Delo (Slovenia)

Karl Erjavec pomaga SD

Upokojensk­a stranka Po javnomnenj­skih anketah nima možnosti, da bi presegla parlamenta­rni prag Pogovori o prestopih

- Su. K., Ba. E.

Ker so volivci Desusa naklonjeni levim političnim idejam, ne presenečaj­o poskusi, da bi SD prevzela posamezne lokalne odbore upokojensk­e stranke. Pri tem SD po naših neuradnih informacij­ah dejavno pomaga tudi nekdanji predsednik Desusa Karl Erjavec. »Nekaj prestopov posameznik­ov se je že zgodilo, ni pa še prestopov celotnih lokalnih odborov, te gre pričakovat­i po volilnem kongresu Desusa,« razkriva Dejan Levanič, generalni sekretar SD.

Čeprav po fiasku s poskusom konstrukti­vne nezaupnice proti vladi Janeza Janše politično upokojeni Karl Erjavec formalno ni več aktiven, po naših informacij­ah dejavno pomaga SD pri poskusih prevzemanj­a stranke, za katero je ob svojem odhodu dejal, da to ni več ista stranka, ki jo je vodil 15 let. Erjavec, ki za pojasnila ni dosegljiv, je SD po besedah več nepovezani­h virov namreč na terenu odprl veliko vrat do članov in operativce­v stranke Desus. Tej politični analitiki le še po najbolj optimistič­nih scenarijih napoveduje­jo možnost vnovičnega preroda.

Desus je v javnomnenj­skih anketah namreč padel že pod vodstvom dolgoletne­ga predsednik­a, po prepirih in menjavah vodstva v zadnjem letu in pol pa je podpora že tako nizka, da bi trenutno – če bi bile volitve zdaj – ostal pred vrati parlamenta. Njegova lokalna mreža je seveda zanimiva za druge stranke. Ker so volivci Desusa naklonjeni levim političnim idejam, ne presenečaj­o poskusi, da bi SD prevzela posamezne lokalne odbore upokojensk­e stranke. Pisali smo že o prestopih na Štajerskem. »Veliko pogovorov na to temo teče, nekaj prestopov posameznik­ov se je tudi že zgodilo, ni pa še prestopov celotnih lokalnih odborov, te gre pričakovat­i po volilnem kongresu Desusa. Zagotovo bodo prestopnik­i imeli možnost nadaljevan­ja svoje politike v okviru foruma starejših, ki je v SD že zdaj zelo aktiven, in zelo se veselimo krepitve stranke,« razkriva Dejan Levanič, generalni sekretar SD.

Pri tokratnih pogovorih o prestopih se zdi na upokojensk­i strani sicer velika ovira denar, ki bi ga lokalni odbori Desusa, razen ko gre za članarine, s prestopom v SD izgubili. »Finančna plat prestopov je za nas nepomembna, prepričan sem, da je ključna predvsem možnost uveljavlja­nja idej,« komentira sogovornik.

Obe stranki sta, ko sta ju vodila Dejan Židan in Erjavec, nenazadnje sinergije že iskali v predvoliln­em zavezništv­u, po katerem sta si želeli po volitvah – največ glasov je takrat dobil Miro Cerar s svojo SMC – predlagati skupnega mandatarja.

• V SD pričakujej­o prestope po kongresu Desusa.

• Gorazd Žmavc naj bi užival največ simpatij za predsednik­a.

• Politični analitiki stranki ne pripisujej­o veliko možnosti za prerod.

Ne le člani, računa se na volivce

V SD sicer po naših informacij­ah niso pretirano zaskrbljen­i, če načrtovani­h prestopov iz Desusa v njihove vrste ne bi bilo, saj – tako kot v drugih levosredin­skih strankah zase – računajo, da se bo del nekdanjih volivcev Desusa ob zatonu stranke preusmeril v podporo SD. Kot kažejo izračuni na temelju javnomnenj­skih raziskav, ki jih je Mediana opravila za Delo, so volivci Desusa med vsemi prvaki strank najbolj naklonjeni predsednic­i SD Tanji Fajon, najmanj pa prvaku SDS Janezu Janši. Tudi stopnja odbojnosti, torej odgovorov, katere stranke zagotovo ne bi volili, je med podporniki Desusa precej višja od povprečja. Okoli 45 odstotkov vseh vprašanih namreč odgovarja, da zanesljivo ne bi volili SDS, medtem ko je delež teh odgovorov pri volivcih Desusa kar 69-odstoten.

Na odločitev, kako bo v nadaljevan­ju ravnalo članstvo, bo prav gotovo vplival tudi nov predsednik stranke, ki ga bodo izbirali na kongresu 19. junija. Za to mesto se potegujejo Ljubo Jasnič, Srečko Felix Krope in Gorazd Žmavc, ki naj bi užival največ simpatij. Tokrat poslanska skupina, ki je imela vse od predsedova­nja Aleksandre Pivec velike težave z vodstvom stranke, javno ni podprla nobenega od trojice. Je pa vodja poslanske skupine Franc Jurša poudaril, da tisti, ki vztraja pri izključitv­i poslancev iz stranke in se zavzema za to, da postanejo neparlamen­tarna stranka, ne zasluži podpore. To je po njegovih navedbah Krope.

Čeprav si v poslanski skupini želijo novih moči in o Igorju Zorčiču govorijo s pozitivnim­i besedami, češ da bi stranki lahko prinesel nekaj odstotnih točk več, pa je ta v zadnjem obdobju s svojimi izjavami namigoval, da se morda le ne vidi tam.

 ??  ??
 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Karl Erjavec je SD, ki jo vodi Tanja Fajon, po besedah več nepovezani­h virov na terenu odprl veliko vrat do članov in operativce­v stranke Desus.
Foto Uroš Hočevar Karl Erjavec je SD, ki jo vodi Tanja Fajon, po besedah več nepovezani­h virov na terenu odprl veliko vrat do članov in operativce­v stranke Desus.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia