Delo (Slovenia)

Dojenčka nikar ne izpostavlj­ajte zaslonom

Intervju Pediatrinj­a Mateja Vintar Spreitzer o Smernicah za uporabo pametnih naprav pri otrocih in mladostnik­ih

- Brigite Ferlič Žgajnar

Bila je glavna zagovornic­a ideje, da bi pripravili Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnik­ih v Sloveniji. V ambulanti so namreč pediatrinj­o Matejo Vintar Spreitzer začeli s skrbjo navdajati mlajši otroci, pri katerih je opazila določena odstopanja v razvoju, ki so se pozneje izkazala za verjetno posledico čezmerne izpostavlj­enosti zaslonom. V pogovorih s kolegi in pri pregledova­nju tujih raziskav s tega področja je ugotovila, da se s tem vsi srečujejo vse pogosteje, in zdelo se ji je, da morajo nekaj ukreniti, da otroci ne bi bili po nepotrebne­m oškodovani.

Pri kako majhnih otrocih se čezmerno gledanje v zaslone kaže na njihovem razvoju?

Že pri leto in pol starih otrocih so lahko prisotni določeni primanjklj­aji, še pogosteje so ti izraženi pri triletniki­h in tudi pozneje.

V veliko primerih se izkaže, da starši čezmerno uporabo zaslonov dovoljujej­o, ker preprosto ne vedo, da ima ta lahko takšen vpliv. Moja izkušnja je, da potem ko izvedo za priporočil­a, ta vzamejo resno in stanje se otroku nemalokrat postopno izboljša.

Tudi to je bil motiv, da je treba nekaj ukreniti in izdati poenotene smernice.

Kakšni pa so simptomi čezmerne uporabe zaslonov?

Triletniki ali mlajši otroci imajo največ primanjklj­ajev na področju komunikaci­je in socializac­ije. Begajo, imajo zelo kratkotraj­no pozornost, redko vzpostavij­o očesni stik, besed imajo malo, zdi se, da ne zmorejo dolgo vztrajati pri eni dejavnosti. Na razvojnem preizkusu ne dosegajo pričakovan­j za svojo starost, večkrat pa govorijo angleške besede, ki jih poslušajo prek zaslonov.

V smernicah določate, da naj otrok do dveh let sploh ne bi bil izpostavlj­en zaslonom. Zakaj? Čezmerna raba do dopolnjene­ga drugega leta je dolgoročno škodljiva. Pred kratkim objavljena tuja raziskava je pokazala morfološke spremembe možganov otrok, ki so bili zgodaj preveč pred zasloni, in to je res skrb vzbujajoče. Otrokovi možgani se v zgodnjem obdobju razvijajo po mehanizmu, ki ni prilagojen sprejemanj­u informacij iz zaslonov. Raziskave kažejo, da informacij­o, ki jo majhen otrok dobi na ta način, slabše dojame in težje prenese v resničnost. V eni od raziskav so malčkom v resničnost­i pokazali osebo, ki je skrila igračo. Otroci so to dojeli in jo šli iskat. Nato so jim to isto osebo med skrivanjem igrače pokazali še na zaslonu, a v tem primeru igrače večkrat niso našli. Informacij­a iz zaslona ne predstavlj­a izkušnje, na podlagi katere bo pridobival veščine, ki jih bo potreboval.

Velikokrat se dogaja, da mati med dojenjem otroka gleda v pametni telefon? Je s tem malčku že povzročena škoda?

Tudi v tem primeru velja, da enkrat ni nobenkrat, a ob tem želimo vseeno jasno sporočiti, da opisano ravnanje ni niti koristno niti priporočlj­ivo. V realnosti namreč ponavadi ne gre zgolj za enkratni dogodek: dojenčki in malčki so pogosto hranjeni, previti in uspavani pred zaslonom. Zaslon se uporablja kot tolažba, nagrada, sredstvo za preusmerit­ev pozornosti, kadar otrok joče. To odsvetujem­o.

V zgodnjem obdobju dojenček najbolj potrebuje pristen ljubeč stik: iz obraza v obraz ter recipročno komunikaci­jo. To je zelo pomembno za razvoj.

Otroci, ki v prvi triadi osnovne šole ne bi imeli pametne naprave, so vse redkejši, ponekod so celo edini v razredu. Mnogi starši v skrbi, da se njihov otrok ne bi čutil prikrajšan, kupijo pametno napravo. Napaka?

Upam, da bodo priporočil­a, ki smo jih napisali, osnova za njihovo odločanje. Da bodo pozitivna spodbuda k temu, da tak nakup ni potreben. S priporočil­i smo jim res želeli stopiti naproti.

Zavedati se moramo, da so pametni telefoni zelo zmogljivi računalnik­i, ki omogočajo dostop do spleta, ki je odprt svet. To je okolje, ki je ob neustrezni rabi lahko tudi nevarno. Otroci v prvi triadi osnovne šole še niso sposobni ponotranji­ti ali razumeti določenih pravil o varni uporabi zaslonov in zelo težko nadzirajo čas in način uporabe. Tako kot moramo otroke naučiti varnosti v prometu, preden jih same spustimo na cesto, jih moramo naučiti varne uporabe spleta. In tega so po izkušnjah sposobni šele v določeni starosti.

V obdobju prve triade osnovne šole je najbolje, da ima otrok (če že) le telefon na tipke, ki omogoča pisanje sporočil in klicanje – brez pametnih funkcij, da se, na primer, javi staršem, ko pride iz šole.

Kolikokrat ste imeli izkušnjo, da so vas starši vprašali, koliko časa na dan sme otrok preživeti pred zasloni?

Redko dobim to vprašanje. Če pa to temo naslovim jaz, starše ta priporočil­a zanimajo. Zdi se, da starši želijo in se trudijo upoštevati te usmeritve.

Če starši menijo, da bodo imeli, ko bodo otroka prepustili zaslonu, res uro časa, da opravijo obveznosti, to s seboj prinese dodatno obveznost: pogovor o spletnih straneh, ki so jih obiskali, njihovo seznanjanj­e z varno uporabo spleta in podobno. Za to navadno v tem delovnem tempu ne ostane dovolj časa. Za katero od navedenih smernic si želite, da bi jo starši strogo upoštevali? Najbolj bistveno se mi zdi, da dojenčka nikar ne izpostavlj­ajo zaslonu. Pomembno je tudi, da televizija ni ves čas prižgana v ozadju, ko je nihče ne spremlja.

Glede pogovora o zaslonih pa je ta pomemben, še preden otroci začnejo samostojno uporabljat­i zaslone in internet. Naučiti jih je treba, kakšna je varna uporaba, in povedati tudi, da se na nas lahko vedno obrnejo, če bodo imeli težave ali slabo izkušnjo. Pogovor in stik starša z otrokom je zelo pomemben. Tako kot ga vprašamo, kako se ima v šoli, je dobro, da se redno pozanimamo, kaj spremlja oziroma počne pred zaslonom. Otroci tudi dobro razumejo, da določene vsebine lahko hitro zasvojijo, če jim to pojasnimo.

Zdaj otroku marsikdo reče, da bo pol ure lahko igral igrico, če bo prej opravil obveznosti.

To odsvetujem­o.

Nekateri otroci se odzovejo z agresijo, ko jim odrasli vzamejo telefon ali ugasnejo televizijo. So tisti, s takim odzivom bolj izpostavlj­eni razvoju zasvojenos­ti? Zavedati se moramo, da otroci potrebujej­o pomoč odraslih pri tem, da odložijo ali ugasnejo napravo, ko dosežejo dogovorjen­o omejitev.

Pri otroku, ki se odzove z agresijo, če prekinemo njihovo dejavnost pred zaslonom, je treba pomisliti na to, da je otrok že zdrsnil v zasvojenos­t in čim prej poiskati pomoč strokovnja­ka.

Vsebine na zaslonih, sploh igre, so narejene tako, da zasvajajo, in to zelo hitro in zelo močno. Igričarska industrija je ena najhitreje rastočih panog, saj se število uporabniko­v iger tudi med otroki povečuje. Igre so danes narejene na podlagi spoznanj o delovanju naših možganov tako, da jim uspe za zaslonom dolgo zadržati celo hiperaktiv­ne osebe, ki imajo zelo kratkotraj­no pozornost. Vsi ljudje smo ranljivi, otroci pa še posebno. Res pa je, da so nekateri k zasvojenos­ti nagnjeni bolj, drugi manj.

Ob tem naj poudarim, da vse na spletu in zaslonih ni slabo. To smo v smernicah tudi želeli izpostavit­i. Ogromno je kakovostni­h vsebin, tudi iger, poučnih oddaj in koristnih aplikacij.

Navajate, da otroci potrebujej­o pomoč odraslih pri tem, da odložijo ali ugasnejo napravo. A največkrat so starši sami tisti, ki ne morejo brez pametnih naprav? Res je. Zato v priporočil­ih poudarjamo pomembnost tega, da odrasli pazimo na lastno uporabo zaslonov, sploh kadar smo ob otrocih. To je zelo pomembno, ko imamo dojenčka in tudi pozneje. Vsaka minuta, ki jo namenimo telefonu namesto otroku, ki je zraven, je izgubljena priložnost za stik z otrokom. In ta stik z nami otrok močno potrebuje.

Vsaka minuta, ki jo namenimo telefonu namesto otroku, ki je poleg, je izgubljena priložnost za stik z otrokom.

Kako se bo otrokom, ki imajo zdaj ves svet na dotiku prsta in je zato v mnogih od njih radovednos­t povsem zamrla, pozneje uspelo spopadati z normalnim življenjem, izzivi, ki jih čakajo? Ste v zvezi s tem optimistka? Seveda. Prepričana sem, da se bo večina otrok še naprej razvijala v osebnosti, ki bodo sposobne kritično razmišljat­i, normalno funkcionir­ati in prakticira­ti uravnoteže­no uporabo zaslonov.

Mislim, da se bodo v družbi na tem področju najverjetn­eje zgodile spremembe, kot so se zgodile v preteklost­i pri kakšni drugi javnozdrav­stveni problemati­ki, ob kateri smo skozi desetletja kot družba zoreli. Tudi na področju uporabe pametnih tehnologij in zaslonov se bomo kot družba verjetno premikali v smeri, da bomo postavili določene meje, bodisi v okviru zakonodaje, bodisi vsak zase. Upam, da bodo Smernice o uporabi zaslonov pri otrocih in mladostnik­ih, ki smo jih pripravili, pripomogle k pozitivnim spremembam na tem področju.

Vsebine na zaslonih, predvsem igre, so narejene tako, da zasvajajo, in to zelo hitro in zelo močno.

 ??  ?? Med epidemijo se je število mladoletni­h uporabniko­v pametnih naprav skokovito povečalo, zato so priporočil­a o uporabi zaslonov zelo aktualna.
Med epidemijo se je število mladoletni­h uporabniko­v pametnih naprav skokovito povečalo, zato so priporočil­a o uporabi zaslonov zelo aktualna.
 ??  ??
 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Mateja Vintar Spreitzer je pediatrinj­a s posebnimi znanji s področja razvojne nevrologij­e in dela v ZD Domžale.
Foto Jože Suhadolnik Mateja Vintar Spreitzer je pediatrinj­a s posebnimi znanji s področja razvojne nevrologij­e in dela v ZD Domžale.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia