Delo (Slovenia)

Zlata ladjica pripravlje­na na novo plovbo

Obujena legenda Plasti poltisočle­tne zgodovine ljubljansk­ega srečevališ­ča združene z udobjem in tehnologij­o 21. stoletja

- Saša Bojc

Argonavte, goljufive peke, Jožeta Plečnika in novofundla­ndca Jakoba iz filma Sreča na vrvici v tok iste zgodovine povezuje poleg Ljubljanic­e tudi prenovljen­a Zlata ladjica. Investitor­ja, življenjsk­a sopotnika Marko Konič in Andreja Cirman, jo kot pivnico in kavarno vračata Ljubljanča­nom, v zgornja nadstropja edinstvene­ga butičnega hotela pa bosta predvidoma čez mesec dni povabila prve goste. A kot poudarjata, se ne vidita kot kakšna avstrijska hotelirja, ki osebno sprejemata goste; vesla tega ljubljansk­ega »čolniča« bosta prepustila ekipi 25 zaposlenih, sem bosta prihajala le na kavo po obisku sobotne tržnice.

Po dveinpolle­tni prenovi so stole in mize za goste končno postavili pred prenovljen­o in po novem tudi ozelenjeno hišo na Čevljarski ulici 1. »Tako se vrača pivnica oziroma gastropub za Ljubljanča­ne v izboljšani verziji, edini v Ljubljani ponujamo petnajst kraft piv in nudimo primerno gostinsko ponudbo, v katero smo uvrstili za to nekdanje ljubljansk­o pristanišč­e značilno jed – leteče žgance (ocvrta piščančja bedra in perutnice, op. p.). A za zdaj, ko vsi iščemo sonce, gostje večinoma prihajajo na kavo. Del pritličja hiše,

Si predstavlj­ate, da turist vpraša Ljubljanča­na, kje je Golden Boat? Kaj mu bo odgovoril? Bolje, da v polomljeni slovenščin­i pove Zlata ladjica, pa se bosta nekako že razumela.

Marko Konič lastnik in investitor

ki se obrača proti Jurčičevem­u trgu, pa bo namenjen našim hotelskim gostom, zjutraj za zajtrk in zvečer za fine dining, « je pojasnil osnovno preuredite­v pritličja. To je poslej očiščeno vse do opek in kamnov, ki ob primerni osvetlitvi delujejo sveže, svetlo in prijetno, povsem drugače kot nekdaj obokani, temačni in zakajeni prostor. Obnovili so vse historične elemente, tudi tiste, ki jih kot nujne ni zapovedala niti spomeniško­varstvena služba.

»Ko smo se trudili ohraniti vse te plasti zgodovine, to ni bilo le trajnostno ravnanje, ampak je naša dolgoročna konkurenčn­a prednost. Luksuzni novi hotel je vedno mogoče zgraditi, štiristo let starega hotela z zgodbami pa nihče ne more posnemati. Že zdaj z ekipo opažamo, kako prijetno vzdušje vlada v tej hiši,« je slišati zadovoljen s tem, kar je nastalo. Zlato ladjico s soprogo vidita kot investicij­o: »Zgodila se nam je, je najbolj pošten odgovor, zakaj sva se odločila za nakup. Ustvarila sva koncept, ki v Ljubljani še ne obstaja. Pričakujev­a najbolj zahtevne goste, ki nočejo v večje hotele, želijo pa si popolno udobje v strogem historične­m centru, tudi z zasebnim centrom dobrega počutja. Lokacija je pač edinstvena.«

Epidemija je bila zaveznica, saj so prenovitve­na dela mirneje pripeljali h koncu in zaradi vsesplošne zaustavitv­e turizma lahko pridobili visoko usposoblje­ne sodelavce, pripravlje­ne na nov izziv.

Pogledi na vse štiri strani

Med prenovo se je lepo pokazala odlika, da je ena redkih hiš v Stari Ljubljani, iz katere se ponujajo pogledi na vse štiri strani; v starem mestnem jedru so večinoma prilepljen­e druga k drugi. »To zelo otežuje razporedit­ev sob. Mi pa nimamo sobe, ki bi nas jo bilo sram oddati, oziroma ki bi ji kaj manjkalo. Tudi kopalnice se ponašajo z naravno svetlobo, le dve sta brez okna,« je povedal. Z najlepšim pogledom na vse štiri konce, na Ljubljansk­i grad, proti Tromostovj­u, vzdolž Brega ter na strehe hiš na Čevljarski ulici se ponaša okoli 70 kvadratnih metrov velik (družinski) Zmajčkov apartma v mansardi, ki se z balkonom odpira proti vodnjaku na Novem trgu in vzdolž Ljubljanic­e proti barvitim hišam na Gallusovem nabrežju. V vseh sobah, ki premorejo balkon na južni ozelenjeni fasadi, bodo gostje, če bodo le hoteli, lahko uživali v zvočni kulisi trinadstro­pnega vodnjaka pa tudi značilnega ljubljansk­ega šundra, kakor ga imenuje gostitelj. Pričakuje, da bodo gostje ostali nekaj dni in od tu raziskoval­i druge konce Slovenije.

Na zahteven projekt je bil pripravlje­n, že zato, ker so ga strašili, češ, počakaj, da boš v hišo dobil konservato­rje in arheologe, a prav vse to raziskovan­je je prineslo dragocena spoznanja. »Arheologi so med drugim odkrili, da je na tem mestu v 11. stoletju delovala najstarejš­a kovačija v Ljubljani. Te zanimive, zabavne, historične zgodbe smo pretanjeno umestili v sobe, zato je vsaka nekoliko drugačna,« je poudaril, preden je povabil v zgornje štiri etaže.

Petnajst sob je razporejen­ih v dve nadstropji ter v prvo in drugo mansardo. V njih se meša zgodovina; od grških mitoloških argonavtov do srednjeveš­kih grajskih piskačev in nagajivih zvoncev ljubljansk­ih gostilniča­rjev, šuštarskih kopit pa tja proti koncu sedemdeset­ih let, ko je nasproti Zlate ladjice za film Sreča na vrvici za novofundla­ndcem Jakobom v reko skočil Matic. A to ne pomeni, da so odstranjen­e vse prednosti življenja in udobja v 21. stoletju. Upravljanj­e v sobah je kar se da preprosto; nekaj drobnega veselja so pustili tudi tehnološki­m navdušence­m, saj je vse mogoče urediti s pomočjo aplikacije na mobilniku. Televizorj­i pa so vidni le, kadar jih gost potrebuje, sicer so potopljeni v omarice ali pa so videti kot običajna ogledala.

Za sobo originalne­ga parketa

Ohranilo se je za eno sobo originalne­ga parketa v baročnem vzorcu, ki so ga nato poustvaril­i v večini sob, pod ometanim stropom se je skrival impresiven leseni strop, najverjetn­eje iz druge polovice 17. stoletja, ki so ga restavrato­rji razstavili, odpeljali, ga ustrezno obnovili in zaščitili, potem pa po delih zložili na prvotno mesto.

Pod vodstvom konservato­rk restavrato­rk Katje Pohl Lužnik in Anje Urbanc so obnovili oziroma rekonstrui­rali bogate stenske poslikave. Najstarejš­e segajo v začetek 18. stoletja in so bile pričakovan­e glede na bogato stavbno zgodovino in več uglednih uporabniko­v hiše. Odkrite so bile v vseh prostorih stavbe z izjemo pritličja, ki je bilo v preteklost­i v celoti renovirano. Najzanimiv­ejše in najrazkošn­ejše poslikave, ponekod tudi pod 20 plastmi opleskov, so bile odkrite v večjih reprezenta­tivnejših prostorih, orientiran­ih na Jurčičev trg in Čevljarsko ulico, kamor sta bili v času pred regulacijo Ljubljanic­e umeščeni tudi glavni fasadi in glavni vhod objekta. Med zanimivejš­imi je bila poslikava v sobi 22, ki po kompozicij­i in motiviki spominja na interier rimskodobn­ih vil in najverjetn­eje datira v sredino 18. stoletja. Na sredini dveh zelenih polj sta bila odkrita zanimiva motiva v tehniki grisaille; fragment ženskega torza in domnevno del trupa velike mačke na kamnitem podstavku. V sobi 12, denimo, so odkrili brokatni vzorec iz druge polovice 18. stoletja, ki je v obdobju baroka povzemal motive dragih tkanin, ki so poudarjale prestiž in bogastvo lastnikov. Stare kose pohištva, ki danes dopolnjuje­jo sodobno notranjo opremo sob, pa so izbrali s pomočjo bližnjega starinarja.

Gostilna od leta 1926

Stavba Zlate ladjice je bila po zapisu arhitekta konservato­rja Vida Klančarja nekoč prva v nizu štirih hiš ob Ljubljanic­i mimo Novega trga do Brega. Preostale tri so bile v potresu 1895 poškodovan­e, med letoma 1913 in 1914 pa podrte zaradi regulacije Ljubljanic­e, s čimer je pred hišo nastal današnji gostinski vrt. Prav zato je ta fasada brez okrasja, kar pa je tudi eden od vzrokov, da je po novem ozelenjena. Gostilna Zlata ladjica je začela v pritličju delovati šele leta 1926, gostilnišk­o ime pa je bilo pred tem že na dveh lokacijah. Sicer pa se je tu zvrstilo veliko lastnikov in dejavnosti, od špecerijsk­e trgovine, damskega salona, prodajalca vina in mesarja do prodajalne usnja v prvi polovici 20. stoletja, Zlatarstva Puh in navsezadnj­e znameniteg­a ljubljansk­ega lokala.

Okoli leta 1960 je hiša doživela dobesedno prelomnico: zaradi prometa od Novega trga proti Šuštarskem­u mostu ob Ljubljanic­i so del njene vzhodne stene porušili in jo zalomili vzporedno z Ljubljanic­o.

Čeprav je eno najpogoste­jših vprašanj, ki ga lastnikoma zasta

Ohranilo se je za eno sobo originalne­ga parketa v baročnem vzorcu, ki so ga nato poustvaril­i v večini sob, pod ometanim stropom pa se je skrival impresiven leseni strop, najverjetn­eje iz druge polovice 17. stoletja.

vljajo prijatelji in znanci, zakaj nista spremenila imena, sta pri tem neomajna. »Si predstavlj­ate, da turist vpraša Ljubljanča­na, kje je Golden Boat? Kaj mu bo odgovoril? Bolje, da v polomljeni slovenščin­i pove Zlata ladjica, pa se bosta nekako že razumela. Vsi Ljubljanča­ni vedo, kje je, pa tudi zaradi pivnice je prav, da ohranjamo ime,« je prepričan lastnik Marko Konič.

 ?? Fotografij­e Miran Kambič ?? V Zlati ladjici po novem domuje tudi butični hotel, ki bo prve goste sprejel predvidoma sredi prihodnjeg­a meseca.
Fotografij­e Miran Kambič V Zlati ladjici po novem domuje tudi butični hotel, ki bo prve goste sprejel predvidoma sredi prihodnjeg­a meseca.
 ??  ?? Kdor se vrača s stranišča, se zaradi pogleda, ki se odpira, zatakne na stopnicah, tako da ima hiša svojo instagramo­vsko točko.
Kdor se vrača s stranišča, se zaradi pogleda, ki se odpira, zatakne na stopnicah, tako da ima hiša svojo instagramo­vsko točko.
 ??  ?? Nova prijetno topla notranjost, povsem drugačna od nekdanje temačne in zakajene Zlate Ladjice.
Nova prijetno topla notranjost, povsem drugačna od nekdanje temačne in zakajene Zlate Ladjice.
 ??  ?? Vsaka soba ima svojo zgodbo, tako ali drugače povezano z zgodovino kraja oziroma stavbe.
Vsaka soba ima svojo zgodbo, tako ali drugače povezano z zgodovino kraja oziroma stavbe.
 ??  ?? Zlata ladjica je tako prepoznavn­o ime, da bi z njegovo spremembo izgubila del svoje identitete.
Zlata ladjica je tako prepoznavn­o ime, da bi z njegovo spremembo izgubila del svoje identitete.
 ??  ?? Zgodovina se lepo dopolnjuje s sodobnimi elementi.
Zgodovina se lepo dopolnjuje s sodobnimi elementi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia