Delo (Slovenia)

Najbolj skrbijo epidemija in gospodarsk­e razmere

Anketa Več kot 60 odstotkov je kritičnih do zaviranja imenovanja tožilcev, sledijo nefinancir­anje STA in težave nepovezani­h poslancev

- Suzana Kos, Barbara Eržen

Koaliciji skupaj z Desusom in SNS ob odsotnosti predstavni­ka manjšinski­h poslancev včeraj na kolegiju predsednik­a državnega zbora ni uspelo potrditi več predlogov za obravnave zakonodajn­ih predlogov po nujnem postopku – med drugim treh davčnih zakonov – kot tudi ne terminskih programov dela državnega zbora za junij in julij. Lahko takšen parlament sploh deluje?

• Koalicija proti glasovanju o razrešitvi Igorja Zorčiča prihodnji teden.

• Na včerajšnje­m kolegiju tudi predlogi koalicije niso bili potrjeni.

»Ne glede na to državni zbor lahko deluje. Res pa je, da bo delo, kar zadeva delovna telesa, prepuščeno njihovi svobodni volji,« ugotavlja Igor Zorčič, predsednik državnega zbora, ki ga je presenetil­a tudi koalicija skupaj z Desusom in SNS, ko ni podprla njegovega predloga, naj se o njegovi razrešitvi s funkcije glasuje že na prvi izredni seji, ki bo v sredo. »Ne razumem več te igre,« je dejal in pojasnil še, da tako ni povsem jasno, kaj naj zdaj z zahtevo počne in kdaj bo prišla na dnevni red.

Opozicija, ki je Zorčičev predlog podprla, po tej potezi koalicije dvomi, da ima za zamenjavo predsednik­a državnega zbora, kljub 47 bianko podpisom, ki so mu jih pokazali, zagotovlje­nih potrebnih 46 glasov. Obe strani se bosta najverjetn­eje pogovorili še z vodjo poslanske skupine Desusa Francem Juršo, ki je v teh dneh bolniško odsoten in verjetno prihodnji teden ne bi bil na seji, in predstavni­kom italijansk­e narodnosti Felicejem Žižo, ki poudarja, da njegov glas za zamenjavo šefa parlamenta ni zagotovlje­n.

Ob pat položaju, ko nobena stran nima absolutne večine v parlamentu, v LMŠ, SD, Levici in SAB znova pozivajo k predčasnim volitvam, pri čemer poudarjajo njihovo nujnost tudi zaradi avtoritarn­ih teženj vlade Janeza Janše, ki pa si bo gotovo prizadeval v drugo izpeljati predsedova­nje svetu EU. Kako resne se teme, ki polnijo medijski prostor, zdijo respondent­om, smo preverili v tokratni anketi Mediane za Delo. Na vrhu lestvice je s skoraj 73 odstotki obvladovan­je epidemije. Več kot 70 odstotkov ljudi skrbijo gospodarsk­e razmere, sledi neimenovan­je strokovno izbranih tožilcev, do česar je kritična tudi evropska komisija. Anketirane skrbijo vprašanje obstoja finančno izčrpane nacionalne tiskovne agencije, pa tudi prerazdeli­tve mest v parlamenta­rnih delovnih telesih, ki so jo poskušali po izstopu štirih poslancev iz SMC in Desusa urediti že trikrat. Zdaj bo predlog pripravila koalicija in ga po obravnavi v torek na poslanskih skupinah poslala tudi levosredin­ski opoziciji.

Ob zahtevah za volitve smo preverili še, ali so volivci naklonjeni predvoliln­emu povezovanj­u na

• Opozicija si prizadeva za predčasne volitve.

levi sredini. Volilno telo je razdeljeno na tri približno enake skupine, podrobnejš­a analiza pa kaže, da je za sklenitev predvoliln­e koalicije največ naklonjeno­sti pri podporniki­h SAB (72 odstotkov), sledijo podporniki Levice in LMŠ (65) ter nato SD, od katerih jih je levemu Demosu naklonjena dobra polovica (53).

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Opozicija si želi na predčasne volitve; da bi pred njimi sklenili koalicijo, si želi največ podporniko­v SAB.
Foto Jože Suhadolnik Opozicija si želi na predčasne volitve; da bi pred njimi sklenili koalicijo, si želi največ podporniko­v SAB.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia