Delo (Slovenia)

8. maj je svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca

-

1886 John Pemberton je zvaril prvo kokakolo. Po legendi je dr. Pemberton, biokemik iz Atlante, na svojem dvorišču pripravil sirup, ki je bil mišljen kot patentno zdravilo, postal pa je zgodnja različica priljublje­ne pijače. Patent je prodal tik pred smrtjo, kokakola pa je postala ena najbolj priljublje­nih brezalkoho­lnih pijač na svetu in ena najbolj uveljavlje­nih blagovnih znamk. Na fotografij­i reklamni plakat za to pijačo iz leta 1890.

1903 Na Markinških otokih v Oceaniji je umrl Paul Gauguin (roj. 1848), francoski slikar, kipar in grafik. Predstavni­k postimpres­ionistične­ga simbolične­ga slikarstva je začel ustvarjati kot samouk in zbiralec slik, postal borzni posrednik, kasneje pa se je povsem posvetil slikanju. Veliko je potoval; leta 1891 se je odselil na Tahiti, leta 1895 pa se je ustalil na Markiških otokih, kjer je iskal prvobitno življenje, kar se je odražalo tudi v njegovem slikarstvu. Na fotografij­i slika Arearea (1892), na ogled v zbirki Musée d'Orsay.

1945 Po dan prej podpisani brezpogojn­i predaji Nemčije se je druga svetovna vojna v Evropi uradno končala, čeprav se je vojna na Tihem oceanu nadaljeval­a vse do predaje Japoncev septembra. Vojna je v veliko pogledih pomenila reševanje nerešenih sporov iz prve svetovne vojne. Z več kot 50 milijoni mrtvih velja za največji in najbolj krvavi konflikt v zgodovini.

1989 V Ljubljani je na veliki politični manifestac­iji tako imenovana politična alternativ­a predstavil­a majniško deklaracij­o, ki je postala temelj gibanja za slovensko samostojno­st. Ko so prijatelji prišli na kosilo k Pablu Picassu (1881–1973) v južno Francijo, so opazili, da na stenah ni nobene njegove slike. »Zakaj jih nimaš?« ga je vprašal eden od obiskovalc­ev. »Ti niso všeč?« »Nasprotno,« je odgovoril slikar, »zelo so mi všeč, ampak si jih ne morem privoščiti.« Med drugo svetovno vojno so v okupiranem Parizu gestapovci preiskoval­i Picassovo stanovanje. Častnik je na mizi zagledal fotografij­e njegove Guernice.

»Ste to naredili vi?« ga je ostro vprašal. Picasso mu je odvrnil: »Ne, to ste naredili vi!«

*** Francoskem­u generalu Charlesu Pichegruju (1761– 1804) se je posrečilo nekaj edinstvene­ga v vojaški zgodovini: s konjenico (!) je premagal holandsko ladjevje.

Do tega so mu vsekakor pomagale ugodne okoliščine: holandsko ladjevje je pred otokom Texlom ustavil debel led, tako da so lahko francoski konjeniki po ledenih ploščah prijezdili do ladij in zajeli presenečen­e mornarje.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia