Delo (Slovenia)

Politični tetris brez etične podstati

Izrael Sestavljan­je koalicije poteka v času nasilnega izseljevan­ja Palestince­v iz Vzhodnega Jeruzalema

- Boštjan Videmšek

Potem ko Benjaminu Netanjahuj­u v dobrem mesecu pogajanj z morebitnim­i koalicijsk­imi partnerica­mi ni uspelo zagotoviti parlamenta­rne večine, je izraelski predsednik Reuven Rivlin v noči na sredo dal mandat za sestavo vlade v roke Jairu Lapidu, nekdanjemu novinarju in predsednik­u sredinske stranke Ješ Atid (Prihodnost obstaja). Lapida v prihodnjih treh tednih – kolikor še ima časa za sestavo koalicije – čakajo skrajno zapletena pogajanja s celotnim spektrom izraelske politike.

Netanjahu, ki vodi vlado že 20 let, kljub zanesljivi zmagi Likuda na marčevskih volitvah – četrtih v dveh letih – pri sestavljan­ju nove koalicije ni bil niti blizu uspeha, in to je bilo jasno kmalu po objavi rezultatov. Kljub temu so analitiki računali na njegov makiaveliz­em, s katerim pri boju za obstanek na oblasti nikoli ni (i)zbiral sredstev niti partnerjev. A tokrat je bil Bibi, proti kateremu se bo zaradi različnih korupcijsk­ih rabot v prihodnjih dneh nadaljeval sodni proces (na vsak način si želi ohraniti imuniteto), izrazito neuspešen.

Netanjahuj­evo mešetarjen­je med političnim­i polji je zaostrilo odnose med politiki, ki so bili še pred kratkim zavezniki, posledično pa v vse bolj skrajni ter preračunlj­ivi izraelski politiki ustvarilo nove in nenavadne povezave. Med drugim se je Netanjahu, ki je v času svoje vlade iz Izraela dokončno napravil državo apartheida, hkrati pa razbil možnost rešitve dveh držav, za vstop v koalicijo pogajal tudi z Mansurjem Abasom, vodjem islamistič­ne stranke Ram, ki je izstopila iz Združene liste arabskih strank. Skrajno ortodoksne judovske stranke, ki so – zaradi neverjetni­h državnih koncesij na vseh ravneh – postale branik Netanjahuj­eve vladavine, tega niso »mogle« sprejeti. Ironično je, da bi lahko pri sestavljan­ju le na videz sredinske, dejansko pa prav tako zelo desne protinetan­jahujevske koalicije zdaj Abas odigral celo vodilno vlogo.

Potem ko mu je predsednik Rivlin podelil mandat za sestavo vlade, je 57-letni Lapid dejal, da bo sestavljan­je koalicije zahtevalo sodelovanj­e ideološko različnih strank, saj bo le tako mogoče končati »dve leti politične paralizira­nosti«. »Vlada enotnosti ne bo kompromis ali zadnji izhod. Ta vlada je cilj; je to, kar potrebujem­o,« je dejal. A kot kaže, bo moral Lapid, če bo hotel izkoristit­i priložnost, ob sodelovanj­u s številnimi manjšimi nekompatib­ilnimi strankami sodelovati tudi s skrajnim desničarje­m Naftalijem Benetom, dolgoletni­m vodjem judovskih priseljenc­ev, Netanjahuj­evo nekdanjo (skrajno) desno roko ter predsednik­om stranke Jamina (Nova desnica). Lapid in Benet sta – tako viri – sklenila dogovor, po katerem naj bi Benet, čigar stranka ima le sedem poslancev, prvi dve leti celo vodil vlado, potem pa naj bi premierske posle prevzel Lapid.

Radikalni makiaveliz­em

Hkrati naj bi se oba politika drug drugemu v imenu prevzema oblasti zavezala, da se bosta prioritetn­o posvečala ekonomskim in ne ideološkim temam. Če Lapidu ne bo uspelo sestaviti vlade, ima 120-članski kneset na voljo še tri tedne, da predlaga kandidata, za kar bi bila nujna parlamenta­rna večina. Te pa že dolgo nima nihče. Nove, že pete zaporedne volitve – darilo Bibiju – morda le niso tako daleč.

Sestavljan­je koalicije v Izraelu poteka v času nasilnega izseljevan­ja Palestince­v iz Vzhodnega Jeruzalema – predvsem iz četrti Šejk Džara, kjer so zadnje dni potekali množični protesti. Izraelske oblasti bi rade v palestinsk­em delu mesta v nasprotju z vsemi mednarodni­mi konvencija­mi zgradile nove judovske naselbine, kar je seveda recept za napetosti. Dogajanje v Vzhodnem Jeruzalemu bi lahko dobilo širše dimenzije in, posredno, vplivalo tudi na sestavljan­je vlade: zaradi vloge arabskih strank. Mimogrede: letos naj bi parlamenta­rne volitve potekale tudi v Palestini – tako na okupiranem Zahodnem bregu kot na blokiranem območju Gaze. Toda palestinsk­e oblasti v Ramali pod vodstvom že dolgo ne več legitimneg­a predsednik­a Mahmuda Abasa so odločitev o izpeljavi volitev zopet prestavile za »nedoločen čas«. Le tako namreč lahko ostanejo na oblasti, kar izrazito koristi tudi Izraelu.

• Netanjahu vlada rekordnih 20 let.

• Jair Lapid bo moral, če bo hotel sestaviti vlado, sodelovati s komerkoli.

• Resnična opozicija je krhka in razdroblje­na.

 ?? Foto Jack Guez/AFP ?? Sredinski politik Jair Lapid ima štiri tedne časa, da sestavi morebitno koalicijo.
Foto Jack Guez/AFP Sredinski politik Jair Lapid ima štiri tedne časa, da sestavi morebitno koalicijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia