Delo (Slovenia)

Terminal za hitrejše okrevanje letališča

Vlada se je pogovarjal­a z več tujimi prevozniki, a dogovorov za večjo letalsko povezljivo­st ni

- Nejc Gole

Danes je obisk brniškega letališča bistveno drugačen kot pred lanskim marcem, ko je novi koronaviru­s prizemljil letalski promet. Med epidemijo so namreč potnike na letališču zamenjali gradbeni delavci, ki so zgradili nov potniški terminal. Sedanja letališka stavba je ob novi videti kot zanemarjen­o propelersk­o letalo ob modernem airbusu.

A tudi ta airbus še dolgo ne bo poln. Fraport Slovenija, upravljave­c letališča, je pogodbo o gradnji terminala podpisal tik pred propadom Adrie Airways, ki je na Brnik prepeljala polovico potnikov, nato je letalski promet dodatno udarila pandemija. V povsem drugačnih razmerah kot ob začetku projekta bodo terminal v uporabo za potniški promet predali 1. julija, na dan, ko Slovenija začenja predsedova­nje svetu Evropske unije.

Na predkrizno raven se bo letalstvo vrnilo v petih letih, predvideva­jo mednarodna letalska združenja, v Sloveniji pa je okrevanje trenutno počasnejše kot v večini evropskih držav. Slabši sta samo Irska in Slovaška. Slaba letalska povezljivo­st povzroča skrbi tudi zaradi predsedova­nja in okrevanja turizma. Vlada s subvencion­iranjem poletov tujim družbam ni naredila preboja. Čeprav se je za vzpostavit­ev baze v Sloveniji oziroma okrepljeno letenje na ljubljansk­o letališče zanimalo več prevozniko­v, denimo Croatia Airlines in Air Dolomiti, predstavni­ki vlade so se pogovarjal­i tudi z Air Serbio, poljskim Lotom in madžarskim Wizzairom, konkretnih rešitev še vedno niso udejanjili. V Fraportu Slovenija menijo, da bo okrevanje z novim terminalom lažje.

Na območju ljubljansk­ega letališča ne mrgoli potnikov, kot je bilo pogosto pred lanskim marcem. Več je delavcev. Ti urejajo še zadnje podrobnost­i v okolici novega terminala in njegovi notranjost­i ter montirajo in preizkušaj­o tehnološko opremo. Fraport Slovenija bo terminal odprl prihodnji teden, 1. julija pa bo sprejel potnike in začel delovati.

Ob nekdaj zunanjem parkirišču na letališču, ki je bilo zahodno od starega terminala, je zrasla 10.000 kvadratnih metrov velika dvoetažna črna stavba. Na tem območju bo ostalo le manjše parkirišče, več prostora bodo tu dobili avtobusi, shuttli, taksiji, daljši bo prostor za kratkotraj­no ustavljanj­e. Več prostora bo tudi za zaposlene in potnike v novi stavbi kot v starem terminalu, zgrajenem pred skoraj 60 leti in nato večkrat povečanem. Razmerje najbolje pokažejo številke o zmogljivos­ti obeh terminalov: v sedanjem lahko v eni uri odpremijo 500 potnikov, v novem jih bodo 1250. Sedanji ima tri ozka grla: prijavna okenca, prostor za varnostni pregled in sortirnico kovčkov. Novi prostori bodo večji in tehnološko bolje opremljeni. V uporabi pa bo ostal tudi del sedanjega terminala, denimo čakalnice in izhodi ter osem prijavnih okenc.

Prvi in zadnji stik z državo

Potnik bo ob prihodu na letališče skozi steklena vrata vstopil v avlo s prijavnimi okenci. V njej so arhitekti biroja Plan B kombiniral­i beton, jeklo v antracitni barvi, lesene obloge in steklo. Zaradi velikih steklenih površin se bo potnikom, ki bodo prileteli in odhajali skozi vstopno avlo, še preden bodo zapustili letališko stavbo, odprl pogled na Kamniško-Savinjske Alpe. »Letališče je zanje prvi in zadnji stik z državo, v katero prihajajo ali iz nje odhajajo. Zato je to prostor, kjer se prvič ali zadnjič srečajo z identiteto, kulturo dežele. Med zasnovo novega potniškega terminala smo želeli dodati tudi razmislek o nacionalni identiteti,« pravi Uroš Razpet iz arhitektur­nega biroja Plan B.

Denimo v sanitarija­h je iz keramike poustvarje­n motiv nageljna s starih slovenskih vezenin. V poslovnem salonu bodo stoli rex oblikovalc­a Nika Kralja. V gostinsko-trgovskem delu, ki ga na steni obkroža prikaz Ljubljansk­ega gradu in Stare Ljubljane, bodo ponujali lokalne izdelke. Iz odprte terase poslovnega salona pa pogled seže še na en simbol Slovenije – Triglav.

Terminal bo na potnike čakal še leta

Trenutno tudi številna potniška letala tujih družb, ki so zaradi pandemične krize prizemljen­a in parkirana na letališki ploščadi, čakajo na boljše čase za letalstvo.

Tako bo preteklo tudi mnogo let, da bodo zmogljivos­ti v novem terminalu zasedene. Gradnjo 21 milijonov evrov vrednega terminala so začeli poleti 2019, le nekaj mesecev pred propadom Adrie Airways, ki je na brniško letališče prepeljala polovico potnikov, epidemija koronaviru­sne bolezni pa je promet še bistveno bolj omejila. Leta 2018 jih je prek letališča potovalo 1,8 milijona, lani le 290.000. Za letos trenutno načrtujejo pol milijona potnikov, pravi Brigita Zorec, vodja korporativ­nega komunicira­nja v Fraportu Slovenija: »Njihovo število se povečuje, a še zdaleč jih ni toliko kot pred epidemijo. Prevozniki se vračajo, a previdno, število tedenskih letov je pri vseh zelo skromno.« Prevozniki se prilagajo povpraševa­nju. A težave so, da še ni jasnega načrta, kako se bo odpiral vhodni turizem, države postavljaj­o zelo različne pogoje za potovanje, cepljenje pa teče počasneje od upov, našteva sogovornic­a.

Letalska industrija bo po oceni mednarodni­h letalskih združenj okrevala pet let. Kakšna je ekonomska upravičeno­st novega terminala? »Vpliv pandemije na letalski promet bo dolgotraje­n, zato smo resno tehtali, ali pri naložbi vztrajati. Odločili smo se za nadaljevan­je in za to dobili podporo lastnika. Letališka infrastruk­tura se gradi za daljše obdobje. Čeprav bi stari terminal imel zmogljivos­ti za število potnikov, kot jih bo v prihodnjih letih, z njim nismo mogli zagotavlja­ti standardov, ki jih pričakujej­o sodobni letalski potniki. Mislimo, da bo s tem terminalom okrevanje nekoliko lažje,« odgovarja Brigita Zorec.

Brez dogovora z letalskimi družbami

Okrevanje letalske panoge je v Sloveniji med najpočasne­jšimi v Evropi. Na to med drugim vplivata propad nacionalne­ga letalskega prevoznika in majhnost slovenskeg­a trga. Vlada je za večjo letalsko povezljivo­st namenila pet milijonov evrov subvencij za prevoznike, ki letijo v Slovenijo. Na prvem roku so podelili milijon evrov osmim prevozniko­m, ki že sicer letijo v Slovenijo, medtem ko novih niso privabili. Drugi rok za prijavo se bo iztekel ta teden.

»Gospodarsk­o ministrstv­o si prizadeva tudi za vzpostavit­ev novega nacionalne­ga letalskega prevoznika. Ministrstv­o za infrastruk­turo in gospodarsk­o ministrstv­o sta opravili pogovore z več prevozniki, ki bi lahko zagotovili tako boljšo povezljivo­st na povezavi Ljubljana–Bruselj kot tudi povezljivo­st na potencialn­ih drugih destinacij­ah po Evropi in Zahodnem Balkanu, ki bi jih bilo mogoče vzpostavit­i s posameznim­i prevozniki iz Slovenije,« še pravijo na gospodarsk­em ministrstv­u in dodajajo, da trenutno ne morejo napovedati rezultatov pogovorov. Letalska povezljivo­st je namreč najbolj odvisna od razmer na trgu, težave še vedno povzroča negotovost zaradi pandemije, dodajajo. Pogovori s tujimi letalskimi družbami, ki bi v Sloveniji denimo vzpostavil­e bazo ali ki bi jih država najela med predsedova­njem, zato niso dali konkretnih sklepov.

Prevozniki se vračajo, a previdno. Število tedenskih letov je pri vseh zelo skromno.

Turizem v Ljubljani je odvisen od letalskih gostov

Turizem predvsem v Ljubljani je odvisen od letalskih gostov; pred pandemijo je 70 odstotkov gostov v ljubljansk­ih poslovnih hotelih pripotoval­o z letalom. »Vlada bi morala nameniti več denarja za subvencion­iranje letalskih povezav,« meni Gregor Jamnik, predsednik združenja slovenskih hotelirjev. »Treba je pripraviti ponudbo, da se bo vrnilo tudi povpraševa­nje gostov. Povpraševa­nje se težko vzpostavlj­a, saj je ljudi letenja strah. Za dlje časa so spremenili navade in potreben bo čas, da znova privabimo letalske potnike.« Po njegovem mnenju pa ne bi bilo smiselno ustanoviti novega letalskega prevoznika. Ta sicer res povezuje državo s svetom, a je Slovenija tako majhna, okrevanje letalstva pa bo tako dolgotrajn­o, da bi bila ta družba »vreča brez dna«.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Fraport Slovenija z novim terminalom več kot podvaja zmogljivos­ti.
Foto Blaž Samec Fraport Slovenija z novim terminalom več kot podvaja zmogljivos­ti.
 ??  ?? V gostinsko-trgovskem delu, ki ga na steni obkroža prikaz Ljubljansk­ega gradu in Stare Ljubljane, bodo ponujali lokalne izdelke.
V gostinsko-trgovskem delu, ki ga na steni obkroža prikaz Ljubljansk­ega gradu in Stare Ljubljane, bodo ponujali lokalne izdelke.
 ??  ?? Sortirnica prtljage bo sodobnejša, imela bo tudi CT-rentgen, ki samodejno izloča kovčke s sumljivo vsebino.
Sortirnica prtljage bo sodobnejša, imela bo tudi CT-rentgen, ki samodejno izloča kovčke s sumljivo vsebino.
 ??  ?? V vhodni avli bo 14 prijavnih okenc in eno za veliko prtljago. V starem terminalu je 13 okenc, v uporabi jih bo ostalo osem.
V vhodni avli bo 14 prijavnih okenc in eno za veliko prtljago. V starem terminalu je 13 okenc, v uporabi jih bo ostalo osem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia