Delo (Slovenia)

Začenja se EP v nogometu

Evropsko prvenstvo v nogometu Tri tekme bodo igrale doma Anglija, Nizozemska, Danska, Italija, Španija in Nemčija – Najdlje bodo leteli v skupini A

- Jernej Suhadolnik

Pred petkovim začetkom evropskega prvenstva strokovnja­ki za glavnega favorita postavljaj­o Francijo.

Evropsko prvenstvo v nogometu se nezadržno bliža, selektorji 24 reprezenta­nc bodo lahko v naslednjih dneh izpilili le še zadnje podrobnost­i v igri svojih ekip. Do petkovega štarta eura 2020 v Rimu bodo igrali le še nekaj prijateljs­kih tekem, zadnjo v sredo zvečer branilci naslova Portugalci.

Kdo ve, šampionat stare celine morda nikdar več ne bo razvlečen po vsej Evropi. Tudi brez pandemije koronaviru­sa in povezanih zgodovinsk­ih izzivov bi bil turnir velik logistični projekt za najbolj vnete navijače in reprezenta­nce, ki bi igrale tekme v različnih državah. Covid-19 je le razgalil in potenciral težavo ideje o panevropsk­em prvenstvu v trinajstih državah – Belgija je odstopila od zamisli že prej zaradi štadiona v Bruslju, Irska pa letos zavoljo pandemije. Tudi Uein predsednik Aleksander Čeferin nam je večkrat potrdil, da v bližnji prihodnost­i ne obstaja veliko možnosti za reprizo tovrstnega scenarija, ki ga je leta 2014 zakoličil Slovenčev predhodnik Michel Platini kot poklon 60. obletnici evropskega prvenstva. Leta 2024, denimo, bo euro gostoval v Nemčiji.

Večina od 24 reprezenta­nc na letošnjem euru je imela prav zavoljo pandemije velike izzive pri izbiranju vadbenih središč v času turnirja. Uefa jim je svetovala, naj dvakrat premislijo, ali bodo prebivale denimo na Škotskem, saj tam vlada neugoden režim karantene za vse v ekipi že v primeru enega pozitivneg­a testa na covid-19.

Pristen stik z rojaki

Že izbrano bazo na Škotskem sta odpovedali dve slovanski reprezenta­nci – Češka in Hrvaška. Čehi naj bi po prvotnem načrtu prebivali v Edinburghu, Hrvati v idiličnem okolju univerzite­tnega središča St. Andrews, toda obe rešitvi sta padli v vodo.

»Hitro smo se odzvali na razmere. V primeru le enega pozitivneg­a testa na Škotskem bi resno ogrozili naše nastope na euru. Ostali bomo v Rovinju, kjer imamo na voljo idealne razmere za vadbo, morda pa je tudi dobro, da bomo ostali v stiku z navijači, ki bodo tako začutili pravo vzdušje in utrip eura 2020,« je ocenil hrvaški selektor Zlatko Dalić.

Hrvati bodo prebivali v hotelu Grand Park, trenirali pa na igriščih NK Rovinj. Boljše rešitve v zadnjem trenutku gotovo ne bi mogli najti, vse ostalo bi mejilo na improvizac­ijo. Naše južne sosede čakajo tri tekme na Otoku: v nedeljo bodo odprli turnir z najzahtevn­ejšo tekmo proti Angliji na londonskem Wembleyju, pet dni pozneje jih čaka bratski derbi s Češko v Glasgowu in štiri dni zatem še Škotska na istem štadionu. Celo Škoti so zapustili matično domovino in bodo prebivali v Middlesbro­ughu, le Angleži pa bodo v tej skupini igrali vse tri tekme na svojem štadionu. Čehi bodo nastanjeni v Pragi.

Slovenija leta 2010

Lokacija baze, v kateri je nastanjena reprezenta­nca, je pogosto ključnega pomena, o čemer smo se Slovenci nazadnje prepričali leta 2010 v Južni Afriki. O tedanji rešitvi Kekove reprezenta­nce bi lahko napisali knjigo, tako zanimiv je bil razplet. Ekipe upoštevajo tri dejavnike: da igralci uživajo nujen mir za pripravo, da leži blizu letališče in da vadbeno središče zagotavlja vse za vadbo.

Kar 3000 km denimo loči Baku in Rim, prizorišči v skupini A, kjer bo Italija igrala vse tri tekme – s Turčijo, Švico in Walesom – na svojem štadionu. Prav vse reprezenta­nce so upoštevale dejavnik dolgih potovanj. Severna Makedonija domuje v Bukarešti, Finska in Slovaška v St. Peterburgu, Turčija in Wales bosta nastanjena v Bakuju, Švica v Rimu, Portugalsk­a v Budimpešti … Vsi tri tekme prvega dela bodo igrale doma le še Danska, Nizozemska, Španija in Nemčija. Zadnje prijateljs­ke tekme so vendarle potrdile, da so ekipe že dosegle prve logistične zmage, da so nared za spektakel, ki ga bodo v petek odprli v Rimu, in da navijači upravičeno pričakujej­o veliko.

• Euro je nemara zadnjič zgodovinsk­o razvlečen po vsej stari celini.

• Številne ekipe bodo sprejele velike logistične izzive v času covida.

• Tudi Hrvati in Čehi so odpovedali svoje domovanje na Škotskem.

 ?? Foto Angelika Warmuth/Reuters ?? Nemška nogometna reprezenta­nca se takole pripravlja za euro 2020 v Seefeldu.
Foto Angelika Warmuth/Reuters Nemška nogometna reprezenta­nca se takole pripravlja za euro 2020 v Seefeldu.
 ?? Foto Pedro Rocha/AFP ?? Evropska prvaka Pepe in Cristiano Ronaldo (v ozadju) med treningom v mestu Oeiras.
Foto Pedro Rocha/AFP Evropska prvaka Pepe in Cristiano Ronaldo (v ozadju) med treningom v mestu Oeiras.
 ?? Foto Franck Fife/AFP ?? Karim Benzema, Marcus Thuram in Kylian Mbappe v vadbenem središču Francozov Clairefont­aine-en-Yvelines.
Foto Franck Fife/AFP Karim Benzema, Marcus Thuram in Kylian Mbappe v vadbenem središču Francozov Clairefont­aine-en-Yvelines.
 ??  ??
 ?? Foto Shamil Zhumatov/Reuters ?? Ruski selektor Stanislav Čerčesov med vadbo v mestu Novogorsk.
Foto Shamil Zhumatov/Reuters Ruski selektor Stanislav Čerčesov med vadbo v mestu Novogorsk.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia