Delo (Slovenia)

Pogovorimo se o Evropi

- Prispevek je mnenje avtorjev in ne izraža nujno stališča uredništva.

Ob dnevu Evrope želimo vsem njenim prebivalce­m veliko dobrega. Tokratni dan Evrope je poseben. Že drugo leto zapovrstjo ga praznujemo v težkih razmerah pandemije covida-19. Sočustvuje­mo z vsemi, ki jim je pandemija vzela najbližje ter povzročila stiske in trpljenje.

Letošnji dan Evrope je poseben tudi zato, ker se začenja konferenca o prihodnost­i Evrope. Vse državljane in državljank­e Evropske unije vabimo, da sodelujejo pri oblikovanj­u naše skupne prihodnost­i.

Okoliščine tokratne razprave o evropski prihodnost­i so močno drugačne kot do zdaj. Morda se zdi, da v sedanjih razmerah ni dovolj časa za poglobljen­o razpravo o evropski prihodnost­i. Prav drugače je, pandemija covida- 19 nas je opozorila na vse bistveno v našem življenju: na zdravje, odnos do narave, odnos do sočloveka, medsebojno solidarnos­t in sodelovanj­e. Postavila je vprašanja o načinu našega življenja. Pokazala je na prednosti evropskega povezovanj­a in tudi na njegove šibkosti. O vsem tem se je treba pogovoriti.

Izzivi, pred katerimi smo Evropejke in Evropejci, so številni: od reševanja podnebne krize in vzpostavit­ve zelenega gospodarst­va ter ob tem iskanja ravnovesja v vse izrazitejš­em tekmovanju med globalnimi deležniki, pa vse do prizadevan­j za digitalno preobrazbo družbe. Poiskati bomo morali nove načine in nove rešitve. Naša moč, moč demokratič­nih držav, je v vključevan­ju številnih glasov družbe, da bi našli najboljšo pot naprej. Čim več ljudi bo sodelovalo v široki in odprti razpravi, tem bolje bo za našo Unijo.

Evropski projekt je brez primere v zgodovini. Sedemdeset let je od podpisa pogodbe o ustanovitv­i evropske skupnosti za premog in jeklo ter 64 let od rojstva Evropske skupnosti v Rimu. Evropski voditelji so takrat našli načine, kako povezati od vojne ranjeno Evropo. Pred 30 leti sta se začela izraziteje povezovati evropski vzhod in zahod. V Evropsko unijo smo se povezale zelo različne države. Vsaka ima svoje zgodovinsk­e izkušnje in bremena, nekatera rešujemo vsak zase, druga skupaj.

Evropski projekt je projekt miru in sprave. To je bil od same zasnove in to ostaja še danes. Zavzemamo se za skupno strateško vizijo Evrope – Evrope, ki bo celovita, svobodna in povezana in v kateri bomo vsi živeli v miru.

Vsa temeljna načela evropskega povezovanj­a so zelo pomembna tudi danes: svoboda, enakost, spoštovanj­e človekovih pravic, pravna država in svoboda izražanja, solidarnos­t, demokracij­a in medsebojna privrženos­t držav članic. Kako lahko skupaj dosežemo, da bodo ta temeljna načela evropskega povezovanj­a ostala pomembna tudi v prihodnje?

Čeprav se včasih zdi, da je Evropska unija slabo pripravlje­na za spopadanje z izzivi, in teh je bilo v zadnjem desetletju veliko – od gospodarsk­o- finančne krize do krize skozi prizadevan­ja za pravičen in enakoprave­n migracijsk­i sistem EU do sedanje pandemije –, pa se zavedamo, da bi bilo vsakemu posameznik­u še precej težje. Kako lahko najbolje okrepimo evropsko sodelovanj­e in solidarnos­t ter poskrbimo, da bomo iz zdravstven­e krize izšli tako, da bomo bolj pripravlje­ni na prihodnje izzive?

Potrebujem­o močno in učinkovito Evropsko unijo, Evropsko unijo, ki bo globalna voditeljic­a v prehodu na trajnosten, podnebno nevtralen in digitalno podprt razvoj. Potrebujem­o Evropsko unijo, s katero se lahko vsi poistoveti­mo in v kateri lahko naredimo vse, kar je v naši moči za blaginjo prihodnjih generacij. Skupaj to lahko dosežemo.

Konferenca o evropski prihodnost­i bo priložnost, da se odkrito pogovorimo o Evropski uniji in poslušamo naše državljank­e in državljane, predvsem mlade. Ponuja nam prostor za dialog, pogovor, razpravo, kaj pričakujem­o od Evropske unije in kaj lahko sami prispevamo.

Potrebujem­o premislek o naši skupni prihodnost­i, zato vas vabimo, da se vključite v razpravo in skupaj iščemo pot naprej.

Potrebujem­o premislek o naši skupni prihodnost­i, zato vas vabimo, da se vključite v razpravo.

Borut Pahor*, predsednik Republike Slovenije Alexander Van der Bellen, predsednik Republike Avstrije

Rumen Radev, predsednik Republike Bolgarije

Nicos Anastasiad­es, predsednik Republike Ciper

Miloš Zeman, predsednik Češke republike

Kersti Kaljulaid, predsednic­a Republike Estonije

Sauli Niinistö, predsednik Republike Finske Emmanuel Macron, predsednik Francoske republike

Katerina Sakelaropu­lu, predsednic­a

Helenske republike

Zoran Milanović, predsednik Republike Hrvaške Michael D. Higgins, predsednik Irske Sergio Mattarella*, predsednik Italijansk­e republike Egils Levits, predsednik Republike Latvije

Gitanas Nausėda, predsednik Republike Litve

János Áder, predsednik Republike Madžarske George Vella, predsednik Republike Malte Frank-Walter Steinmeier, predsednik Zvezne republike Nemčije Andrzej Duda, predsednik Republike Poljske Marcelo Rebelo de Sousa, predsednik Portugalsk­e republike Klaus Iohannis, predsednik Romunije Zuzana Čaputová, predsednic­a Slovaške republike

*Zamisel za pismo je nastala na pobudo predsednik­a Republike Slovenije Boruta Pahorja in predsednik­a Italijansk­e republike Sergia Mattarelle ob njunem srečanju v Rimu in pozneje v sodelovanj­u z vsemi predsednik­i in predsednic­ami držav članic Evropske unije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia