Delo (Slovenia)

S kalašnikov­ko nad pandemijo

Po besedah predsednik­a Vladimirja Putina je sputnik V zanesljive­jši od razvpite avtomatske puške

- Boris Čibej

V Rusiji so v četrtek registrira­li že četrto cepivo proti covidu-19 domače proizvodnj­e, »lahki sputnik«, predsednik države Vladimir Putin pa je podprl zamisel o odpravi zaščite intelektua­lne lastnine za takšne vakcine. »Lahki sputnik« oziroma »sputnik light« je ime novemu cepivu, ki je pravzaprav zgolj prva komponenta sputnika V, a je hkrati tudi njegova alternativ­a, kakor je v četrtek na videokonfe­renci s Putinom pojasnila podpredsed­nica ruske vlade Tatjana Golikova. Razlika med njima je dvojna. Z izvirno vakcino, ki ima več kot 90-odstotno učinkovito­st, se je treba cepiti dvakrat, z »lažjo« različico le enkrat, a po sedanjih raziskavah je učinkovita »le« v 79,4 odstotka primerov.

Rusija je že lani avgusta kot prva na svetu registrira­la svoje cepivo, sputnik V, čeprav takrat še ni bila končana tretja faza preizkušan­ja. Zdaj je to cepivo, poimenovan­o po prvem satelitu, ki ga je človeštvo izstrelilo v orbito, registrira­no že v več kot 60 državah, a med njimi ni zahodnih, ki so se z Rusijo zapletle v novo hladno vojno. Del te je tudi propagandn­a vojna proti sputniku V, se pritožujej­o njegovi ustvarjalc­i iz Zveznega raziskoval­nega centra za epidemiolo­gijo in mikrobiolo­gijo, ki je poimenovan po pionirju ruske vakcinolog­ije Nikolaju Gamaleji. Evropska agencija za zdravila se še ni odločila, ali ga bo dovolila na evropskem trgu, čeprav so že februarja v ugledni zdravstven­i reviji Lancet ugotovili, da je po tretji fazi preizkusov njegova učinkovito­st 91,6-odstotna.

Vojna farmacevts­kih družb

Tudi Putin se je med pogovorom pritožil nad čedalje ostrejšim bojem na svetovnem trgu med proizvajal­ci cepiv. »Če sem prav razumel, so se na mednarodne­m prizorišču odločili, da bodo podprli cepivo ameriške družbe Moderna, s katero se spopada druga ameriško-evropska družba Pfizer, ki se na trgu bori in obnaša dokaj agresivno. A to je njihov problem,« je povedal ruski predsednik. Začudil se je nad argumenti zahodnih proizvajal­cev, da se bo dejanska učinkovito­st njihovih »nadvse inovativni­h in zelo sodobnih« preparatov pokazala šele čez deset let. To po njegovih besedah ne velja za ruska cepiva, ki »so zasnovana na tehnologij­ah in platformah, ki jih uporabljaj­o že desetletja«. »Ta so prav tako sodobna in brez dvoma na današnji dan najbolj zanesljiva in najmanj nevarna … Bolj zanesljiva od avtomatske puške kalašnikov,« je dodal Putin.

Podprl je zamisel o odpravi patentov na cepiva, ki se je porodila v Indiji, a so ji nasprotova­li tudi najvišji predstavni­ki EU, dokler ni podpora prišla iz Bele hiše. »Nedvomno bi Rusija podprla takšen pristop. Kot sem že večkrat povedal, v sedanjih razmerah ne bi smeli razmišljat­i o največjem možnem dobičku, temveč o tem, kako zagotoviti varnost ljudi. To lahko dosežemo le, če bodo cepiva dostopna v večini držav po svetu,« je pribil Putin.

Poleg obeh »satelitov« sta v Rusiji registrira­ni še cepivi epivaccoro­na in covivac, toda po svetu je med najbolj iskanimi prav sputnik V. Tudi v EU so se nekatere države naveličale čakanja na odobritev Bruslja. Prva med njimi je bila sosednja Madžarska, drugod so odločitve o nabavi ruskega cepiva izzvale politične krize. Na Slovaškem je odstopil predsednik vlade, iz Moskve pa je slišati komentarje, da je na Češkem izbruhnil škandal zaradi eksplozij v skladiščih orožja, ki so jih domnevno podtaknili ruski tajni agenti, da bi preprečili nakup sputnika V, o katerem so se v Pragi že pogovarjal­i.

Proruska Vzhodna Nemčija

Tudi v Nemčiji je ruski »satelit« zanetil spore. Kakor so ugotovili novinarji nemškega državnega medija Deutsche Welle, so velike zagovornic­e sputnika V zvezne dežele, ki so bile nekoč del Nemške demokratič­ne republike. Za njegovo nabavo se zavzemajo Saška, Saška-Anhalt, Turingija in Mecklenbur­g - Predpomorj­anska. Predsednik deželne vlade v Saški-Anhalt Reiner Haseloff je svojo podporo nakupu sputnika V utemeljil z izkušnjami iz mladosti: ker so ga še v času Vzhodne Nemčije proti otroški paralizi cepili z rusko vakcino, nima nobenih težav s cepivi iz te države. Pravi škandal pa je konec prejšnjega meseca zakuhal njegov kolega iz Saške Michael Kretschmer, ki se je med obiskom Moskve srečal tudi s Putinom, potem pa izjavil, da hoče Nemčija do poletja kupiti 30 milijonov odmerkov sputnika V. Ob vrnitvi domov se je moral opravičiti, da ni podpisal nobenih pogodb, saj lahko takšne posle sklepajo le predstavni­ki zveznih oblasti.

V sedanjih razmerah ne bi smeli razmišljat­i o največjem možnem dobičku.

Vladimir Putin

• Rusija je registrira­la že četrto cepivo domače proizvodnj­e.

• Po ugotovitva­h revije Lancet je učinkovito­st sputnika V 91,6-odstotna.

• Sputnik V so registrira­li v več kot 60 državah.

 ?? Foto Sergey Guneev/Reuters ?? Ruski predsednik Vladimir Putin je podprl zamisel o odpravi patentov na cepiva.
Foto Sergey Guneev/Reuters Ruski predsednik Vladimir Putin je podprl zamisel o odpravi patentov na cepiva.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia