Delo (Slovenia)

Stiskanje obroča okoli evropskih grešnic

Kriza vladavine prava Evropski parlament pred vložitvijo tožbe o pogojevanj­u izplačil iz bruseljski­h blagajn

- dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič

»Ne smemo dovoliti Viktorju Orbánu, da spreminja Madžarsko v avtokratsk­i režim, ne da bi bil deležen sankcij,« je slišati iz evropskega parlamenta, ki dejanja zahteva od evropske komisije.

Ena od dolgoletni­h kritik je, da EU pri številnih goljufijah z »evropskimi sredstvi« raje zamiži na eno oko, kot da bi se učinkovito odzivala. Boljši pregon takšnih goljufij in korupcije je bil glavni razlog za ustanovite­v evropskega javnega tožilstva.

Razsežnost­i kriminala ponekod pokaže že zadnje letno poročilo evropskega urada za boj proti goljuijam (Olaf). Na Madžarskem so v obdobju 2015–2019 odkrili nepravilno­sti pri skoraj 3,93 odstotka izplačil, to je enajstkrat več od povprečja EU (0,36 odstotka). V Sloveniji je bil delež 0,15 odstotka. Na najboljšem so Danska, Irska in Švedska – nobena od teh ne sodeluje v evropskem tožilstvu – ki imajo delež nepravilno­sti pri izplačilih: 0,0 odstotka. Tudi Finska je na tej, ničelni ravni. Olaf sicer nacionalni­m organom v državah članicah lahko le priporoči ukrepanje.

Pogojevanj­e izplačil z vladavino prava

Zato ustanovite­v evropskega tožilstva močno širi manevrski prostor za pregon goljuij in postopke na sodiščih. Čeprav sta Madžarska in Poljska – največji neto prejemnici iz proračuna EU – zavrnili sodelovanj­e v evropskem tožilstvu, bosta pod drobnogled­om v režimu pogojevanj­a izplačil z vladavino prava. Režim je sicer uradno v veljavi že od 1. januarja, a je bil na decembrske­m vrhu EU po madžarsko-poljskem izsiljevan­ju z blokado proračuna in načrta za okrevanje de facto zamrznjen do sodne odločitve o njem.

Kdaj bo sodišče EU odločilo o tožbi Budimpešte in Varšave proti režimu, še ni jasno. Zavlačevan­je z uveljavlja­njem novih pravil v praksi je vznejevolj­ilo evropski parlament. Na plenarnem zasedanju, ki se bo začelo danes, bodo na podlagi kompromisa vodilnih političnih skupin sprejeli resolucijo, s katero nalagajo predsednik­u Davidu Sassoliju, naj v dveh tednih pozove predsednic­o evropske komisije Ursulo von der Leyen k izpolnjeva­nju obveznosti iz uredbe. Poleg tega bodo začeli priprave na tožbo proti evropski komisiji, ker da z opustitvij­o ukrepanja krši pravo EU.

Ko bo sistem vpeljan v praksi, bo omogočal postopke zamrznitve izplačil državam članicam, ki s kršenjem vladavine prava (ogrožanje neodvisnos­ti sodstva, neuspešno preprečeva­nje nezakoniti­h odločitev javnim organom, omejeno učinkovito preiskovan­je kršitev …) ogrožajo proračun in inančne interese EU. Na dlani je, zakaj se temu režimu pogojevanj­a najbolj upirata Madžarska in Poljska. V evropski komisiji so v zadnjih tednih na kritike evropskih poslancev začeli pojasnjeva­ti, da ne bo noben primer pozabljen in da bodo že jeseni začeli aktivno delovati.

Nad žuganjem evropski komisiji s tožbo niso bili navdušeni v skupini EPP, a so se na koncu le pridružili drugim proevropsk­im skupinam (liberalcem, socialisto­m, zelenim). Pri Ursuli von der Leyen bodo po prvem uradnem pozivu že tako imeli še dva meseca za odgovor.

Tako tožba ne bi mogla biti vložena pred jesenjo. Kljub temu se je von der Leynova znašla v nehvaležne­m položaju, saj evropska komisija kot varuhinja pravnega reda EU pri tako kočljivi temi, kot je vladavina prava, ne more več le čakati.

»Ne smemo dovoliti Viktorju Orbánu, da spreminja Madžarsko v avtokratsk­i režim, ne da bi bil deležen sankcij,« se je glasilo sporočilo glavnega parlamenta­rnega pogajalca zelenih Daniela Freunda.

 ?? Foto Stephanie Lecocq/Reuters ?? Predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen se je znašla v nehvaležne­m položaju, saj komisija kot varuhinja pravnega reda EU pri tako kočljivi temi, kot je vladavina prava, ne more več le čakati.
Foto Stephanie Lecocq/Reuters Predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen se je znašla v nehvaležne­m položaju, saj komisija kot varuhinja pravnega reda EU pri tako kočljivi temi, kot je vladavina prava, ne more več le čakati.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia