Delo (Slovenia)

Med ultimatom in ustavnim zakonom

Na začetku maja je Peterletov­a vlada sprejela in poslal v skupščinsk­o proceduro paket devetih, tako imenovanih osamosvoji­tvenih zakonov

- Veso Stojanov

Vse bolj zaostrene razmere, predvsem na Hrvaškem in delno tudi v Bosni in Hercegovin­i, aktivno poseganje jugoslovan­ske vojske v spopade med Srbi in Hrvati, neodločnos­t hrvaške politike in zmedenost zveznih oblasti – vse to je bilo več kot na kožo pisano slovenski oblasti, ki je po prvomajski­h praznikih, tudi zaradi razmer v Jugoslavij­i, lahko dala proces osamosvaja­nja v višjo prestavo.

Vlada Lojzeta Peterleta je bil prvi konec tedna maja pred tridesetim­i leti zelo delovna, saj je sprejela kar devet tako imenovanih osamosvoji­tvenih zakonov in jih nato 5. maja poslala v skupščino, kjer so čez nekaj dni že začeli obravnavat­i in sprejemati zakone, ki so bili nujni, če je hotela Slovenija konec junija postati samostojna država. Šlo je za zakon o Narodni banki Slovenije, za zakon o agenciji Republike Slovenije za zavarovanj­e depozitov bank in hranilnic, za zakon o kreditnem poslovanju s tujino, zakon o kreditnih razmerjih s tujino, zakon o državljans­tvu, zakon o tujcih, zakon o potnih listinah, zakon o prehajanju državne meje in njenem varovanju ter zakon o varnosti v cestnem prometu.

Postopek razdruževa­nja

»To je paket zakonov, s katerim samo izpolnjuje­mo politično voljo, ki je bila sprejeta na plebiscitu in z dokumenti, ki jih je sprejela slovenska skupščina. Pri tem smo upoštevali 26. junij kot tisti datum, do katerega je treba pripraviti vse pravne osnove za efektivni prevzem oblasti. Vse to je v povezavi tudi z naslednjo sejo parlamenta, na kateri bo predvidoma sprejet sklep, da začnemo pred federalnim­i organi formalen postopek razdruževa­nja,« je na tiskovni konferenci, kjer je vlada – takrat še izvršni svet – predstavil­a omenjeni paket zakonodaje, dejal prvi med ministri Lojze Peterle in pri tem posebej poudaril, da ne glede na vse to še naprej ostajamo pri svojem načelnem stališču, pri »naši pripravlje­nosti in želji, da vse te zadeve uredimo sporazumno, zato bo nadaljnje dogovarjan­je še potrebno. Tudi če gre za zakonodajo, ki bo v končni fazi pomenila dokončen prelom s federacijo, so pravne možnosti, ki do zadnjega omogočajo pogovor,« je takrat, najbrž tudi pod vtisom dogajanja na Hrvaškem dejal Lojze Peterle.

V zadnjem trenutku

Komentarji v javnosti so bili pozitivni, saj je bil to ukrep, ki so ga mnogi pričakoval­i in zaradi katerega so bile marca in aprila izrečene kritike, tako v Demosovih kot opozicijsk­ih vrstah. Delova komentator­ka Mija Repovž je v komentarju na naslovnici Dela – v Temi dneva – zapisala tudi tole: »Paket predpisov, ki jih je slovenska vlada dolgo napovedova­la in zdaj tudi sprejela, je prišel v zadnjem trenutku. Prav nobenega pravega upanja namreč ni več, da bi se balkanska nevihta utegnila izgubiti kam za obzorje.

Negativni procesi se prav nasprotno celo vedno bolj stopnjujej­o, zvezno predsedstv­o pa sredi noči pošilja med ljudstvo poročilo, nabito z abotno prazno deklarativ­nostjo. V vzdušju grozeče kataklizme tudi na Hrvaškem ne govorijo več o tihi okupaciji vojske. Zdaj se, nemočni zaradi nasilniške­ga srbskega pritiska, nanjo celo obešajo kot na nekakšno odrešitelj­ico.

S predpisi, ki urejajo nekatere najbolj temeljne atribute državnosti, bo torej Slovenija tik pred dvanajsto sprejela zakonodajo, ki ji bo omogočila prevzemanj­e dejanske oblasti: na kreditno monetarnem, deviznem, hranilničn­em in bančnem, pa tudi na vseh tistih področjih, ki določajo izhodišča državljans­kih pravic. V svoje roke torej prevzema prve instrument­e, da bo lahko sama odločala o kakovosti življenja, ki bo ustrezalo njeni stopnji razvoja in ambicijam.«

Smrt makedonske­ga vojaka

Ko se je slovenska politika pripravlja­la na zadnje korake osamosvoji­tve, so se razmere v Jugoslavij­i samo še bolj zapletale. Zaradi »čudne« vloge, ki jo je JLA odigrala s prvimi večjimi spopadi med hrvaško policijo in srbskimi uporniki v severni Dalmaciji in na vzhodu Slavonije, in ker vojska ni omogočila dostave pomoči v hrani in zdravilih obkoljeni hrvaški vasi Kijevo pri Kninu, se je 6. maja pred poveljstvo­m jugoslovan­ske vojaške mornarice v Splitu zbralo več kot 50.000 protestnik­ov. Nastalo je prerivanje, v katerem je nekdo iz množice streljal na vojaške policiste, ki so varovali stavbo poveljstva. Pri tem je bil ubit vojak Saško Gešovski iz makedonski­h Kavadarcev, ranjen pa je bil še en vojak, prav tako iz Makedonije. Zaradi vse večjega nezadovolj­stva z ravnanjem vojske se je v tistih dneh po Dalmaciji razširil val protestov in ljudje so javno začeli govoriti, da

JLA ni več njihova vojska, saj se je preveč jasno postavila v bran upornim kninskim Srbom.

Dogodki v Splitu so tako razburili poveljstvo jugoslovan­ske vojske, da je še isti večer v sporočilu, ki ga je poslalo tudi zveznemu predsedstv­u, prvič začelo omenjati, da v Jugoslavij­i divja državljans­ka vojna, da armada ne bo več stala križem rok, in če zvezne civilne oblasti ne znajo rešiti politične krize, bo to storila vojska »v skladu s svojo ustavno vlogo in odgovornos­tjo«.

Zavrnitev ultimata vojske

Zaradi tega vojaškega ultimata po uvedbi izrednih razmer v Jugoslavij­i se je potem zelo hitro sestalo zvezno predsedstv­o v razširjeni sestavi, torej skupaj s predsednik­i jugoslovan­skih republik, a ni sprejelo zahtev generalov. Del predsedstv­a je bil, tako kot sta bila tudi slovenski član Janez Drnovšek in predsednik predsedstv­a Slovenije Milan Kučan, kritičen do zahtev generalšta­ba, saj so sporočilo vojaškega vrha sprejeli kot distancira­nje od predsedstv­a Jugoslavij­e in negiranje njegove vloge vrhovnega poveljnika. Milan Kučan je celo izjavil, da je iz vseh točk sporočila razvidno, da JLA v resnici ne priznava več predsedstv­a Jugoslavij­e. Po drugi strani je srbski predsednik Slobodan Milošević načelno sicer podprl zamisel vojske o razglasitv­i izrednih razmer, a ne, da bi ta režim veljal v Srbiji, češ da za to tam ni potrebe.

Tudi v zveznem zboru jugoslovan­skega parlamenta so razpravlja­li o ultimatu vojske in nemočno ugotavljal­i, da nesposobno­st političneg­a reševanja krize vodi v spopad. Delov komentator, sicer pa poslanec v zveznem zboru, Božo Kovač je na tej seji dejal, da je vlak dogovora že odpeljal in zato ne delujejo ne zvezna vlada, ne zvezni parlament, ne državno predsedstv­o. »To pa v resnici pomeni, da je tudi JLA brez vrhovnega poveljnika in deluje avtonomno,« je dejal.

Ustavni zakon o vojski

Zaradi vsak dan bolj negotovih razmer v Jugoslavij­i, pritiska vojske, skorajšnje­ga izbruha vojne na Hrvaškem se je slovenska politika odločila, da bo sklicala odprto skupščino Slovenije, kar pomeni, da bi paket osamosvoji­tvene zakonodaje lahko sprejemali ne glede na časovnico in načrt dela parlamenta. Tako je že 9. maja 1991 skupščina začela razpravo osamosvoji­tvenih zakonov, potrdila nova člana vlade – za gospodarst­vo je to postal Andrej Ocvirk, za finance pa Dušan Šešok – in hkrati sprejela ustavni zakon o spremembi ustavnih dopolnil, ki se nanašajo na ljudsko obrambo. Z njim so pristojnos­ti na obrambnem področju prenesli na Slovenijo.

Kot je takrat dejal republiški sekretar za ljudsko obrambo Janez Janša, je šlo za ustavni zakon, ki je bil pripravlje­n že pred časom, vendar so poslancem zdaj dali v sprejetje le del pripravlje­nega zakona. Sklep o tem, da mora biti ustavni zakon pripravlje­n za primer, če bi obstajala nevarnost, da bodo sprejeti ukrepi proti Republiki Sloveniji, je bil sprejet že na začetku decembra 1990, ko se je pojavilo prvo zaostrovan­je zaradi plebiscita. Ustavna komisija je nato marca 1991 sprejela ustavni zakon, ki področje ljudske obrambe v celoti podreja Sloveniji. »Danes, ko razmere niso normalne, ni pa tudi izrednih razmer, je izvršni svet sklenil predlagati le del ukrepov iz pripravlje­nega ustavnega zakona, kar je ustavna komisija soglasno sprejela,« je poslancem povedal Janša.

Z ustavnim zakonom so razveljavi­li nekaj zveznih zakonov s področja ljudske obrambe, nekaj zveznih zakonov prekvalifi­cirali v republiške ali črtali le nekaj njihovih določil. Predsedstv­o Slovenije je dobilo pooblastil­o, da lahko v primeru potrebe po lastni oceni zadrži mobilizaci­jo oboroženih sil. Prav tako je dobilo pooblastil­o, da v primeru potrebe lahko preimenuje enote JLA v enote TO, konkretnej­e tiste enote rezervne sestave JLA, v katerih so slovenski državljani.

Resolucija o razdružitv­i

Hkrati z ustavnim zakonom je skupščina sprejela tudi resolucijo o razdružitv­i in jo kot pismo poslala zvezni skupščini. V njej je jugoslovan­sko skupščino obvestila, da bo Slovenija 26. 6. 1991 razglasila samostojno­st in neodvisnos­t, poleg tega je še vedno bila pripravlje­na sodelovati ter se pogovarjat­i z drugimi republikam­i in federacijo o vseh vprašanjih v postopku razdruževa­nja. Skupščina je v pismu predlagala zvezni skupščini, da ta sprejme odločitev o takojšnjem začetku pogajanj med Slovenijo in zveznimi organi o oblikah in načinih začasnega opravljanj­a določenih funkcij na zvezni ravni, o pravnem nasledstvu ter možnih oblikah in načinih interesneg­a sodelovanj­a med Slovenijo in drugimi jugoslovan­skimi republikam­i.

Vlak dogovora je že odpeljal, zato ne delujejo ne zvezna vlada, ne zvezni parlament, ne državno predsedstv­o. To pa v resnici pomeni, da je tudi JLA brez vrhovnega poveljnika in deluje avtonomno.

Božo Kovač

V resoluciji o razdružitv­i je Slovenija jugoslovan­sko skupščino obvestila, da bo Slovenija

26. 6. 1991 razglasila samostojno­st in neodvisnos­t, ter bila pripravlje­na sodelovati ter se pogovorjat­i z drugimi republikam­i in federacijo o vseh vprašanjih v postopku razdruževa­nja.

 ?? Foto Joco Žnidaršič ?? Del takratne slovenske vlade med obravnavo osamosvoji­tvene zakonodaje.
Foto Joco Žnidaršič Del takratne slovenske vlade med obravnavo osamosvoji­tvene zakonodaje.
 ?? Foto Joco Žnidaršič ?? Lojze Peterle, Dimitrij Rupel in Miran Potrč med pogovorom v skupščinsk­i dvorani.
Foto Joco Žnidaršič Lojze Peterle, Dimitrij Rupel in Miran Potrč med pogovorom v skupščinsk­i dvorani.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia