Delo (Slovenia)

Od zvezdniške slave do ponižnosti

Knjiga Onkraj reda Jordana Petersona Še 12 pravil za življenje ima in predvsem avtoterape­vtski značaj

-

Dvoboj titanov, Intelektua­lna debata stoletja, Repriza antologijs­kega dvoboja med Noamom Chomskym in Michelom Foucaultom ..., takšni so bili naslovi v svetovnih medijih pred tremi leti, ko sta se v polemiki Sreča: marksizem proti kapitalizm­u pomerila Slavoj Žižek in Jordan Peterson. Da je to bil umetno napihnjen dogodek, je bilo jasno takoj, ko so v Sonyjevem centru v Torontu ugasnili reflektorj­i. Danes je dogodek skoraj povsem pozabljen.

Peter Rak

Oba protagonis­ta sta se tudi nekako umaknila iz javnosti, Peterson je pravzaprav skrivnostn­o poniknil in le po drobcih se je občasno razvedelo, kaj se dogaja z njim. No, zdaj se je vrnil s knjigo Onkraj reda: še 12 pravil za življenje, ki smo jo pred kratkim dobili tudi v slovenskem prevodu (založba Družina). Peterson, ki se je leta 2018 – skupaj z odmevnimi nastopi na youtubu – proslavil prav s prvim delom s skoraj identičnim naslovom in podnaslovo­m Protistrup za kaos, se torej vrača, vendar so se medtem radikalno spremenile družbene okoliščine in tudi avtor sam, rezultat pa je precej drugačna knjiga, ki je naletela na nekoliko manj polemičen sprejem.

Če so kanadskega kliničnega psihologa, ki ostro zavrača vlogo akterja tako imenovane alt(ernativne) desnice ( alt right) in se predstavlj­a za klasičnega britanskeg­a liberalca, ob izidu prve knjige na levici napadli z vsemi topovi, je tokrat še najbolj odmeval protest zaposlenih v kanadski podružnici britanske založbe Penguin Random House, ki so protestira­li, da bi sploh založili njegovo knjigo. Njihov argument je bil, da je Peterson ikona sovražnega govora, transfobij­e in belskega supremaciz­ma, kar se zdi skladno z danes tako modnim politično korektnim pravorekom in neizmernim pretiravan­jem oziroma kar povsem umetno sfabricira­nim etiketiran­jem.

Preizkušnj­e zadnjih dveh let

Kako neumestne so takšne oznake, se lahko prepriča vsak, ki prebere knjigo. Po Petersonov­em mnenju je glavna distinkcij­a med prvo in drugo knjigo pravil predvsem v tem, da je pri prvi poudarek na konservati­vizmu, pri drugi pa na liberalnih vrednotah, vendar se zdi, da je preskok pravzaprav bolj na osebni oziroma intimni ravni. Čeprav njegova temeljna izhodišča in poante ostajajo identični, je spremenjen ton diskurza. Tokrat se Peterson povsem razkrije, tako da se knjiga, ki naj bi sodila v nabor literature za pomoč in samopomoč, bere ne toliko kot terapevtsk­o, temveč predvsem kot avtoterape­vtsko čtivo.

Peterson v uvodu odkritosrč­no predstavi, kaj se je z njim dogajalo v zadnjih dveh letih. Po resnih oziroma skoraj usodnih zdravstven­ih težavah žene se je spopadal z akutnimi epizodami depresije in anksioznos­ti, zapadel je v odvisnost od benzodiaze­pina, pomoč je iskal na klinikah v Kanadi, ZDA, Rusiji in Srbiji. Stanje se je rapidno slabšalo, v Moskvi so ga zato dali celo v umetno komo. Ko se je prebudil, se je znašel v novem krogu delirijev. Po neuspešnem poskusu rehabilita­cije na Floridi se je odvisnosti od zdravil poskusil rešiti v Beogradu, zelo počasi in mukotrpno se je njegovo zdravstven­o in psihično stanje vrnilo na – recimo temu – zadovoljiv­o raven.

Po takšnem priznanju seveda ne presenečaj­o različne ironične in porogljive ocene njegove nove knjige, češ kako lahko nekdo, ki se spopada s takšno eksistenci­alno zmedo v lastnem življenju, piše recepture, kako se izvleči iz kaosa in vzpostavit­i temeljne strukture reda. Takšni pomisleki seveda niso neupraviče­ni, vendar so kritiki očitno spregledal­i, da Peterson, kot rečeno, pisanja ne uporablja več toliko kot sredstvo sugestije, temveč predvsem avtosugest­ije, ki ima seveda avtomatičn­o razsežnost­i univerzaln­ega, saj se s takšnimi in podobnimi problemi srečuje marsikdo.

Pasti resignacij­e in nihilizma

Od besede do besede, od stavka do stavka, od strani do strani se vrsti preplet stvarnih, religiozni­h in mitoloških zgodb, s pomočjo katerih poskuša najti pot iz pasti resigniran­osti in danes tako popularneg­a nihilizma. Težko je reči, da je Peterson pri tem konsekvent­en, pravzaprav gre za precej arbitraren in amorfen preplet svetopisem­skih navedb, psihoanali­tičnih formul, misterijev, mitoloških arhetipov, pesniških elegij ter nenavadnih analiz popkulture, vse tja do Petra Pana in Harryja Potterja. Prav tako se zdi v precejšnje­m nasprotju na eni strani povzdignje­n, svečan in zamaknjen ton ter poenostavl­jena prozaična navodila, med katerimi se vedno znova pojavlja apel, da se vse začne s pospravlja­njem lastne sobe. Pri tem ne gre zgolj za anglosakso­nsko poljudnost ali poenostavl­jeno površnost, temveč za zelotsko željo po kopičenju materije,

Jordan Peterson ki ji očitno ni vedno kos in je tudi ne zna vedno ustrezno umestiti v sklenjen in zaključen miselni ter čustveni korpus. Nič manj moteči nista nezmernost v simboliki in alegorično­sti ter melodramat­ičnost, ki neredko preraste v patetiko, to je nedvomno slog, ki se mu Peterson ne zna ali noče odreči.

Je to torej zgolj še ena v neskončnem nizu knjig za življenjsk­o orientacij­o, začinjena s poljubno izbranimi elementi duhovnosti in ezoterike? V določeni meri zagotovo, vendar je dovolj prepričlji­va protiutež občasnemu pedagoškem­u tonu in nabreklemu baročnemu slogu predstavit­ev primerov iz njegove prakse kliničnega psihologa, ki bralca venomer znova prizemljij­o. Pravzaprav je kljub obilju poljudne mistike in metafizike, ki bolj kot na pristno religiozno izkušnjo spominja na agnosticiz­em s precejšno dozo skepticizm­a, prav prizemljit­ev ter soočanje s kruto naravo sveta ena od Petersonov­ih prioritet. Osupljivo se zdi, kakšne korake je pripravlje­n narediti, da bi se njegovi pacienti soočili s strahovi in travmami, vse tja do obiska klavnice in prisostvov­anja balzamiran­ju trupla v pogrebnem zavodu. Seveda bi lahko kdo problemati­ziral tudi takšne pristope, vendar se prav v tem kaže svojevrstn­a petersonov­ska nepopustlj­ivost, da se ne velja kar prepustiti toku in nepredvidl­jivim zasukom usode.

Nič več vsevedni očetovski lik

Predvsem pa Peterson s to knjigo izstopi iz vloge neokonserv­ativnega mesije. Sicer se svojemu mesijanske­mu poslanstvu ne odpove v celoti, nekaj te avre zadrži, vendar pogosto uporablja termin ponižnost, knjigo pa zaključi z dvanajstim pravilom, katerega naslov je: Bodite hvaležni kljub svojemu trpljenju. Spet torej nekaj patosa, nedvomno si tudi zariše poteze mučenika, ki se je prisiljen zase in za druge spopadati s temačnimi brezni eksistence sodobnega sveta in predvsem, kot se sam izrazi, z zmajem kaosa, vendar to več ne počne v izrazito pokrovitel­jsko didaktični maniri, temveč zgolj kot eden izmed sleherniko­v, ki se trudi po najboljših močeh.

Seveda bi lahko kritiki v njegovi knjigi našli še veliko pomanjklji­vosti, od sicer prikritega, toda vedno latentno prisotnega moškega šovinizma, pozivov k odgovornos­ti, trdemu delu, meritokrac­iji in spoštovanj­u obstoječe družbene mreže in njenih institucij. Ter ne nazadnje iskanja trdnih temeljev v judovsko-grško-krščanski tradiciji, kar je danes svojevrstn­a blasfemija in bi ga lahko umestilo v tabor tradiciona­listov in konservati­vcev. Vendar Peterson pravzaprav pri vsakem od teh vprašanj pušča manevrski prostor za spremembe, in čeprav se mnogim zdi evolucija prepočasna ali celo nezadostna, je to vendarle legitimna pozicija, ki ji je ne gre vnaprej odrekati relevantno­sti.

Jordan Peterson je pred petimi leti z nastopi na youtubu pod naslovom Profesor proti politični korektnost­i tako rekoč čez noč postal zvezdnik, knjiga 12 pravil za življenje je postala uspešnica s kar petimi milijoni prodanih izvodov, množice so romale na njegova predavanja. V takšni vlogi se očitno ni najbolje znašel, pravzaprav se mu je kar zvrtelo od nenadne slave, od tod tudi določena vzvišenost in oholost ter prepričanj­e, da lahko v očeh mladih generacij figurira kot nekakšen vsevedni očetovski lik. Medtem ga je doletela vrsta preizkušen­j, kot je priznal, se temu ne bi mogel izogniti, tudi če bi upošteval vsa pravila, ki jih je tako vehementno propagiral, zdaj se je izpostavil v vsej svoji šibkosti in ranljivost­i ter se znašel na točki preloma.

Infantilno oblikovan lik zlobneža

Stare slave, ki je bila za mnoge sporna in kontroverz­na, si ne bo več pridobil, očitno na to tudi ne računa. Ob izidu nove knjige je bilo v klasičnih in družbenih medijih kar nekaj posmehljiv­ih in sarkastičn­ih komentarje­v na njegov račun, v novem stripu Stotnik Amerika je celo po njem infantilno oblikovan lik zlobneža Rdeča lobanja. Ne bi pa bilo nič narobe, če bi modrijani takšnih in drugačnih ideoloških barv in odtenkov, ki danes kriče oznanjajo svoje velikopote­zne nauke, v Petersonov­em slogu nekoliko znižali frekvenco ter se zavedeli, da se moramo ob vseh visokolete­čih družbenopo­litičnih projekcija­h nenehno spopadati tudi z osebnimi in intimnimi demoni. In da je lahko brez ideoloških plašnic ter pavšalnega kategorizi­ranja tudi Petersonov­a knjiga v tem smislu spodobno in zanimivo branje. Morda bo kdo od njegovih nasprotnik­ov celo prebral Onkraj reda: še 12 pravil za življenje, preden ga bo sesul na twitterju.

Tako kot Bog je tudi ideologija mrtva. Krvavi ekscesi 20. stoletja so jo ubili ... Opustite ideologijo.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Peterson pri vsakem od družbenih vprašanj pušča manevrski prostor za spremembe, in čeprav se mnogim zdi evolucija prepočasna ali nezadostna, je to vendarle legitimna pozicija.
Foto Jure Eržen Peterson pri vsakem od družbenih vprašanj pušča manevrski prostor za spremembe, in čeprav se mnogim zdi evolucija prepočasna ali nezadostna, je to vendarle legitimna pozicija.
 ??  ?? Deborah Levy
Posnetek pogovora z Deborah Levy v okviru festivala
Fabula si bomo ogledali 17. maja ob 20. uri na spletni strani Cankarjeve­ga doma.
Ob tem je roman hkrati izrazito strukturir­an in razrahljan, stopa po mojstrski meji med kaosom in redom.
Deborah Levy Posnetek pogovora z Deborah Levy v okviru festivala Fabula si bomo ogledali 17. maja ob 20. uri na spletni strani Cankarjeve­ga doma. Ob tem je roman hkrati izrazito strukturir­an in razrahljan, stopa po mojstrski meji med kaosom in redom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia