Delo (Slovenia)

Ledeni otok, posejan s trupli

Ragnar Jonasson V slovenščin­o je prevedena trilogija vse bolj uveljavlje­nega avtorja skandinavs­kih kriminalk

- Zdenko Matoz

Skandinavs­ke dežele kot da so ustvarile svoj lastni izraz tudi pri pisanju kriminalk. Dežele, ki veljajo za najbolj urejene, kjer so umori redkost, imajo toliko več pisateljev in pisateljic kriminalk. Eden od bolj prepoznavn­ih zadnjih nekaj let je tudi Islandec Ragnar Jonasson, ki se je pilil s prevodi Agathe Christie v islandščin­o.

Islandija je magični vulkanski otok, ki je nastal na stičišču evropske in severnoame­riške tektonske plošče, kjer so skale črne, voda vroča, ognjeniki aktivni, ljudje pa poleti ujeti v dolge dneve in pozimi v dolge noči. Na njem je zelo malo kriminala in umorov, tiste, ki se zgodijo, med drugim raziskuje tudi kriminalis­tka Hulda Hermannsdo­ttir z reykjavišk­e policije.

Nedavno je pri založbi Učila izšla prevedena trilogija o tej kriminalis­tki, ki jo je napisal Ragnar Jonasson: romani Tema, Otok in Megla. Jonasson je zgradil lik policijske­mu delu predane ženske, ki jo pesti družinska travma, povezana tako s samomorom hčerke kot smrtjo moža. Roman Tema, ki je v izvirniku izšel leta 2015, odpira trilogijo o tej svojeglavi kriminalis­t

Trilogijo je poimenoval Skrita Islandija, kajti ime Hulda dobesedno pomeni 'skrita ženska'.

ki, in sicer ob koncu njene uspešne kariere. Pri štiriinšes­tdesetih letih namreč preiskuje zadnji primer pred upokojitvi­jo, v katero jo sili njen nadrejeni leto pred rokom.

Kriminalis­tka s travmo

Huldo Hermannsdo­ttir je strah osamljenos­ti, ne ve, kako zapolniti praznino, če ne bo več policistka. Sicer rada planinari po islandskih hribih, zadnje čase tudi v prijetni družbi, vendar ji to ne prinese miru. Podnevi jo mučijo spomini na preteklost, ponoči pa more. Pred upokojitvi­jo ima na voljo nekaj dni, da reši primer, ki ga lahko sama izbere. Vzame tistega o mladi Rusinji Eleni, ki je na Islandiji zaprosila za azil, ko pa ga je dobila, naj bi naredila samomor. Kmalu odkrije, da je ob istem času izginila še ena ženska, Elenina prijatelji­ca, in da ji nihče noče povedati celotne zgodbe. Sodelavci s policije ji mečejo polena pod noge, saj s številnimi med njimi nikoli ni vzpostavil­a pristnega odnosa enakopravn­ih sodelavcev. To je tudi bila njena večna travma, da ni napredoval­a le zato, ker je ženska. Vztrajna Hulda Hermannsdo­ttir išče morilca in pri tem usodno zanemari lastno varnost.

Trilogija, ki potuje v preteklost

Jonasson je začel Huldino serijo z njenim zadnjim primerom, v naslednjih knjigah Otok in Megla pa so opisani njeni starejši primeri. Zgodba v romanu Otok se začne jeseni 1987, ko se mlad par odpravi na romantičen izlet v Zahodne fjorde, kar se konča s smrtjo dekleta. Deset let pozneje skupinica prijatelje­v preživi konec tedna v starem lovskem domu na otoku Ellidaey. Na tem nenavadnem kraju, odrezanem od sveta, skušajo obuditi prijateljs­ke vezi. Hkrati bi se radi poklonili pokojni prijatelji­ci, katere smrt je pretresla vse in jih odtujila. Ker pa je preteklost prisotna tudi v sedanjosti, nekdo od njih izleta ne preživi. Inšpektori­ca Hulda Hermannsdo­ttir je trdno odločena, da bo resnico o preteklih in sedanjih dogodkih, ki se ji zdijo usodno povezani, zlepa ali zgrda zvabila iz temnih globin. Obeta se nenavadno razkritje, ki bo ogrozilo tudi položaj njenega šefa.

 ??  ?? Ragnar Jonasson je uspešni avtor skandinavs­kih kriminalk.
Ragnar Jonasson je uspešni avtor skandinavs­kih kriminalk.
 ??  ?? Prva knjiga trilogije
Prva knjiga trilogije

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia