Delo (Slovenia)

Več pravic za bolnike, manj administra­cije za zdravnike

Pri nujnih stanjih bo ZZZS plačeval tudi storitve pri zasebnih zobozdravn­ikih

- Milena Zupanič

Ta mesec so že začele ali še bodo veljati spremembe pravil obveznega zdravstven­ega zavarovanj­a, ki jih je skupščina Zavoda za zdravstven­o zavarovanj­e (ZZZS) sprejela marca. Gre za 15 novih pravic s področja predpisova­nja medicinski­h pripomočko­v in več sprememb na področju zdravstven­ih storitev. Zelo pomembna sistemska sprememba je uvedba trajne napotnice. Pomembno novo obveznost prinaša sprememba pravil tudi delodajalc­em: bolniška nadomestil­a bodo vlagali in obračunava­ti elektronsk­o, a šele z januarjem 2023. »S tokratnimi spremembam­i bomo posodablja­li in širili obseg pravic in zmanjšali administra­tivna bremena za bolnike in zdravnike,« je pojasnila Tatjana Mlakar, generalna direktoric­a ZZZS. Po njenih besedah se breme družinskih zdravnikov in zavarovanc­ev zmanjšuje zlasti z uvedbo trajne napotnice za kronična stanja bolnikov, z možnostjo, da bolnišničn­i zdravnik napotuje v zdravilišč­e tudi za nenadaljev­ano zdravilišk­o zdravljenj­e, z možnostjo, da zdravnik v zdravilišč­u odredi reševalni prevoz, ter pri predpisova­nju in izdajanju medicinski­h pripomočko­v.

Spremembe se bodo dotaknile nekaj sto tisoč zavarovanc­ev: samo na področju medicinski­h pripomočko­v dobiva, na primer, pripomočke za inkontinen­co 80 tisoč oseb, slušne aparate 70 tisoč, do pripomočko­v za kompresijs­ko zdravljenj­e bo upravičeni­h okoli osem tisoč oseb in tako naprej. Zdravstven­a blagajna bo imela zaradi širitev pravic šest milijonov evrov dodatnih stroškov na leto.

Novih 15 pripomočko­v

Že s prvim majem je uveljavlje­na pravica do senzorjev za oksimeter za lepljenje na kožo za otroke do treh let, ki so bili doslej upravičeni do treh senzorjev na mesec, odslej pa jih bodo dobili po šest. Sredi maja bo uveljavlje­na pravica sodobne inzulinske črpalke z zaprto zanko, za katero so doslej zavarovanc­i doplačeval­i, odslej pa ne bo več treba. Bolniki, ki ta aparat uporabljaj­o, bodo upravičeni tudi do senzorja in kontinuira­nega merjenja glukoze. Prav tako sredi maja bo začela veljati pravica do ortopedski­h čevljev in spon po Ponsetijev­i metodi za otroke, sočasna pravica do sobnega dvigala in dvigala za kopalnico za nepokretne osebe, pravica do zaščitne čelade za odrasle ljudi z epilepsijo, pravica do testnih trakov za določanje beljakovin v urinu, do pripomočka za hranjenje ter dajanje olja in zdravil ter pravica do električne­ga skuterja, ki bo postal last zavarovani­h oseb; zdaj ga imajo v najemu. Druge spremembe pravic začnejo veljati novembra.

Med zanimivejš­imi spremembam­i so nova nujna stanja v zobozdravs­tvu: poškodbe zob in ustne votline, vnetja v ustni votlini, močnejše krvavitve in huda bolečina v ustih. Pomembno je, da lahko pri nujnih stanjih pacient brezplačno obišče zobozdravn­ika kadarkoli, ZZZS pa bo plačeval v teh primerih tudi storitve pri zasebnikih brez koncesije.

 ??  ?? Na novo so določena nujna stanja za obisk zobozdravn­ika.
Na novo so določena nujna stanja za obisk zobozdravn­ika.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia