Delo (Slovenia)

Branili so zlato, zadovoljni z bronom

Slalom na divjih vodah Kanuistom tretje mesto na EP po dramatične­m razpletu

- Eduardo Brozovič

Prvi vrhunec na evropskem prvenstvu za slalomiste na divjih vodah v Ivrei je že prinesel kolajno slovenski reprezenta­nci. Potem ko so se Benjamin Savšek, Luka Božič in Nejc Polenčič včeraj dopoldne najprej uvrstili v polfinale med kanuisti, so popoldne uspešno združili moči na moštveni tekmi. Po zmagoslavj­ih na zadnjih prvenstvih stare celine v Pauju 2019 in Pragi 2020 so tokrat osvojili bronasto odličje. Zaostali so le za zlatimi Slovaki in srebrnimi Italijani.

Anžeta Berčiča in Jureta Lenarčiča, ki sta bila člana zmagovitih moštev na zadnjih EP, je v Italiji dostojno nasledil novinec v članski reprezenta­nci Polenčič, sicer mladinski svetovni prvak med kanuisti leta 2019. S pomočjo Savška in Božiča, ki sodita v najožji mednarodni vrh, je v krstnem nastopu veslal med Scilo in Karibdo. Na progo so se podali kot zadnji med vsemi in si prislužili štiri kazenske sekunde, do cilja pa sedem sekund in 52 stotink zaostanka za slovaško trojico, ki je svojo nalogo opravila brezhibno.

Kazalo je, da bo Slovenija prvič po letu 2016 ostala brez ekipne kolajne na EP, saj so bili ob objavi prvih rezultatov pred njo tudi Italijani z dobrimi tremi sekundami prednosti in Čehi, ki so bili hitrejši za 36 stotink. Toda sodniki so po podrobnem pregledu posnetka prisodili Češki še dve kazenski sekundi in v hipu je zdrsnila na šesto stopničko, medtem ko so se branilci evropskega naslova povzpeli na tretjo. Po dramatične­m razpletu seveda niso objokovali priložnost­i, da bi lahko dosegli še kaj več.

»Na srečo so sodniki hitro sporočili svojo odločitev, tako da pretirano dolgega čakanja in živčnosti ni bilo. Zadovoljni smo, prikazali smo lep, tekoč nastop. Zelo sem vesel, da je tudi Nejc dokazal, da je zrel za največje dosežke,« je po podelitvi kolajn ocenil Luka Božič, bronasti s svetovnega prvenstva 2019 med posameznik­i. Benjamin Savšek, ki je zgolj na zadnjih dveh EP osvojil štiri zlate kolajne na tekmah za posameznik­e in moštva, je dodal: »Vsako odličje mi veliko pomeni. Mislim, da nam je steklo, kot smo si želeli, in dobili smo nagrado.

Zadnji trening smo posvetili usklajevan­ju moštva, čeprav je običajno najbolje, da se vsak zase pripravi karseda dobro, nato pa pred tekmo dorečemo podrobnost­i.«

Nepazljivi Peter Kauzer

Najbolj zadovoljen je bil kajpada Nejc Polenčič, saj se je že ob ognjenem krstu povzpel na zmagovalni oder. »Strahu ni bilo veliko, mogoče malo treme. Upošteval sem nasvete in nastop je bil kar dober. Škoda, da sem se dvakrat dotaknil vratic,« je priznal. Z lepim dosežkom so slovenski kanuisti dobili dodatno spodbudo pred nedeljskim­i odločilnim­i nastopi posameznik­ov. Že prej so rutinirano opravili svojo nalogo v kvalifikac­ijah. Savšek se je uvrstil v polfinale s tretjim časom, brez dotika količka bi bil celo prvi. Božič je z obilo rezerve pri veslanju zasedel 19. mesto in še ujel napredovan­je na prvi progi, na kateri je bil Polenčič 23., a nadomestil zamujeno z 10. mestom na popravnem izpitu.

Svetovna prvakinja Eva Terčelj, Urša Kragelj in Ajda Novak so se morale zadovoljit­i s 5. mestom na ekipni tekmi kajakašic, višje uvrstitve jih je stalo kar deset kazenskih sekund. Pri kajakaših pa je bil najbolj nepazljiv najbolj izkušeni član moštva. Zaradi štirih sekund pribitka Petra Kauzerja so šle tudi Niku Testenu in Martinu Srabotniku po zlu sanje o kolajni, saj so pristali na 6. mestu. Kanuistke Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar in Lea Novak, lani srebrne na EP, so v Ivrei pristale na 9. stopnički, prvi dve pa sta se uvrstili tudi v polfinale med posameznic­ami.

Danes bodo na EP na sporedu polfinalni in finalni nastopi kajakašev in kajakašic.

• Slovensko moštvo kanuistov je osmič osvojilo kolajno na EP.

• Savšek, Božič in Polenčič so zaostali le za Slovaki in Italijani.

• Prvo odličje v Ivrei je spodbuda pred tekmami posameznik­ov.

 ?? Foto Nina Jelenc/KZS ?? Izkušena Benjamin Savšek in Luka Božič sta varno pripeljala novinca Nejca Polenčiča do cilja in bronaste kolajne.
Foto Nina Jelenc/KZS Izkušena Benjamin Savšek in Luka Božič sta varno pripeljala novinca Nejca Polenčiča do cilja in bronaste kolajne.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia