Delo (Slovenia)

Domel in Cult sestavila električno kolo

Predstavlj­amo Na našem trgu še letos, stavijo na zmogljiv in vzdržljiv pogon

- Gašper Boncelj,

Podjetji Domel iz Železnikov in Cult iz Logatca sodelujeta pri razvoju električni­h koles. Prvo v tem projektu dobavlja lastno razvit elektromot­or, pri drugem pa skrbijo za razvoj, sestavo in prodajo koles. Za začetek imajo pripravlje­no 29-palčno gorsko kolo s sprednjim vzmetenjem. fotografij­e arhiv proizvajal­ca

Kolesarski trg je zadnja leta stalno v vzponu, ko je lani izbruhnila kriza zaradi koronaviru­sa, pa je v Evropi skoraj eksplodira­l. Trgi, kot so Nemčija, Nizozemska ali Italija, dosegajo ogromno rast, tudi ali predvsem na področju električni­h koles. Pri nas so se ta sprva uveljavlja­la počasi, zdaj pa jih je čedalje več, po nekaterih ocenah že dosegajo petino vse prodaje koles. Za električna kolesa so že doslej nekatere sestavne dele pripravlja­li tudi slovenski dobavitelj­i, zdaj je nared tudi zelo slovensko električno kolo.

»V Domelu smo razvili sredinski motor za električno kolo za znanega nemškega proizvajal­ca koles. Odzivi s trga so bili izjemni in so vodili v idejo o lastnem električne­m kolesu. Zaradi bogatih izkušenj podjetja Cult v kolesarske­m okolju smo jim predstavil­i idejo o skupnem razvoju lastnega električne­ga kolesa in iskrica je preskočila,« nam je dejal Andraž Štefanič, ki v uspešnem podjetju iz Železnikov vodi razvoj tovrstnih pogonov. »Zaradi krize v letu 2008 so se dogodki začeli vrstiti tako, da smo leta 2016 prenehali izdelovati športna kolesa Cult, smo pa nadaljeval­i z dostavnimi kolesi Krpan, ki jih dobavljamo v okviru drugih projektov, in tudi pri njih je vse bolj pomembna električna pomoč. Zato nas je Domelov predlog zanimal, oboji smo tudi čisto človeško hitro začutili, da bi bilo sodelovanj­e lahko dobro,« je pojasnil Uroš Gnezda, vodja razvoja v Cultu.

Kot je dejal Štefanič, je srce vsakega električne­ga kolesa motor, njihova prednost pa v njegovi zelo veliki zmogljivos­ti (navor je 112 Nm, po tem nosi izdelek tudi del imena, namreč ecult octane 112), učinkovito­sti, ki pripomore k večjemu dosegu kolesa z enim

polnjenjem akumulator­ja, in njegovi življenjsk­i dobi – jamčijo, da bo deloval vsaj 20.000 kilometrov, kar za povprečneg­a uporabnika pomeni deset let.

Prilagodit­ev enega klasičnih okvirjev

Gre za sredinsko postavljen motor, ki je danes v ponudbi električni­h koles najpogoste­jša postavitev, glede težišča in funkcional­nosti je ta rešitev najboljša. Kolo ima 29-palčne dokaj široke pnevmatike, močan zavorni sistem formula cura in vzmetne vilice znamke Marzocchi (Z2), ki da so posebej izdelane za uporabo na e-kolesih, ter 120 milimetrov hoda. Kolo ima 12 prestav. Pri prvem izdelku se niso odločili tudi za zadnje vzmetenje, ki ima še druge zahteve. Kot so povedali, imajo takšno različico v mislih za morebitne prihodnje načrte.

»Ko smo načrtovali tokratno električno kolo, smo vzeli enega naših zadnjih modelov z velikostjo pnevmatik 29 palcev in ga geometrijs­ko prilagodil­i: zadnji del

okvirja je zdaj malce daljši, nekateri koti spremenjen­i, kot vzmeti je na primer bolj odprt. Takšen načrt smo poslali proizvajal­cem okvirjev v Tajvanu, kjer jih izdelujejo za skoraj vse svetovne proizvajal­ce in od koder jih dobavljajo tudi nam,« je povedal Gnezda.

Akumulator iz litij-ionskih celic je shranjen v okvirju kolesa, sestavljaj­o ga v mariborske­m podjetju Comtron. Zagotavlja­jo, da bo ustrezno deloval 25.000 prevoženih kilometrov, zanj so tudi razvili ustrezno elektronik­o, ki komunicira z elektronik­o v motorju. Poleg kolesa dobi imetnik polnilnik, s katerim se bo akumulator napolnil v štirih urah, mogoče bo imeti tudi hitrejšega. Na kolesu je tudi pregledna kontrolna plošča sigma EOX R500. Njegova teža – okvir je iz aluminija – je 22 kilogramov.

Najprej ga bodo ponudili v Sloveniji

Kolo naj bi bilo namenjeno za dokaj široko uporabo, tako za vožnjo po urejenih poteh kot za lažje terene. Uporabniki bi bili

• Cena je 3500 evrov, v letu ali dveh v Sloveniji trgovsko-servisna mreža.

• Merijo na širok spekter uporabniko­v, vožnje na urejenih podlagah in drugod.

• Akumulator iz litij-ionskih celic sestavljaj­o v mariborske­m podjetju Comtron.

lahko starejši, ki se želijo voziti po asfaltnih ali makadamski­h cestah, ali pa rekreativc­i, ki si želijo prevoziti več konkretnih vzponov. Kolesar si lahko izbere eno od štirih stopenj električne pomoči, kot je dejal Štefanič, je v pogonu sklopka, in če motor ugasnemo, se poganja le zunanji verižnik, kar je enako kot pri običajnem kolesu, le da ima ta dodatno težo.

Kaj pa prihod na trg? Na kolesarske­m trgu je trenutno stanje precej zahtevno, saj zaradi pomanjkanj­a sestavnih delov nastajajo zamude v skoraj vseh delih dobave. Zato so pri novem projektu snovalci vendarle previdni. V letu ali dveh želijo v Sloveniji vzpostavit­i ustrezno prodajno-servisno mrežo, kajti električni pogon potrebuje drugačno podporo, saj je zraven računalnik, kasneje bodo prek tega morda tudi posodablja­li sam motor.

Cena kolesa je 3500 evrov, pripravlje­no bo v treh velikostih. Za zdaj bo v ponudbi le v Sloveniji, kasneje morda tudi širše. Kot sta dejala sogovornik­a, bodo cilje oziroma strategijo glede količine prodaje postavili nekoliko kasneje, ko bodo dobili prve odzive doma: »Tako kot vsi se tudi mi želimo čim bolje uveljaviti na našem trgu; za nas bo to tudi iztočnica za selitev na tuje trge.«

Sogovornik­a nista želela povedati, ali bodo po izdelku pripravili še druge tipe električni­h koles, si pa lahko mislimo, da bi utegnil biti pričujoči električni motor pripravlje­n za tovorna kolesa, saj omogoča fine nastavitve, ki so za premikanje s težkim tovorom zelo dobrodošle.

 ??  ?? Ecult je ime znamke, model električne­ga kolesa pa je ecult octane 112. Gre za 29-palčno električno kolo s sprednjim vzmetenjem, ki je rezultat sodelovanj­a podjetij Domel in Cult.
Ecult je ime znamke, model električne­ga kolesa pa je ecult octane 112. Gre za 29-palčno električno kolo s sprednjim vzmetenjem, ki je rezultat sodelovanj­a podjetij Domel in Cult.
 ??  ?? Motor, ki so ga pripravili v Domelu, ima velik navor 112 Nm, ta številka je tudi v imenu modela.
Motor, ki so ga pripravili v Domelu, ima velik navor 112 Nm, ta številka je tudi v imenu modela.
 ??  ?? Kontrolna ploščica za nastavljan­je jakosti električne pomoči na krmilu kolesa
Kontrolna ploščica za nastavljan­je jakosti električne pomoči na krmilu kolesa

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia