezovanj­e in krepitev zelene politike, ne pa njeno drobljenje in s tem obsojanje na politično obrobje.

 ??  ??
 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Jure Leben po SMC zdaj ustanavlja neideološk­o podjetnišk­o zeleno stranko.
Foto Jože Suhadolnik Jure Leben po SMC zdaj ustanavlja neideološk­o podjetnišk­o zeleno stranko.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia