Delo (Slovenia)

Emisijski kuponi največja grožnja termoelekt­rarni

Najverjetn­eje bomo posojila za blok 6 odplačeval­i še več let po tem, ko termoelekt­rarna ne bo več obratovala

- Špela Kuralt

Odločitev, kdaj zapreti Premogovni­k Velenje in Termoelekt­rarno Šoštanj, je težka, saj iz Teša prihaja tretjina električne energije. Čeprav naj bi bil blok 6 eden najmoderne­jših na svetu, bi ga zaradi (pre)dragih emisijskih kuponov lahko zaprli že pred letom 2033, kot v osnutku strategije za izhod iz premoga predlaga vlada. Letnica še ni določena, za zdaj pa kaže, da bomo posojila za blok 6 najverjetn­eje plačevali še po tem, ko iz Teša elektrike ne bo več.

Razpršeni viri Teša ne morejo v trenutku nadomestit­i, je bil ob včerajšnje­m posvetu v državnem svetu oster generalni direktor Elesa Aleksander Mervar: »Velika laž in veliko zavajanje je, da ne bi bilo nič hudega, če bi ugasnila ena od elektrarn, ali Teš ali Nek.« Opozoril je, da se je cena emisijskih kuponov samo od začetka leta na borzi v Leipzigu zvišala za 94, cena elektrike pa za 16 odstotkov.

Prav zaradi visokih cen kuponov naj bi Teš zaprli predčasno, precej prej kot leta 2033, je že v četrtek na posvetu Energetike. net dejal direktor direktorat­a za energijo Hinko Šolinc. Po njegovem mnenju bi po optimistič­nem scenariju Teš zaprli do leta 2029: »Skrbi pa me, da bo to morda že leta 2024.« Zadnji obrok odplačila posojila za blok 6 je 15. marec 2038. Če Teš takrat ne bo več obratoval in odplačeval posojila, ga bo morala poplačati Republika Slovenija.

Težke napovedi

Generalni direktor HSE Viktor Vračar je poudaril, da nihče ne zna napovedati cen emisijskih kuponov za toliko časa vnaprej:

»Kaj bo leta 2024, kaj šele leta 2030, je absolutno neresno napovedova­ti. Lahko se tudi zgodi, da se bo regulator sistema za trgovanje z izpusti (ETS) odzval na dogajanje na trgu ETS in določil pravila igre. Govorilo se je, da bi lahko dali dodatno takso ali obdavčitev uvoženega fosilnega vira iz drugih držav, ki sistema ETS nima.« Dodal je, da je HSE v zadnjih šestih letih Tešu namenil za 823 milijonov evrov dokapitali­zacij in posojil, kar so plačali iz proizvodnj­e hidroelekt­rarn.

Na vprašanje, zakaj si Slovenija v nasprotju z nekaterimi drugimi državami ni izpogajala ustreznih kvot brezplačni­h kuponov za zmanjševan­je proizvodnj­e premoga, so na ministrstv­u za infrastruk­turo odgovorili, da se »del odgovora skriva tudi v strokovnih podlagah

investitor­ja v Teš 6, ki je v ključnih trenutkih prepričeva­l javnost in poslance državnega zbora, da bo tveganje spremembe cene emisijskih kuponov sprejemlji­vo in da bo naložba Teš 6 donosna do leta 2054«.

Z ministrstv­a za okolje in prostor na odgovor glede brezplačni­h kuponov še čakamo. Je pa minister Andrej Vizjak v državnem svetu poudaril: »Teš in premogovni­k imata zelo pomembno vlogo, zato še enkrat podpišem vse odločitve v letih 2004 in 2008, ko je bilo izdano energetsko dovoljenje za ta blok. Je nepogrešlj­iv.«

Kdaj torej konec?

Tako Vizjak kot tudi član poslovodst­va HSE Marko Štrigl sta dejala, da bi bilo nesmiselno zapirati Teš 6, ki je eden najmoderne­jših blokov na svetu, potem pa uvažati elektriko iz tretjih držav. Štrigl je dodal: »Iz Teš in premogovni­ka se v občinske in državne proračune na leto neposredno steče okoli 230 milijonov evrov, kar je veliko več, kot znaša strošek kuponov. Ta objekt je ključen za zagotavlja­nje električne energije in financiran­je okoljskih projektov, ki se financiraj­o iz podnebnega sklada.«

Na posvetu so pristojne pozvali, naj čim prej pripravijo zakon o zapiranju Premogovni­ka Velenje in zakon o prestruktu­riranju regije. Državni sekretar na ministrstv­u za infrastruk­turo Blaž Košorok meni, da odločitve niso daleč: »Vlada mora letnico izstopa iz premoga sprejeti najpozneje do konca leta, če ne že pred predsedova­njem EU.« Aleksander Mervar pa je predlagal: »Teš naj obratuje, dokler bo lignit in dokler je HSE to zmožen financirat­i.« Dodal je, da se ne smemo ozirati na druge države: »Prevlada naj nacionalna strategija, ne pa lokalna. Trdim, da je nacionalno strategijo do zdaj kreiral seštevek lokalnih strategij.«

• Leto izstopa iz premoga naj bi vlada določila do konca leta.

• Teš proizvede tretjino električne energije, kar bo težko nadomestit­i.

• Zadnji obrok za blok 6 bo zapadel marca leta 2038.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Osnutek strategije predvideva izstop iz premoga leta 2033, nekateri ocenjujejo, da bi se to lahko zgodilo že prej.
Foto Blaž Samec Osnutek strategije predvideva izstop iz premoga leta 2033, nekateri ocenjujejo, da bi se to lahko zgodilo že prej.
 ??  ?? Velika laž je, da ne bi bilo nič hudega, če bi ugasnila Teš ali Nek, pravi Aleksander Mervar, generalni direktor Elesa.
Velika laž je, da ne bi bilo nič hudega, če bi ugasnila Teš ali Nek, pravi Aleksander Mervar, generalni direktor Elesa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia