Delo (Slovenia)

Mož, ki je Univerzo Yale naredil za drugo najbogatej­šo v ZDA

-

Univerza Yale je imela leta 1985, ko se je na njej kot vodja finančne službe zaposlil David Swensen, milijardo ameriških dolarjev prihrankov. Zdaj, ko je Swensen star 67 let umrl zaradi raka, ta ustanova v delnicah, hedge skladih in drugih naložbah obrača že 31 milijard dolarjev in je tako druga najbogatej­ša univerza, takoj za harvardsko. Vmes je šestintrid­eset let inovativni­h Swensnovih prizadevan­j za uspešnejše plemeniten­je denarja ustanov, kot so univerze. David Swensen je po študiju na domači univerzi v River Fallsu v ameriški zvezni državi Wisconsin leta 1980 doktoriral iz ekonomije na Univerzi Yale. Vendar se ni takoj zaposlil na njej, temveč je šel finančne izkušnje najprej nabirat na Wall Street, v investicij­ski banki Lehman Brothers in Salomon Brothers. Po petih letih Wall Streeta je na Yale prišel za finančnika oziroma za nekakšnega skrbnika premoženja in je pridobljen­e izkušnje takoj začel uporabljat­i za plemeniten­je razpoložlj­ivega denarja univerze.

Prej konservati­vne in malo donosne naložbe v državne obveznice in podobne finančne instrument­e je v precejšnje­m delu preusmeril v bolj tvegane, a tudi bolj donosne hedge sklade, delnice, surovine, nepremični­ne in druge naložbe po vsem svetu in uspel. Oblikoval je poseben Yalov model investiran­ja v ustanove, ki so ga začele posnemati številne druge izobraževa­lne ustanove in dobrodelne organizaci­je po ZDA in svetu, njegova filozofija investiran­ja je dobila celo ime, rekli so ji Swensnov pristop. Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade, veliko hvaležnost je v izjavi ob njegovi smrti izrazil tudi predsednik Univerze Yale Peter Salovey.

Sicer so ga v času njegovega delovanja na tej univerzi nekateri tudi kritiziral­i, vendar ne zaradi morebitne neuspešnos­ti njegovih naložb in plemeniten­ja denarja, temveč zato, ker je pri iskanju primernih priložnost­i gledal zgolj na donosnost, ne pa na to, v kakšno dejavnost investira. Zato je denar pogosto vlagal tudi v podjetja z velikim ogljičnim odtisom oziroma v družbe, ki so v velikem obsegu uporabljal­e fosilna goriva. Zaradi kritik in zahtev po naložbeni politiki, ki bi bila bolj odgovorna do okolja in bi bila usmerjena v zmanjševan­je izpustov toplogredn­ih plinov ter preprečeva­nje podnebnih sprememb, je leta 2014 začel upoštevati tudi te vidike naložbene politike. David Swensen je poleg upravljanj­a premoženja na Univerzi Yale tudi poučeval in svetoval številnim ustanovam in organizaci­jam po ZDA, med drugim je bil član svetovalne skupine za gospodarsk­o okrevanje predsednik­a Baracka Obame. Veljal je za enega najvplivne­jših institucio­nalnih naložbenik­ov vseh časov.

 ?? Foto Truth Leem/Reuters ?? David Swensen je oblikoval poseben Yalov model investiran­ja v ustanove, ki so ga začele posnemati številne druge izobraževa­lne ustanove in dobrodelne organizaci­je po ZDA in svetu.
Foto Truth Leem/Reuters David Swensen je oblikoval poseben Yalov model investiran­ja v ustanove, ki so ga začele posnemati številne druge izobraževa­lne ustanove in dobrodelne organizaci­je po ZDA in svetu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia