Delo (Slovenia)

Globalna davčna reforma dobiva obliko

Obdavčitev multinacio­nalk davčna reforma dobiva obliko Globalna

- Jure Kosec

Irska bi zaradi zgodovinsk­ega dogovora izgubila petino davčne mase, ki jo država ustvari z obdavčitvi­jo podjetij.

Dogovor, ki so ga konec tedna med srečanjem v Londonu dosegli finančni ministri držav članic skupine G7, je pomemben korak na poti k vzpostavit­vi minimalne stopnje obdavčitve multinacio­nalk na globalni ravni. Predstavni­ki sedmih najrazvite­jših gospodarst­ev so ga razglasili za »zgodovinsk­ega« in analitiki se z njihovo oceno strinjajo.

Pogajanja o globalni davčni reformi so trajala osem let, preden je skupina sedmih držav, ki ji letos predseduje Združeno kraljestvo, našla skupni jezik o tem, kje in koliko davka bodo morala plačati velika podjetja, ki dobiček ustvarjajo v različnih jurisdikci­jah. Če bo dogovor uresničen, družbe ne bodo več mogle prenašati svojih dobičkov v davčne oaze, ampak bodo morale davke plačevati v državah, kjer so ti dejansko ustvarjeni oziroma kjer podjetja poslujejo. Za vse bo veljala tudi minimalna globalna stopnja obdavčitve, ki bo najmanj 15 odstotkov.

Na udaru podjetja in države

Med tarčami ukrepov so na eni strani tehnološki velikani, ki po mnenju inančnih ministrov ZDA, Kanade, Nemčije, Francije, Italije, Japonske in Združenega kraljestva zdaj niso pravično obdavčeni. Po drugi strani utegne dogovor močno prizadeti države, katerih razvojni model temelji na ohranjanju nizke davčne stopnje.

Med njimi so tudi članice Evropske unije, denimo Irska. Njen inančni minister Paschal Donohoe je ocenil, da bo na račun globalnega davka izgubila petino davčne mase, ki jo država ustvari z obdavčitvi­jo podjetij. Minister, ki se je kot vodja evrske skupine ravno tako udeležil sestanka G7 v Londonu, je za različne medije sicer poudaril, da je Irska predvideno izgubo že vključila v srednjeroč­ne proračunsk­e napovedi, in izrazil dvom o tem, da bo dogovor negativno vplival na obseg neposredni­h tujih naložb, ki jih država privabi.

Na napoved globalne davčne reforme, o kateri se bodo morali na prihajajoč­em srečanju v Benetkah po poročanju Financial Timesa izreči še inančni ministri skupine G20, so se odzvali tudi predstavni­ki nekaterih multinacio­nalk. Pri Facebooku, denimo, so poudarili, da si želijo uspeha predlagane reforme, in to tudi, če bo kalifornij­sko podjetje zaradi tega moralo plačati več davka v različnih državah.

 ?? Foto Henry Nicholls/AFP ?? Med tarčami ukrepov so tehnološki velikani, ki po mnenju finančnih ministrov ZDA, Kanade, Nemčije, Francije, Italije, Japonske in Združenega kraljestva zdaj niso pravično obdavčeni.
Foto Henry Nicholls/AFP Med tarčami ukrepov so tehnološki velikani, ki po mnenju finančnih ministrov ZDA, Kanade, Nemčije, Francije, Italije, Japonske in Združenega kraljestva zdaj niso pravično obdavčeni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia