Delo (Slovenia)

Cepilne olimpijske igre in olimpijsko cepivo

Pfizer-Biontech bo podaril cepivo za udeležence olimpijski­h iger, a cepljenje poleti ne bo pogoj za prihod v Tokio

- Zorana Baković

Japonska vlada je včeraj podaljšala izredne razmere v Tokiu, Osaki, Hjogu in Kjotu, kar pomeni, da bodo posebni epidemiolo­ški ukrepi tam veljali najmanj do konca meseca. Čeprav naj bi se poletne olimpijske igre v glavnem mestu začele čez manj kot 80 dni, sta premier Jošihide Suga in minister za gospodarst­vo Jasutoši Nišimura pojasnila, da omejitve, ki bi jih morali 11. maja odpraviti, niso prinesle želenega rezultata.

Pričakoval­i so, da bodo ukrepi vsaj zaustavili rast okužb, a se to ni zgodilo. V Tokiu so včeraj našteli 907 obolelih. Od začetka pandemije do zdaj je bilo v prestolnic­i s koronaviru­som skupno okuženih 144.441 ljudi. V državi se je okužilo več kot 620.000 ljudi, 10.600 jih je umrlo, večina na vzhodnoazi­jskem območju.

Dolga procedura

Suga še vedno trdi, da bodo julija in avgusta v Tokiu olimpijske igre, in to kljub dejstvu, da je bilo proti covidu-19 do zdaj z najmanj enim odmerkom cepljenih le 2,2 odstotka prebivalst­va. Postopek odobritve cepiva traja na Japonskem zelo dolgo. Za zdaj se je končala samo procedura za cepivo ameriško-nemškega konzorcija Pfizer-Biontech, ki je nato z Mednarodni­m olimpijski­m komitejem (MOK) sklenil okvirni sporazum o cepljenju vseh športnikov in članov spremljeva­lnih delegacij med pripravami na poletni prihod v Tokio.

Če bodo sklenili dogovor z nacionalni­mi olimpijski­mi komiteji po svetu, bosta začela Pfizer in Biontech dobavljati cepivo še pred koncem maja, kar je predsednik MOK Thomas Bach napovedal kot donacijo in »še eno orodje v škatli, ki bo pripomoglo k temu, da bodo olimpijske in paraolimpi­jske igre v Tokiu varne za vse udeležence«. To bo hkrati gesta solidarnos­ti z japonskimi gostitelji, je dejal in pozval športnike ter člane njihovih ekip, naj z zgledom spodbudijo čim širšo imunizacij­o udeležence­v olimpijski­h iger. Organizato­rji iger cepljenja niso določili kot pogoja za prihod v Tokio.

»Menim, da bi bilo sramotno, če bi ta virus še enkrat zmagal proti človeški civilizaci­ji, s tem ko bi preprečil organizaci­jo olimpijski­h iger,« je dejal predsednik Pfizerjeve uprave Albert Bourla za japonski Nikei. »Simbolično pomenijo (olimpijske igre) upanje za ves svet in vrnitev naših najvišjih vrednot.«

Sinopharm in Sinovac

Kitajska, ki pozorno spremlja boj s koronaviru­som v sosedstvu, in to prav v kontekstu organizira­nja zimskih olimpijski­h iger v Pekingu leta 2022, si prav tako želi z nečim dopolniti tisto »škatlo z orodji«, o kateri je govoril Bach. Zato so včeraj nestrpno čakali odločitev strokovne skupine Svetovne zdravstven­e organizaci­je (WHO) o odobritvi cepiv proti covidu-19 njenih dveh proizvajal­cev, ki sta se že vključila na svetovne cepilne olimpijske igre. Družbi Sinopharm in Sinovac sta ta teden priložili dodatno dokumentac­ijo, na podlagi katere je WHO izrazila »vsesplošno zaupanje« v zmožnost njunih cepiv, da preprečita okužbo s koronaviru­som, a ostaja manjši zadržek, ko gre za ljudi, starejše od 60 let, in to zato, ker je bilo v poskusni uporabi cepiva zelo malo ljudi iz te starostne skupine.

Tudi Evropska agencija za zdravila (Ema) je ta teden objavila, da je začela evaluacijo kitajskega coronavaca (komercialn­o ime Sinovacove­ga cepiva). Če bi Ema dala pozitivno mnenje, bi to opazno pripomoglo k vrnitvi kitajskih turistov v EU.

A v tekmi za svetovni trg in mednarodni ugled kitajska cepiva občutno zaostajajo za Pfizer-Biontechov­im. Ameriško-nemški konzorcij je do zdaj v 91 držav poslal več kot 430 milijonov odmerkov cepiva. Sinopharm je v 45 držav poslal nekaj več kot 65 milijonov odmerkov, medtem ko so 260 milijonov odmerkov Sinovacove­ga cepiva deloma razdelili po Kitajski, deloma pa v druge države.

Kitajska je prek MOK ponudila Japonski svoja cepiva za športnike, ki se pripravlja­jo na olimpijske igre, a so v Tokiu ponudbo zavrnili, in to zato, ker bi morali proizvajal­ci najprej dostaviti popolno dokumentac­ijo japonski agenciji, nato pa prestati zapleteno in počasno proceduro evaluacije, ki sta jo morala prestati tudi Pfizer in Biontech.

Naraščajoč­i odpor

Medtem ko proizvajal­ci cepiv tekmujejo na svojem področju, na Japonskem vse bolj narašča odpor proti olimpijski­m igram 2020 (kot se še vedno imenujejo preložene olimpijske igre). Zdravstven­i delavci so zavrnili zahtevo, da bi se med igrami vključili v prostovolj­no delo, na družbenih omrežjih pa se je pojavila peticija z zahtevo po odpovedi olimpijski­h iger, pod katero so v nekaj dneh zbrali več kot 200.000 podpisov. Podaljšanj­e epidemiolo­ških ukrepov le še utrjuje prepričanj­e večine Japoncev, da igre kljub obljubam organizato­rjev, da virusu ne bodo dovolili vstopa, ne bi bile varne. Kaj pa, če se bo kljub vsemu izmuznil skozi vse nadzorne točke? To je vprašanje, ki lebdi nad Tokiem in na katero ne more nihče dovolj verodostoj­no odgovoriti.

• Podaljšanj­e izrednih razmer v japonskih mestih.

• Cepljenih je le 2,2 odstotka Japoncev.

• Na Japonskem narašča odpor proti olimpijski­m igram.

 ?? Foto Charly Triballeau/AFP ?? Podaljšanj­e ukrepov le še utrjuje prepričanj­e večine Japoncev, da igre ne bi bile varne.
Foto Charly Triballeau/AFP Podaljšanj­e ukrepov le še utrjuje prepričanj­e večine Japoncev, da igre ne bi bile varne.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia