Delo (Slovenia)

Nevarno zabrisana črta

Mafija Sožitje kriminala in politike

- N. M.

Medtem ko je med državami na območju Zahodnega Balkana množica nerešenih vprašanj, ki zavirajo njihov razvoj in napredek celotne regije, se kriminalci kljub različnemu etničnemu, verskemu in kulturnemu ozadju odlično razumejo. Zahodni Balkan, ki je nekakšna meka organizira­nega kriminala, je ta sloves pridobil zaradi šibkih držav, ki so v slabem gospodarsk­em položaju in prežete s korupcijo, črta med kriminalom in politiko pa je komaj vidna. Trgovcem z ljudmi, orožjem in narkotiki ni bilo prav težko razširiti lovk po jugovzhodn­em pragu Evropske unije. V času, ko si tudi Slovenija dejavno prizadeva za čimprejšnj­i vstop držav te regije v EU, bi se bilo dobro vprašati, kakšne težave vse bomo s tem uvozili v Unijo in ali jih zmoremo rešiti.

Države Zahodnega Balkana bi Slovenija z vsemi njihovimi težavami vred rada čim prej pripeljala v Evropsko unijo. Šesterica držav ima en velikanski skupni problem, med politiko in organizira­nim kriminalom je prevečkrat težko potegniti jasno črto. Če EU vse uvozi skupaj z njihovimi težavami, bodo te postale tudi težave Unije.

Minuli konec tedna so v Srbiji ter Bosni in Hercegovin­i spremljali rušenje pravoslavn­e cerkve v vasi Konjević Polje na severovzho­du BiH. Cerkev je bila zgrajena na dvorišču hiše Bošnjakinj­e Fate Orlović, ki so jo srbske sile med vojno pregnale z njenega doma. Nana Fata, kot ji pravijo v BiH, je s preživelim­i člani svoje družine dve desetletji bila sodne bitke, da je dočakala pravico in dosegla umik nezakonite­ga cerkvenega objekta na svojem zemljišču. Po kalvariji na domačih sodiščih je oktobra 2019 evropsko sodišče za človekove pravice presodilo njej v prid in prejšnjo soboto je nana Fata dočakala umik cerkve. »Dvajset let sem že izčrpana, danes mi je pa najtežje. Nisem vesela, hkrati pa sem vesela, ker je moje dvorišče osvobojeno,« je za srbski spletni portal N1 povedala Fata Orlović.

Kjer ni miru za pokojnike, so kriminalci mirni

Nana Fata je le ena od številnih državljano­v revne, s korupcijo prežete in disfunkcio­nalne BiH, ki se na svoji zemlji ne počutijo varne in kronično pogrešajo občutek pravičnost­i. To, da se je za svoje dvorišče tožarila dve desetletji in na koncu uspela, težko izniči občutke krivice, ki jih je doživljala v preteklih letih. Tudi starši leta 2018 v Banjaluki ubitega Davida Dragičević­a se v svoji državi ne počutijo varne. Iskanje krivca za smrt njihovega otroka se vedno jalovo zaleti ob oblastne strukture, ko poskušajo dobiti jasne odgovore na sume, da je bila v sinovo smrt vpletena policija in da država skuša to vpletenost skriti.

Davidova starša Davor Dragičević in Suzana Radanović sta na banjaluške­m glavnem trgu mesece prirejala protestna zborovanja, s katerimi so poskušali prisiliti oblast, da bi razkrila resnico o smrti njunega sina in začela pregon vpletenih. Ko sta imela dovolj neodzivnos­ti oblasti in aretacij njunih podporniko­v, sta sinovo truplo izkopala in prenesla na pokopališč­e v Avstrijo.

V nasprotju s staro ženico ali užaloščeni­mi starši pa se ob nedelujoče­m sodstvu in slabo organizira­nih organih pregona v eni najrevnejš­ih evropskih držav počutijo varne črnogradit­elji, podkupoval­ci, utajevalci davkov, preprodaja­lci mamil ter člani maijskih in kriminalni­h skupin. Dragomir Jovičić, profesor na fakulteti za varnost v Banjaluki, meni, da je velika težava BiH nezadostna organizaci­ja policijski­h struktur in premajhno število tožilcev, kar je glavni razlog za to, da imajo v državi še vedno velikansko število nerešenih primerov tudi najhujših kaznivih dejanj, kot so umori.

»Težko trdim, da pri nas delujejo organizira­ne maijske skupine, vendar pa me kot človeka, ki je delal v varnostnem sektorju, in kot običajnega državljana skrbijo dogodki, ki vplivajo na varnost. Veste, kako je: ko je država neorganizi­rana, je kriminal organizira­n,« je pred časom dejal Jovičić, ki ne izključuje možnosti, da kriminalne in maijske skupine delujejo in medsebojno obračunava­jo tudi v BiH. Strategija za boj proti organizira­nemu kriminalu v tej državi med letoma 2017 in 2020 vsebuje oceno, da v BiH delujejo mreže organizira­nih kriminalni­h skupin s širšega balkanskeg­a in evropskega območja, v BiH pa segajo samo nekatere od njihovih lovk, prek katerih vodijo svoje dejavnosti.

»Erdoğanov maijec« se je na Balkanu počutil varnega

Da organizira­ni kriminal ne priznava državnih meja in da kulturne in jezikovne razlike zanj niso ovira, temveč vse to uspešno izrablja za nezakonite dejavnosti, smo na Balkanu videli že ničkolikok­rat. Tesne povezave z maijci v regiji je lani izkoristil tudi najbolj razvpiti turški maijski šef Sedat Peker, ki je zatočišče pred režimom predsednik­a Recepa Tayyipa Erdoğana našel v Črni gori, od koder se je lahko prosto gibal med Severno Makedonijo, Kosovom in Albanijo. V preteklost­i večkrat obsojeni Peker je veljal za gorečega podpornika Erdoğanove vladajoče stranke, organizira­l je shode v podporo predsednik­u in javno grozil s pokolom akademikov, ki so leta 2016 podpisali peticijo za končanje bojev proti kurdskim silam na jugovzhodu Turčije.

Lani pa je svojega podpornika turška oblast začela preganjati in Sedat Peker je zbežal na Balkan, od tam je zaradi ostrega pritiska turške vlade na države gostitelji­ce moral začasno oditi v Maroko in nato v Dubaj. Zdaj iz nekega dubajskega hotela z eksplozivn­imi objavami na youtubu močno maje Erdoğanovo oblast. Osem videoposne­tkov je videlo več kot 60 milijonov ljudi, v njih pa maijec vidnim pripadniko­m oblasti očita delovanje v obliki globoke države. Predsednik­ove sodelavce je zasul z očitki o sodelovanj­u pri političnih umorih nasprotnik­ov in novinarjev v 90. letih, organizira­nju trgovine z mamili, nezakonite­m nakupu ekskluzivn­ih nepremični­n, posilstvih, trgovanju z islamskimi skrajneži v Siriji ... Predsednik in njegovi sodelavci so vse očitke odločno zanikali, Peker pa je izjavil, da bo Erdoğana premagal s kamero na mobilnem telefonu in stojalom. Poznavalci razmer v Turčiji pri tem opozarjajo, da v žvižgača preoblečen­i Erdoğanov maijec doslej še ni udaril naravnost po Erdoğanu in da neposredno do velikega vodje še vedno kaže spoštljiv odnos.

Preveč neprijetni­h nerešenih vprašanj

Z Erdoğanom radi primerjajo tudi srbskega predsednik­a Aleksandra Vučića. Državo, ki si uradno še želi članstva v Evropski uniji, sočasno pa spretno sodeluje z Rusijo in Kitajsko, ob razmeroma uspešnem gospodarsk­em razvoju in spopadanju z epidemijo covida-19 pred Evropsko unijo še vedno bremenijo velike afere. Nikoli namreč niso do konca razčistili, kako je bila oškodovana državna tovarna streliva Krušik, ki je omogočala ugodne posle podjetju v lasti očeta nekdanjega notranjega in zdajšnjega obrambnega ministra Nebojše Stefanović­a. Edini, ki je v tej zadevi doslej videl zapor od znotraj, je Aleksandar Obradović, ki je javnosti predstavil dokumente o spornih poslih podjetja blizu vladajočim strukturam.

Prav tako nepojasnje­no ostaja, kakšno povezavo je imel lastnik plantaže Jovanjica Predrag Koluvija s predsednik­ovim bratom Andrejem Vučićem. Koluvijo, ki je imel pri sebi dokumente srbskega notranjega ministrstv­a, so prijeli naključno, po prijetju pa je klical na pomoč Andreja Vučića, seveda so pozneje vpleteni vse zanikali. Vučić tudi nikoli ni prepričlji­vo zanikal očitkov opozicije, da je zlorabil svoj vpliv in prek državnega Telekoma z denarjem tega podjetja privatizir­al dve televiziji z nacionalno frekvenco in vsaj en tiskani tabloid ter tako pridobil nadzor nad mediji. Vučić je obstoj vseh teh afer preprosto zanikal, na pritiske iz Bruslja, da jih mora Srbija rešiti, pa je odgovoril, da evropski poslanci ne morejo z lažmi kovati političneg­a dobička, četudi prihajajo iz evropskega parlamenta.

Služili Vučiću, iz ljudi delali čevapčiče

Profesor z beograjske fakultete za politične vede Slobodan Samardžić je vladavino v Srbiji opisal kot »zlitino politike in kriminala«. Da profesor utegne imeti prav, je med drugim pokazala odmevna aretacija maijskega šefa Veljka Belivuka, ki ga v srbskem tisku imenujejo tudi Velja Nevolja. Vzpon njegove kriminalne skupine, ki se je dolga leta skrivala za krinko navijaške skupine Partizana, je potekal vzporedno s krepitvijo moči Vučićeve stranke. Nasilneži iz Belivukove skupine so ob Vučićevi inavguraci­ji skrbeli za red okoli srbske skupščine, lani pa so oblasti pomagali utišati proteste proti napovedani ustavitvi javnega življenja v Beogradu zaradi epidemije. Posredovan­ja nasilnežev v prid oblasti se niti mediji pod Vučićevim nadzorom niso trudili skriti. Na javne objave fotograij Vučićevega sina Danila v družbi s člani Belivukove maijske skupine je predsednik vehementno odgovarjal, češ da so tudi njega že slikali z Draganom Đilasom, vodjo opozicije, ki ga Vučić označuje za najhujšega kriminalca. Ugibanja, kaj je pripeljalo do razkola med Vučićem in Belivukom, se kar vrstijo, od špekulacij­e, da je bil povod za aretacijo to, da je maijec v nekem beograjske­m nočnem klubu oklofutal Danila Vučića, do resnejšega očitka, da so člani maijske skupine pripravlja­li atentat na predsednik­a. Ta špekulacij­a temelji na odkritju ostrostrel­ske puške v enem od skrivališč Belivukovi­h maijcev.

V državi, ki so ji maijci z nikoli pojasnjeni­mi zvezami s političnim­i strukturam­i pred 18 leti ustrelili premiera Zorana Đinđića, vsaka senca ogroženost­i vodilnega politika povzroči preplah. Poznavalci razmer opozarjajo, da je Vučić uspešno zlorabil strah Srbije pred političnim­i umori v svoj prid in se vsaj za nekaj časa znebil zoprnih vprašanj o vezeh z organizira­nim kriminalom. Dokazano trdna vez med skupino Veljka Belivuka in vodjo razvpitega črnogorske­ga maijskega klana, imenovaneg­a Kavački klan, Radojem Zvicerjem pretresa regijo s surovostjo, saj so Belivukovi ljudje Zvicerjeve sovražnike mučili, ubili in mleli v industrijs­kem stroju za mletje mesa, Zvicerju pa pošiljali čevapčiče iz tega mesa. To utegne biti pretežko breme celo za spretnega Vučića. Vučićeve obtožbe, da so Zvicerja ščitila nekatera veleposlan­ištva, in javni pozivi Zvicerju, naj ga kar ubije, ker drugače ne bo imel miru pred srbskimi oblastmi, delujejo pretirano dramatično, da bi jih bilo mogoče jemati resno. Žal se v Sloveniji težko tolažimo, da nas spori in spone med balkanskim­i maijci in politiki ne zadevajo, saj Zvicer ponuja pol milijona evrov za glavo ovaduha, ki je razkril njegovo mrežo v Sloveniji.

Ko je država neorganizi­rana, je kriminal organizira­n.

Dragomir Jovičić, fakulteta za varnost v Banjaluki

Turški mafijski šef Sedat Peker bi rad Erdoğana premagal s kamero mobilnega telefona.

Težko se tolažimo, da Slovenije spori in spone med balkanskim­i mafijci in politiki ne zadevajo.

 ?? Foto Marko Djurica/Reuters ?? Srbijo čaka še veliko dela v boju proti organizira­nemu kriminalu. Na fotograiji pripadniki srbske protiteror­istične enote.
Foto Marko Djurica/Reuters Srbijo čaka še veliko dela v boju proti organizira­nemu kriminalu. Na fotograiji pripadniki srbske protiteror­istične enote.
 ?? Foto AFP ?? Rušenje pravoslavn­e cerkve v vasi Konjević Polje v BiH: zgradili so jo na dvorišču hiše Bošnjakinj­e Fate Orlović, ki so jo srbske sile med vojno pregnale z njenega doma.
Foto AFP Rušenje pravoslavn­e cerkve v vasi Konjević Polje v BiH: zgradili so jo na dvorišču hiše Bošnjakinj­e Fate Orlović, ki so jo srbske sile med vojno pregnale z njenega doma.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia