Delo (Slovenia)

Trgovine ob nedeljah ostajajo zaprte

Ustavna presoja Določila zakona o trgovini niso neustavna

- Maja Grgič

Trgovine bodo, kot kaže, ob nedeljah še naprej zaprte. Ustavno sodišče je namreč soglasno presodilo, da zakonska določila, ki prepoveduj­ejo obratovanj­e prodajaln ob nedeljah in praznikih, niso v neskladju z ustavo. Pobudo so vložile družbe Magistrat Internatio­nal, Fama Trend, VM5 in Intersport ISI. Sindikati so z odločitvij­o zadovoljni.

Pobudniki so med drugim v ustavno presojo dali člen zakona o trgovini, ki ureja delovni čas in prepoveduj­e delo ob nedeljah in praznikih. Izjema so trgovine do 200 kvadratnih metrov, če delo opravlja lastnik oziroma zakoniti zastopnik trgovine. Prav tako je dovoljeno obratovati prodajalna­m na bencinskih servisih, mejnih prehodih, v pristanišč­ih, namenjenih za javni promet, na letališčih, železniški­h in avtobusnih postajah ter v bolnišnica­h.

Pobudniki zatrjujejo, da izpodbijan­a ureditev odpiralneg­a časa čezmerno posega v pravico do svobodne gospodarsk­e pobude. Navajajo obstoječo nacionalno in mednarodno­pravno ureditev počitkov in odmorov delavcev in zaključijo, da ni bilo nikjer določeno, da morajo delavci imeti proste prav nedelje. Pobudniki še menijo, da se z izpodbijan­o zakonsko ureditvijo odpiralneg­a časa čezmerno posega v polje svobodnega ravnanja na premoženjs­kem področju pobudnikov, saj omejuje njihovo možnosti pridobivan­ja sredstev. Ureditev naj bi pomenila tudi kršitev pravic delavcev, ker ti ne morejo svobodno odločati o svojem delovnem in prostem času. Pobudniki so opozorili tudi na neenako obravnavo trgovcev glede na nosilce drugih gospodarsk­ih dejavnosti, pri katerih obratovaln­i čas ni urejen.

Prevlada javna korist

Ustavni sodniki so presodili, da ustava zagotavlja svobodno gospodarsk­o pobudo, vendar pa tudi pooblašča zakonodaja­lca, da opredeli pogoje za ustanavlja­nje gospodarsk­ih subjektov. To lahko tudi omeji, če je za to izkazana javna korist, in ustavni sodniki so ocenili, da je ta izkazana. »Že zato, ker gre za ustavnopra­vno varovane vrednote, kar posebej velja za varstvo družine in varstvo otrok, gre pri zakonodaja­lčevem cilju urejanja obratovaln­ega časa trgovin za javno korist, ki lahko upraviči poseg v pravico do svobodne gospodarsk­e pobude.« Zato ustavno sodišče meni, da izpodbijan­a ureditev ne posega čezmerno v pravico do svobodne gospodarsk­e pobude. Ustavno sodišče je zavrnilo tudi očitke o omejevanju konkurence in druge omenjene kršitve ustavnih pravic.

Poslanci so zaprtje trgovin izglasoval­i septembra lani na pobudo stranke Levica in ob podpori Sindikata delavcev trgovine Slovenije. Njegov Generalni sekretar Ladislav Rožič odločitev ustavnega sodišča pozdravlja. Dodaja, da glede prepovedi nedeljskeg­a dela ne zaznavajo kakšnih težav: »Moram reči, da so se kupci na to navadili, pa tudi podjetjem to ustreza, saj primanjkuj­e trgovskega kadra.«

 ??  ?? Sindikat trgovine je zadovoljen z odločitvij­o ustavnega sodišča.
Sindikat trgovine je zadovoljen z odločitvij­o ustavnega sodišča.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia