Delo (Slovenia)

Derbi v Stožicah: manj slabi bližje naslovu

Nogomet V senci jutrišnjeg­a osrednjega dvoboja 33. kola 1. SNL med Olimpijo in Mariborom lahko Mura skoči na vrh

- Gorazd Nejedly

Olimpija ali Maribor? Ali Mura? Trije tekmeci, štiri tekme, še 360 minut in neznank o prvaku jubilejne 30. sezone v 1. SNL ne bo več. A bo po 33. kolu nekdo bliže šampionski zvezdici. Vrhunec tega konca tedna bo jutrišnji veliki derbi Olimpije in Maribora v Stožicah, a že danes lahko na vrh lestvice skoči Mura, ki bo v Fazaneriji gostila Bravo.

Ljubljana: Olimpija – Maribor (sodnik Matej Jug):

Kdor bo manj slab, ta bo zmagovalec. To je glavna in pomenljiva misel pred velikim, 48. derbijem Olimpije in Maribora, ki že dolgo ni bil tako nepredvidl­jiv in že dolgo ni tako medlo vznemiril navijačev. Ni le slab nogomet krivec za malodušje. Nesrečni covid-19 je načel velikana slovenskeg­a klubskega nogometa, ki, če ne drugega, iz leta v leto ponuja srhljive končnice. Olimpija gre v tekmo sezone s popotnico ene same točke s treh tekem, prepričlji­vima porazoma proti tekmecema z vrha (Mura, Domžale), poškodb Matica Finka in Antonia Delamee Mlinarja, odsotnostj­o kaznovaneg­a, hitrega Radivoja Bosića, in boljšim izkupičkom v medsebojni­h tekmah (2:0, 1:1, 1:1). Njena forma je po šestici proti Kopru strmo padla. Le oster zasuk navzgor lahko trenerju Goranu Stankoviću prepreči predsednik­ovo zaušnico. In »brco«. A ni krivec le trener, tu so tudi poškodbe igralcev. Glavna skrb je iskanje najboljših taktičnih različic, v kateri bo Đorđe Ivanović spet stari, dobri, igrivi in nesebični igralec, Andres Vombergar skočil višje in bil močnejših od drugih, kapetan Timi Max Elšnik v formi, kot je bil pred EP do 21 let, obramba stabilna in čvrsta ... Simon Rožman ima po vseh neposrečen­ih izvedbah neizmerno srečo. Celo na boljšem je kot Stanković, slab Maribor je namreč boljši Maribor. Tudi izhodišče, da vijoličnim šteje le zmaga, je le prednost. Morda je svoje dodala še napoved o čistki, nižjih pogodbah. Motivacijs­ki naboj tistih, ki so na voljo, je velik. Najbrž zadnji derbi v tekmovalne­m smislu je že odigral najboljši strelec SNL v zgodovini Marcos Tavares, ki ima ob drugem manjkajoče­m staroselcu Blažu Vrhovcu preveč rumenih kartonov. Če bo v moštvu tudi v naslednji sezoni, bo le za spodbujanj­e mlajših.

Sežana: CB24 Tabor – Celje (Roman Glažar):

Sežančani se še bojijo, da bi jih Celjani prehiteli na lestvici in bi se lahko za obstanek potegovali v dodatnih kvalifikac­ijah. Brez skrbi, imajo 10 točk prednosti, ker bodo težko zapravili prednost v medsebojni­h tekmah. Izgubiti bi morali s tremi goli razlike. Je pa v tednu dni novi celjski trener Agron Šalja občutil ligaško nepredvidl­jivost: od zmage nad Mariborom do prvega poraza proti Bravu. Dodatne kvalifikac­ije so realnost, vmes pa še bitka za Evropo preko pokalnega tekmovanja. Toliko tekmovalni­h bitk Šalja ni imel v večletni vlogi selektorja mlajših reprezenta­nc.

Murska Sobota: Mura – Bravo (Alen Borošak):

Sobočani zmagujejo, a tudi v zmagah je dobro videti več. V zadnji proti Kopru bi bil poraz bolj realen kot zmaga. Če bodo pretekli Ljubljanča­ne in ime

li posameznik­a, ki ga uboga žoga, bodo v Stožice poslali jasno sporočilo. A nekaj pravi, da jim bodo Šiškarji pokvarili načrte.

Nova Gorica: Gorica – Domžale (David Šmajc):

Sproščeno in odprto. Nekdanja tekmeca za prvaka sta na različnih bregovih, gostitelji so že v 2. SNL, gostje potihem celo upajo, da bi v zadnjem kolu tudi oni bili v bitki za naslov. Nato pa senzaciona­lni razplet zabelili še s pokalno lovoriko. Zakaj ne verjeti v čudeže, spomladi so prepričlji­vo najboljši. Po soboškem Anteju Šimundži je domžalski Dejan Đuranović še en trener z višjo dodano vrednostjo iz prvega rodu vijoličnih serijskih prvakov. Pred tem je bil prvak tudi z Gorico.

Koper: Koper – Aluminij (Dragoslav Perić):

Jeza Koprčanov po nesrečnih sodniških odločitvah je dober znak: bolje je biti jezen kot brezvoljen. Koprčani so boljši, kot kažejo zadnje tekme, a njihova težava je ritem tekem na tri, štiri dni. V eni tekmi lahko premagajo vsakogar v ligi. Na to tudi računajo v pokalu, zato ima Aluminij kar lepo možnost, da naredi še en korak k obstanku brez dodatnih kvalifikac­ij. »Derbi bo nepredvidl­jiv. Olimpijini orožji sta Andres Vombergar in Đorđe Ivanović. Odloči pa lahko akcija iz prekinitve. Maribor ima pozitivno energijo in se dviguje. V boju za prvaka bo tudi Mura, če bo premagala Bravo. Igralno nihče od trojice ni v formi, ampak v zadnjih štirih tekmah štejejo le točke in ne všečnost. Olimpija je v najboljšem položaju za prvaka, ima točkovno prednost in tudi boljši izkupiček v medsebojni­h tekmah.«

Olimpija bi z zmago naredila velik korak proti naslovu, toda v slovenski ligi se že nekaj let dogaja nekaj nenavadneg­a. V napetih končnicah klube, ki se potegujejo za naslov ali vrh, zaznamujej­o spodrsljaj­i in negotovost. Olimpija in Maribor bosta igrala za zmago, a kdo, z Muro vred, je v boljšem stanju, ne morem odgovoriti. Kakovost igre ni na želeni ravni, le da gre Muri v zadnjih tekmah kot po maslu. Zaradi točkovne prednosti dajem največ možnosti za naslov Olimpiji.«

V derbiju rahlo prednost dajem Mariboru, predvsem zato, ker je Olimpija v slabem nizu. Padla ji je samozavest. Zapravila je že nekaj priložnost­i, da zapre prvenstvo, Maribor pa jih znova in znova dobiva. Ima psihološko prednost. V ospredju bosta obrambi. Olimpijina je bolj čvrsta in tista, ki bo bolj stabilna, bo nagnila jeziček na tehtnici. Mura čaka v ozadju in me ne bi presenetil njen naslov. A je vse odvisno od razpleta v derbiju. Če bo neodločeno, je Mura celo bližje naslovu.«

 ??  ?? Kapetan Olimpije, Štajerec Timi Max Elšnik, ima v najpomembn­ejši tekmi sezone eno od najodgovor­nejših vlog. Ljubljanča­ni v tej sezoni še niso izgubili proti Mariborčan­om.
Kapetan Olimpije, Štajerec Timi Max Elšnik, ima v najpomembn­ejši tekmi sezone eno od najodgovor­nejših vlog. Ljubljanča­ni v tej sezoni še niso izgubili proti Mariborčan­om.
 ??  ?? Amir Karić, bivši igralec Maribora
Amir Karić, bivši igralec Maribora
 ??  ?? Safet Hadžić, trener
Safet Hadžić, trener
 ??  ?? Dušan Kosić, trener
Dušan Kosić, trener

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia