Delo (Slovenia)

Tiha kapsula za videokonfe­rence

Delo v digitalni dobi Zvočno izolirana kabina zaposlenim v poslovnih prostorih odprtega tlorisa zagotavlja mir in nekaj zasebnosti za telefonira­nje

-

V času mobilne telefonije je dobre stare telefonske govorilnic­e vzela pozaba, otrokom bi najbrž zaman razlagali, kaj je to. Toda finsko podjetje Framery je poskrbelo, da se vračajo v modernejši različici. Kot se za digitalno dobo spodobi, so pametne in narejene za malce drugačen namen – sestankova­nje po videokonfe­renčni povezavi.

Finsko zagonsko podjetje, ki sta ga leta 2010 ustanovila Samu Hällfors in Vesa-Matti Marjamäki, je najprej zaznalo potrebo po majhni zvočno izolirani kabini, ki bi zaposlenim v poslovnih prostorih odprtega tlorisa zagotovila mir in nekoliko intimnosti za telefonira­nje, v pandemične­m letu, ki je spet vzpostavil­o potrebo po osebnem delovnem prostoru, pa je izdelek nadgradilo v tehnološko dovršeno kapsulo.

Ta združuje tehnologij­o 4G in digitalni ekosistem z vrhunsko akustiko, ergonomsko oblikovanj­e pa omogoča prilagodit­ev telesnim lastnostim uporabniko­v. Posebno pozornost so namenili prezračeva­lnemu sistemu, ki lahko zagotovi štirikrat večji dotok svežega zraka od priporočen­ega, in po zamenjavi uporabnika v kabini poskrbi, da se zrak v njej zelo hitro zamenja.

Znano zaobljeni vogali

Najnovejšo različico videokonfe­renčne kapsule, povezane v komunikaci­jsko omrežje, ki omogoča takojšnjo povezavo s tistimi, ki niso v pisarni, bodo v podjetju sproti dopolnjeva­li skladno s potrebami uporabniko­v oziroma spremenjen­imi delovnimi okoliščina­mi.

Osnovna različica modularne delovne postaje, ki po mehko zaokroženi­h vogalih spominja na kiosk slovenskeg­a oblikovalc­a Saša Mächtiga K67, je namenjena eni osebi. Sedež in računalniš­ko mizico v njej je mogoče prilagodit­i, nastaviti naslone za roke, lahko se tudi ergonomsko prilagodi stoječemu delu. V večjih kapsulah, namenjenih dvema ali več osebam, so sedišča nameščena tako, da med njimi ni manj kot 1,8 metra razdalje.

Samodejno ali analogno upravljanj­e

Pametne inštalacij­e in aplikacije, s katerimi je opremljena delovna postaja, omogočajo, da uporabnik na daljavo ali v kabini prek zaslona na dotik nadzoruje rezervacij­e terminov, vanje lahko integrira svoj digitalni koledar, v prostih terminih pa lahko ravna tudi povsem »analogno«. Ko takrat stopi skozi vrata, se kapsula samodejno rezervira zanj, ko se približa čas naslednje rezervacij­e, pa uporabnišk­i vmesnik na zaslonu prikaže opozorilo. Dodatna oprema vključuje tudi brezžično polnjenje telekomuni­kacijskih naprav, vhode za različne vtičnice in USB-ključke; pretok zraka lahko nadzoruje sama naprava ali uporabniki …

Konstrukci­ja delovne postaje s kolesci, ki zavzema malo tlorisne površine, je jeklena, kar ji zagotavlja požarno varnost, 95 odstotkov sestavnih delov je mogoče reciklirat­i. Postaja Framery One za enega je široka 100, dolga 122 in visoka 225 cm, dobavljive pa so tudi kabine večjih dimenzij. Proizvajal­ec daje osnovno različico v trimesečni brezplačni preizkus, po izteku tega časa pa jo je mogoče najeti za slabih 30 evrov na mesec. J. B.

 ??  ??
 ?? Fotografij­e Framery ?? Konstrukci­ja delovne postaje je jeklena, 95 odstotkov vseh sestavnih delov pa je mogoče reciklirat­i.
Fotografij­e Framery Konstrukci­ja delovne postaje je jeklena, 95 odstotkov vseh sestavnih delov pa je mogoče reciklirat­i.
 ??  ?? Vas morda spominja na kiosk slovenskeg­a arhitekta Saše Mächtiga K67?
Vas morda spominja na kiosk slovenskeg­a arhitekta Saše Mächtiga K67?
 ??  ?? Delovne kabine različnih velikosti imajo kolesca in jih je mogoče premikati.
Delovne kabine različnih velikosti imajo kolesca in jih je mogoče premikati.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia