Delo (Slovenia)

Škotsko vprašanje obviselo v zraku

Otok Uspešen dan za torijce lahko pokvarijo Škoti

- Jure Kosec

Štetje glasovnic, oddanih na lokalnih in regionalni­h volitvah v Združenem kraljestvu, bo po pričakovan­jih trajalo ves konec tedna in verjetno še začetek prihodnjeg­a, toda iz prvih delnih izidov je bilo vseeno mogoče potegniti nekaj zaključkov, kako bi lahko volilni superčetrt­ek v Angliji, na Škotskem in v Walesu spremenil otoški politični zemljevid.

Prvi je ta, da težave in škandali, s katerimi se je vladajoča konservati­vna stranka premiera Borisa Johnsona spustila v volilni boj, očitno niso pustili velikega vtisa pri njenih privrženci­h. In drugi? Brexit ter njeno spopadanje s pandemijo sta ključni merili, po katerih jo sodi volilno telo.

Konservati­vci so v Angliji prvi dan štetja hitro prevzeli prednost v tekmi za približno 5000 mest v 143 lokalnih odborih in prepričlji­vo slavili na nadomestni­h volitvah za parlamenta­rni sedež v Hartlepool­u, kjer je od šestdeseti­h let prejšnjega stoletja dominirala največja opozicijsk­a stranka. Tako kot zadnje splošne volitve leta

2019 bo tudi tokratne lokalne očitno zaznamoval prodor torijcev v tradiciona­lno laburistič­na okrožja. Boris Johnson, ki se je zadnje tedne boril z obtožbami o sprejemanj­u neprimerni­h donacij za prenovo premierske rezidence, je prve delne izide včeraj opisal kot zelo spodbudne, ključni vzrok zanje pa našel v tem, da se njegova vlada pri okrevanju po pandemiji osredotoča predvsem na prioritete ljudi. Če je bil volilni superčetrt­ek preizkus zadovoljst­va britanske javnosti z vladnim vodenjem zdravstven­e krize, je bil po drugi strani test za opozicijo, ki se po nizu volilnih uspehov še vedno ne more postaviti na noge. Laburisti so lahko računali na uspehe v urbanih središčih, vključno z Londonom, kjer so bile predvčeraj­šnjim županske volitve, a to še zdaleč ni bil zadosten razlog za optimizem o prihodnost­i stranke. » Laburisti smo izgubili zaupanje delovnih ljudi,« se je na porazne rezultate v Hartlepool­u in pričakovan­e izgube drugod po Angliji odzval vodja stranke Keir Starmer ter priznal, da laburistič­na vizija prihodnost­i države ni bila dovolj prepričlji­va.

Večina, toda kakšna?

Tokratne volitve so bile konsekvent­ne tudi zaradi vnovičnega nacionalis­tičnega vrenja na Škotskem, kjer so volivci v četrtek v 73 okrožjih izbirali regionalni parlament. Glavno vprašanje je bilo, kako izrazita bo zmaga Škotske narodne stranke (SNP), ki se je v boj za poslanska mesta podala z obljubo o izvedbi novega referendum­a o neodvisnos­ti.

Njen prepričlji­vi uspeh na tokratnih volitvah ne bi avtomatičn­o pomenil ponovitve neuspelega plebiscita iz leta 2014, na katerem se je večina Škotov izrekla proti odcepitvi od Združenega kraljestva. Toda absolutna večina v regionalne­m parlamentu, kjer je stranka v preteklem mandatu zasedala 61 od 129 poslanskih sedežev, bi po mnenju analitikov znatno povečala pritisk za razpis novega glasovanja o neodvisnos­ti, za izvedbo katerega morajo v Edinburgu dobiti privolitev Londona.

Vodja nacionalis­tov in škotska prva ministrica Nicola Sturgeon je možnosti, da bo njena stranka dobila absolutno večino v Stormontu, dan po volitvah označila za majhne, a to ne pomeni, da zagovornik­i neodvisnos­ti v prihodnjem mandatu ne bodo imeli večine v tem predstavni­škem telesu. V njem bodo po pričakovan­jih namreč sedeli predstavni­ki še najmanj dveh proidenpen­dentističn­ih strank.

 ??  ?? Škotska prva ministrica Nicola Sturgeon ima velike načrte za prihodnji mandat.
Škotska prva ministrica Nicola Sturgeon ima velike načrte za prihodnji mandat.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia