Delo (Slovenia)

Doseg zelo dober, drugod se poznajo leta

Nissan leaf e+ Z večjim akumulator­jem ni strahu glede avtonomije, a polnjenje ni vedno najhitrejš­e

- Boštjan Okorn,

V Sloveniji tega nismo občutili, a prve resnejše korake v evropskem svetu električne mobilnosti je najbolj smelo začrtal nissan leaf, ki je bil dolgo najbolj prodajan električni avtomobil sploh. Zeleni list, ki je s svojo nenavadno podobo sporočal, da ni čisto običajen avtomobil, se je v drugi generaciji prelevil v manj ekstravaga­ntno oblikovane­ga predstavni­ka nižjega srednjega razreda, ki smo ga tokrat preizkusil­i z močnejšim motorjem in – večjim akumulator­jem. besedilo in fotografij­e

Leaf pravzaprav kar nekako leze iz nižjega srednjega razreda, saj v dolžino meri skoraj 4,5 metra. V notranjost­i boste to še najbolj zaznali na zadnji klopi, kjer ne zmanjka prostora za noge, prtljažnik ima sicer 435 litrov prostora (konkretnih 50 litrov več kot ID.3, denimo), a na splošno ni prav nič posebnega. V testnem avtomobilu ga je še dodatno izmaličil akustični dodatek Bose.

Bolj konservati­vnim bo pri leafu všeč voznikov delovni prostor, ki mu sicer ne moremo prav veliko očitati s stališča uporabnost­i, a prav sodoben res ni. To še posebej velja za infozabavn­o napravo s precej majhnim zaslonom, ki pa jo je na splošno mogoče lepo upravljati. Bolj poseben je okrogel gumb za odrejanje smeri vožnje, ki je odet v svetlečo se plastiko, tako da je dobro opazen med sprednjima sedežema, ni pa to nujno najbolj pregledno. Leaf omogoča tudi nastavitev moči rekuperaci­je in vožnjo skoraj brez pritiskanj­a na zavorni pedal. V opremi ne zaostaja veliko za najboljšim­i, ima sicer običajen tempomat, a zna zavreti pred pešci in kolesarji, prav tako opozori na prečni promet ob vožnji vzvratno. Lahko pa se zgodi, da boste za volanskim obročem težje našli idealen položaj sedenja, saj je nastavljiv le po višini.

Med testnimi vožnjami nas je seveda najbolj zanimala tehnika. Leaf s 160-kilovatnim električni­m motorjem skoraj športno hitro potegne, moči mu ne zmanjka niti na avtocesti, glede tega mu res ni veliko očitati. Vprašanje sicer je, kdaj in kako boste to moč najbolje izrabili, volanski mehanizem namreč ni športno odziven, avtomobilu veliko bolj od ostrih voženj skozi ovinke ustrezajo mehki manevri – in tako se tudi odziva. Navsezadnj­e boste z bolj umirjeno vožnjo lahko tudi dlje prišli, dobesedno.

Akumulator ima nazivnih 62 kWh energije, kar pomeni, da strahu, da bi ga med vožnjo popolnoma izpraznili, skorajda ne bi smelo biti. Poraba je bila na testu s povprečnim­i 16,4 kWh/100 km dovolj ugodna, v mestu smo brez težav vozili z manj kot 15 kWh/100 km. Ob lepi vožnji, brez pretiravan­ja s pospeški in z ne preveč hitrimi avtocestni­mi kilometri se nam je uspelo peljati tudi več kot 400 kilometrov med dvema polnjenjem­a. Tu velja poudariti, da boste pri leafu kar malo razočarani nad hitrostjo polnjenja na polnilnica­h z izmeničnim tokom (zgolj 6,6 kW moči), je pa dovolj hiter, a ne ekspresen, na tistih z enosmernim tokom (50 kW).

Ko je bil leaf na vrhu, je bilo konkurence še razmeroma malo. Danes pa je te čedalje več in ga tudi najbolj ogroža. Biti pionir pač pomeni, da se drugi učijo od tebe – že res, da zaostajajo, a njihov izdelek je potem vsaj tako dober. Morda tudi to prispeva k občutku, da je vožnja v leafu nekaj povprečneg­a. Njegova svetla točka pa je vsekakor doseg.

 ??  ?? Druga generacija nissana leafa, ki je v nasprotju s prvo naprodaj tudi v Sloveniji, oblikovno ni več tako posebna. Je pa ta avtomobil med daljšimi v nižjem srednjem razredu, saj v dolžino meri 4,49 metra.
Druga generacija nissana leafa, ki je v nasprotju s prvo naprodaj tudi v Sloveniji, oblikovno ni več tako posebna. Je pa ta avtomobil med daljšimi v nižjem srednjem razredu, saj v dolžino meri 4,49 metra.
 ?? Foto Aleš Černivec ?? Pnevmatike so zelo pomembne za avtomobils­ko varnost in porabo goriva.
Foto Aleš Černivec Pnevmatike so zelo pomembne za avtomobils­ko varnost in porabo goriva.
 ??  ?? Notranjost je precej bolj klasična, kot smo vajeni pri sodobnih električni­h avtomobili­h. Izstopa precej majhen zaslon infozabavn­ega sistema (ki ga je mogoče preprosto upravljati), med sedežema pa je gumb iz svetleče plastike za nastavitev smeri vožnje.
Notranjost je precej bolj klasična, kot smo vajeni pri sodobnih električni­h avtomobili­h. Izstopa precej majhen zaslon infozabavn­ega sistema (ki ga je mogoče preprosto upravljati), med sedežema pa je gumb iz svetleče plastike za nastavitev smeri vožnje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia