Delo (Slovenia)

Čeferin po salomonsko vrnil klube k Uefi

Konec zablode Projekt t. i. superlige propadel, na barki le še Real, Barça in Juventus – Trojici grozi obdobje brez lige prvakov

- Jernej Suhadolnik

Projekt nogometne superlige je de facto in de iure propadel, potem ko je Evropska nogometna zveza (Uefa) pozdravila vrnitev deveterice od dvanajstih »odpadnikov«. Ti so se aprila ušteli s pompoznim projektom, ki bi ga financiral savdski kapital, izpeljali pa Američani. Uefin predsednik Aleksander Čeferin je upravičeno izrazil zadovoljst­vo po dobljeni še eni zgodovinsk­i bitki. Šesterica angleških klubov Tottenham, Chelsea, Arsenal, Liverpool, Manchester United in Manchester City je na pobudo slednjega prva zapustila tabor superlige, s čimer je zgodba vsebinsko že padla v vodo, pravo-formalno pač ne.

Superliga, ki jo je ustanovilo podjetje European Super League (ESL), je temeljila na podpisu zavezujoče pogodbe, ki je vsebovala tudi člen za morebitne predčasne odhode iz elitne združbe. Vsak, ki bi si premislil, bi moral skupnemu podjetju ESL odšteti 150 milijonov evrov kazni, toda pogodba je (bila) veljavna le do trenutka, ko teh klubov ne bi bilo več kot osem. Ko so se Angležem pridružili Atletico Madrid, milanski Inter in nazadnje še AC Milan, je šel nepriljubl­jeni projekt, ki je nehote le obudil tradiciona­lne vrednote evropske nogometne družine, dokončno v pozabo. Na barki so ostali do vratu zadolženi pobudniki projekta Real Madrid, Barcelona in Juventus.

»Deveterica dokazala, da domuje v evropski družini«

Deveterica klubov skesancev, ki je podpisala formalno vrnitev pod dežnik Uefe, se je opravičila navijačem, nacionalni­m zvezam, ligam, kolegom v drugih klubih in Uefi. Ob tem so povratniki sprejeli kazen Uefe, ki je večplastna, in sprejeli več sklepov.

Prvič, vsak klub je brezpogojn­o sprejel statut Uefe. Drugič, vsi klubi so se zavezali, da bodo sodelovali v Uefinih tekmovanji­h na podlagi športnih uspehov. Tretjič, vrnili se bodo pod dežnik združenja klubov ECA, edinega krovnega klubskega združenja, ki ga prizna Uefa. Četrtič, naredili bodo vse, kar lahko, da prekinejo pravno- formalno sodelovanj­e v projektu ESL. Petič, vsi klubi bodo v znamenje dobre volje donirali sredstva v Uefino fundacijo za otroke v skupnem znesku 15 milijonov evrov. Šestič, vsi klubi bodo odšteli Uefi tudi pet odstotkov letnih prihodkov iz naslova Uefe. Sedmič, sprejeli so morebitno kazen 100 milijonov evrov, če bi iskali možnost igranja v tekmovanji­h, ki jih Uefa ne prizna. Ob tem bo deveterica spoštovala vse dogovore med Uefo in ECA, sprejela je tudi reforme klubskih tekmovanj za obdobje po letu 2024, Uefa pa bo za omenjene klube zastavila dobro besedo pri njihovih nacionalni­h zvezah, kjer jim prav tako

• Deveterica odpadniški­h klubov se je opravičila in sprejela kazen Uefe.

• Zadnji si je premislil AC Milan in dokončno pokopal t. i. superligo.

• Osamljeni Real, Barcelona in Juventus pod vse večjim pritiskom.

grozijo sankcije za separatist­ične poteze.

»Da priznaš svojo napako, moraš biti močan, ti klubi pa so storili prav to. Uefa je sprejela njihove zaveze in voljo, da popravijo, kar so prekinili, zato gledamo le v prihodnost. Prejeli so visoke kazni, toda nič od tega ne bo ostalo Uefi, saj bomo vse reinvestir­ali v nogomet mladih in lokalne skupnosti po vsej Evropi, tudi v Veliki Britaniji,« je bil vesel poenotenja Uefin predsednik Aleksander Čeferin.

Čeferin je potrdil, da čaka preostale tri »odpadnike« najbrž hujša kazen kot klube, ki so priznali zmoto, čeprav imajo gotovo še vedno odprta vrata organizaci­je iz Nyona: »Deveterica je s hitrim priznanjem napake nazorno pokazala, da domuje v evropski nogometni družini. Tega ne morem trditi za klube, ki so ostali v tako imenovani superligi. Uefa jih bo obravnaval­a ločeno.«

Ukor pred izključitv­ijo

Čeferin seveda želi, da bi se vrnili pod Uefin dežnik tudi Real Madrid, Barcelona in Juventus, toda zanesljivo so že prejeli ukor pred izključitv­ijo oziroma so storili hud prekršek, čeprav so že imeli en rumeni karton, če bi opisali položaj trojice z nogometnim žargonom.

Uefa bi jih lahko izključila iz vseh svojih tekmovanj za dve sezoni.

Grosupeljč­ana torej čaka v naslednjem kratkoročn­em obdobju še en izziv, četudi je veliko večino posla že opravil s salomonsko rešitvijo zagate – vrniti devet gigantov pod svoje okrilje ni tako enostavno, kot se zdi. Separatist­e je namreč ravno toliko stisnil v kot, da so se lahko izvili iz neprijetne­ga položaja dostojno in plemenito.

 ??  ?? Aleksander Čeferin je zabil zadnji žebelj v t. i. superligo z vrnitvijo deveterice klubov, ki so bili del fantomskeg­a projekta.
Aleksander Čeferin je zabil zadnji žebelj v t. i. superligo z vrnitvijo deveterice klubov, ki so bili del fantomskeg­a projekta.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia