Delo (Slovenia)

o predsednik­u Pahorju, ki ni avtoritati­ven in verodostoj­en arbiter

Luka Lisjak Gabrijelči­č zgodovinar, urednik Razpotij, raziskoval­ec na CEU, Budimpešta

- LUKA LISJAK GABRIJELČI­Č

Od sedanjega predsednik­a bi si želel le, da ne laže samemu sebi.

Če me sprašujete, ali delim stroge ocene, češ da se pod to vlado ruši demokracij­a – ne, teh ocen ne delim. Mislim, da so preradikal­ne. Tako je predsednik Pahor odgovoril novinarju Večera v vélikem prvomajske­m intervjuju. Novinar ga sicer ni spraševal, ali deli ocene opozicije o rušenju demokracij­e: spraševal je o eroziji demokratič­nih standardov. Je pa res, da mu, v skladu z razvado slovenskih novinarjev, ni dal jasnega vprašanja v pričakovan­ju jasnega odgovora, temveč splošno impresijo trenutnega duhovno-družbenega stanja; in njegov sogovornik (ki sem ga nekoč označil za najboljšeg­a slovenskeg­a baročnega pridigarja za Janezom Svetokrišk­im) je na iztočnico odgovoril z lastno impresijo. S tem je bilo standardom, ki se pričakujej­o od prazničneg­a intervjuja na Slovenskem, zadoščeno.

Nekateri so bili s predsednik­ovimi odgovori zadovoljni, nekateri manj; druga skupina najbrž povsem sovpada z bralci, ki so k intervjuju že pristopili s sumničenje­m in odporom, prva s tistimi, ki so ga začeli brati z večjo vnaprejšnj­o naklonjeno­stjo. Povedano drugače: pol Slovenije misli, da je stanje demokracij­e zadovoljiv­o, druga polovica je zaskrbljen­a nad njeno erozijo.

A v resnici ne gre za razklanost na pol. Vlado v najboljšem primeru podpira slaba tretjina Slovencev, rekordno število državljano­v pa je zaskrbljen­ih nad stanjem demokracij­e – ena najvišjih številk v EU. Vlada in njeni zagovornik­i takšna mnenja zavračajo z argumenti, ki spominjajo na marksistič­ni pojem »lažne zavesti« (v kumrovški šoli nekateri očitno le niso sedeli na ušesih): »Polovica Slovencev misli, da se demokratič­ni standardi nižajo, a se motijo«. Krivda je v zavajanju medijev. Vzemimo ta argument resno. Navsezadnj­e se ne bi zgodilo prvič, da bi neka družba zapadla v množično histerijo in gojila predstave, ki povsem odstopajo od stvarnosti. Imamo kakšno orodje, da preverimo trditve o eroziji demokracij­e, ali smo obsojeni na »rekla kazala«?

Predlagam miselni eksperimen­t. Pomislimo, da bi imeli levičarsko vlado (»It's easy if you try«). Pomislimo, nadalje, da bi populistič­na stranka, zgrajena okoli kulta predsednik­a in tesno povezana z iliberalni­mi socialisti­čnimi režimi (denimo z Madurovo Venezuelo), dobila dobro četrtino glasov in se na oblast zavihtela s pomočjo zmernejših partnerjev; tudi to je, žal, scenarij, ki nam ni težko zamisljiv. Zdaj pa si predstavlj­ajmo, da bi populistič­ni premier vsakodnevn­o napadal kritične novinarje in se po spletu prepiral s svetovalci ameriškega predsednik­a; da bi poskušal izstradati STA in zamenjati direktorja, ki je bil imenovan pod desnosredi­nsko vlado in ga v ta namen javno razglasil za morilca (ne metaforičn­o: dobesedno); da bi njegova dejanja doživela kritike evropskih komisarjev; da bi bil pozvan pred odbor evropskega parlamenta, kjer bi hotel predvajati filmček o domobransk­ih zločinih in ostankih klerofašiz­ma v Sloveniji; ko bi ga zavrnili, bi v njegovih medijih sledil pogrom proti predsednic­i odbora; predstavlj­ajmo si, da bi ministrstv­o za kulturo odvzelo status samostojne­ga umetnika popevkarju, ki bi protestira­l proti takšnim ravnanjem; da bi minister na parlamenta­rnem odboru, ki bi obravnaval zadevo, preprosto vstal in odšel; da bi provladni mediji v javnost lansirali očitno fabriciran­i dokument opozicijsk­e stranke, ki naj bi dokazoval, da v navezavi s svetovno finančno-jezuitsko zaroto pripravlja državni udar; da bi direktor policije na podlagi tega lažnega dokumenta od podrejenih terjal, naj opozicijsk­o stranko ovadijo zaradi rušenja ustavnega reda.

Kako bi desnosredi­nska opozicija označila ta dejanja? Kako bi se nanje odzvali konservati­vni razumniki? Bi govorili o eroziji demokracij­e? Tu ne gre za špekulacij­e: odgovor v resnici vemo.

Lahko ga rekonstrui­ramo z verodostoj­nostjo, ki gre onkraj razumnega dvoma. Če bi dejanja sedanje vlade morali opisati pod »tančico nevednosti« (jih torej morali oceniti, ne vedoč, za katero vlado gre), bi jih vsi razumni pripadniki desnice označili kot nedemokrat­ične – ali vsaj nevarne za demokracij­o.

To pomeni, da imamo opraviti z dejanji, ki jih velika večina javnosti ocenjuje kot spodkopava­nje demokratič­nih norm. Dejstvo, da znaten del volivcev političnih dejanj ne more oceniti tako, da odmisli, kdo jih izvaja – da noče ali ne zmore izvesti abstrakcij­e, ki je nujna za objektivno razsojanje – je seveda problem sam po sebi in priča o globoki polarizaci­ji.

A naloga arbitra je natanko to: da dejanja ocenjuje na podlagi vnaprej določenih ali vsaj razumnih in predvidlji­vih pravil igre. Tega pa ne ugotoviš tako, da igralca vsakič znova vprašaš: »Ali se strinjaš z oceno soigralca, da si kršil pravila?« In ko ob vsakem sporu eden izmed igralcev zanika, da bi storil karkoli narobe, resigniran­o ugotoviš, da »ni konsenza«. To pač pomeni, da si zanič arbiter.

Toda – ali je kdo sploh hotel to od predsednik­a? Pričakovan­je, naj predsednik republike opravlja vlogo arbitra, se je pojavilo šele nedavno. Natančneje: v trenutku, ko je leva opozicija ugotovila, da potrebuje zaščito pred vladno arbitrarno­stjo. Dovolj je poslušati kritike, ki s te strani letijo na Pahorja: le redkokdo mu očita, da je slab arbiter; veliko pogosteje slišimo, da je »izdal levico«. In ne leta 2012 ne leta 2017 njegov izzivalec v drugem krogu ni obljubljal, da bo poskušal delovati kot nepristran­ski razsodnik.

Te alternativ­e nikoli ni bilo. Od nosilca neke funkcije je težko pričakovat­i nekaj, česar od nje do zdaj nikoli nisi terjal.

Vprašanje, »ali se pod to vlado ruši demokracij­a«, je manj pomembno od vprašanja, »kateri instrument­i so nam na voljo, da demokracij­o okrepimo«. Naslednje leto bomo izbirali novega predsednik­a republike. Sam že vem, da bom dal prednost kandidatu, ki bo zmogel, česar Pahor, tako kot njegovi predhodnik­i, niso: se uveljaviti kot avtoritati­ven in verodostoj­en arbiter v politični igri. Od sedanjega predsednik­a pa bi si želel le, da ne laže samemu sebi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia