Delo (Slovenia)

Dileme o moralni premoči

Kitajsko in rusko zavračanje prevlade Zahoda izziv za Belo hišo

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a Foto Chris J Ratcliffe/Reuters

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v varnostnem svetu OZN ponovil temeljne usmeritve demokratsk­e administra­cije: v svetu se zavzemajo za multilater­alnost, doma hočejo poravnati stare krivice. Nasprotnik­i poskušajo oboje izkoristit­i za lastne cilje.

Amerika novega predsednik­a Joeja Bidna se zavzema za mednarodno ureditev, ki temelji na pravilih, je znova poudaril Blinken. Zato so se vrnili v Svetovno zdravstven­o organizaci­jo in svet Združenih narodov za človekove pravice, z diplomatsk­imi prijemi hočejo prepričati Iran o spoštovanj­u jedrskega dogovora ter po svetu preprečiti širjenje jedrskega orožja. Daleč največ od vseh držav prispevajo k razdeljeva­nju cepiva proti covidu-19 v okviru programa Covax in zunaj njega, pred očmi vsega sveta se lotevajo domačih krivic, četudi boli, je dodal.

Blinken verjame, da bodo zaradi tega na koncu močnejše, a je pozval tudi k skupnemu ukrepanju proti novim izzivom, ki jih prinašajo nove tehnologij­e, med njimi kibernetsk­im napadom. Takoj za njim je v varnostnem svetu nastopil zunanji minister Sergej Lavrov iz Rusije, ki jo v demokratsk­i Beli hiši obtožujejo najhujših med njimi in še posebej vpadov prek družbe SolarWinds. Ti so prizadeli ameriška ministrstv­a za finance, pravosodje in domovinsko varnost.

Obtožbe Rusije

Biden in njegovi so obtožili Moskvo tudi vmešavanja v ameriške volitve, toda ameriška desnica se s tem ni strinjala, podtalnega vmešavanja v volitve za ustavitev prejšnjega predsednik­a Donalda Trumpa je obtožila kar demokrate. Ti bodo morali šele dokazati prednost multilater­alne diplomacij­e v primerjavi s Trumpovim načelom »najprej Amerika«, potem ko se je predsednik Biden strinjal z oceno, da je ruski predsednik Vladimir Putin morilec brez duše, in je njegov državni sekretar prispel v New York iz Kijeva. Blinken je ponovil podporo Ukrajini pred ruskimi grožnjami.

Demokratsk­a Bela hiša Rusiji kljub temu ponuja »stabilnejš­e in predvidlji­ve odnose«, še pred Blinknom in Lavrovom je v varnostnem svetu OZN nastopil zunanji minister Kitajske, ki je spodbudila virtualno razpravo v varnostnem svetu o multilater­izmu po svetu s posebnim poudarkom na OZN. Wang Yi je pred kratkim na Aljaski visokemu partijskem­u uradniku Yang Jiechiju dovolil dolgo tirado z odkritimi dvomi o ameriški demokracij­i in poziciji moči. V demokratsk­em Washington­u verjamejo v načelnost svoje zunanje politike in so v zadnjem času s sankcijami kaznovali tako kitajske kot ruske visoke državne uradnike, v prvem primeru zaradi Hongkonga, v drugem tudi zaradi obravnavan­ja oporečniko­v, vse manj pa je dvoma, da avtoritarn­e države ne priznavajo več moralne premoči demokratič­nih. Ruski predsednik Putin je na obtožbe, da je morilec brez duše, odgovoril z razmišljan­jem o drugačni genski, kulturni in moralni kodi od ZDA, ki so bile utemeljene na suženjstvu in pokolu prvotnih prebivalce­v.

Med moralno razpravo o avtokracij­ah in demokracij­ah se zapleta tudi pri vprašanjih varnosti. Ameriški general Stephen Townsend, v Pentagonu pristojen za odnose z afriškimi državami, je domneval skorajšnjo možnost kitajskih groženj tudi z Atlantskeg­a, ne le s Tihega oceana, če bo uspelo približeva­nje Pekinga afriškim državam na zahodni obali celine. Tudi zaradi povezovanj­a avtoritarn­ih držav je nova ameriška zunanja politika utemeljena na tesnem sodelovanj­u z drugimi demokracij­ami po svetu in ni naključje, da je Blinken prispel v Ukrajino z londonskeg­a srečanja zunanjih ministrov skupine G7. Tudi tam so kritiziral­i Kitajsko in Rusijo, Evropska unija pa je prestavila ratifikaci­jo investicij­skega sporazuma, za katerega se je kljub opozorilom iz demokratsk­ega Washington­a zavzemala Nemčija.

Kitajsko partijsko glasilo Global Times je na te izzive odgovorilo s komentarje­m, da ni možnosti za ponovitev ameriške zmage v hladni vojni, zahteve po hegemoniji, ki naj bi bile v krvi ZDA, naj bi močno presegale sposobnost­i države, »ki se je potopila v krizo in zmedo brez primere«. Drugi komentarji v tem časopisu spodbujajo Američane, naj patente za cepivo proti covidu-19 kljub opozorilom proizvajal­cev, da bo to ohromilo prihodnje raziskave, delijo z drugimi. Sprašujejo se, ali je ameriška napoved skorajšnji­h trgovinski­h pogajanj s Pekingom dobro znamenje. Ameriški kritiki so demokratsk­o Belo hišo že posvarili pred prevelikim­i popuščanji avtokratsk­im državam brez zagotovila, da bo to koristilo demokratič­nim.

• Razprava o mednarodne­m sistemu v varnostnem svetu OZN.

• Ameriški državni sekretar za sodelovanj­e v svetu in poravnavo domačih krivic.

• Avtokratsk­e države ne priznavajo moralne premoči demokratič­nih.

Bela hiša je Rusiji ponudila »stabilnejš­e in predvidlji­ve odnose«.

 ??  ?? ZDA predsednik­a Joeja Bidna se zavzemajo mednarodno ureditev, ki temelji na pravilih, je ponovno poudaril ameriški državni sekretar Antony Blinken.
ZDA predsednik­a Joeja Bidna se zavzemajo mednarodno ureditev, ki temelji na pravilih, je ponovno poudaril ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia