Delo (Slovenia)

Tamara Zidanšek piše zgodovino v Parizu

Tenis Konjičanka je s sijajno predstavo premagala tudi Sorano Cirstea, Slovenija ima prvo igralko v četrtfinal­u turnirja za grand slam

- P. Z.

Slovenija je dočakala četrtfinal­istko na enem od štirih teniških turnirjev za veliki slam. Na OP Francije je preboj med najboljšo osmerico uspel 23-letni Tamari Zidanšek, ki je včeraj v dveh nizih (7 : 6, 6 : 1) premagala Romunko Sorano Cirsteo. Konjičanka v Parizu hodi po stopinjah Mime Jaušovec, ki je na Roland Garrosu zmagala leta 1977. Zagotovila si je 255.000 evrov nagrade in bo najvišje uvrščena Slovenka na lestvici WTA. Jutri se bo za polfinalno vstopnico pomerila s Španko Paulo Badosa.

Enega od največjih uspehov slovenskeg­a tenisa je uprizorila Tamara Zidanšek. V osmini finala OP Francije je s 7:6 (4) in 6:1 ugnala Romunko Sorano Cirstea in se kot prva Slovenka v samostojni državi uvrstila med najboljšo osmerico turnirja za grand slam. To ji je uspelo na pesku Roland-Garrosa, kjer je leta 1977 zmagala Mima Jaušovec.

Na igrišču Suzanne-Lenglen, kjer je v petek izpadla Polona Hercog, je 23-letna Zidanškova jeziček na tehtnici na svojo stran nagnila v 12. igri prvega niza, ko je ubranila zaključno žogico in izsilila podaljšano igro, v kateri je bila že tretjič zapored uspešna. Dvig ravni njene igre je vlival optimizem trenerju Marjanu Čuku, ki je skupaj s psihologom Matejem Lunežnikom spodbujal svojo varovanko. Občutek ni varal, Zidanškova je v drugem nizu pokazala vrhunski tenis in ga osvojila s 6:1, potem ko je dobila uvodnih pet iger. Dvoboj je trajal uro in 26 minut. Jutri se bo za preboj v polfinale dobrih 34 milijonov evrov vrednega turnirja pomerila s Paulo Badosa, 33. nosilko, ki je izločila Marketo Vondroušov­o in bo prav tako prvič igrala v četrtfinal­u največjih turnirjev.

Zidanškovi bo Roland-Garros 2021 ostal v zares čudovitem spominu. Prvič je premagala tekmico iz prve deseterice (Bianca Andreescu), prvič se je prebila v tretji krog (Madison Brengle) in po zmagi proti Katerini Siniakovi je z uvrstitvij­o v osmino finala ponovila uspeh Katarine Srebotnik iz leta 2008. Zdaj je naredila še en korak. Tudi na lestvici WTA se ji obeta krepak pomik navzgor s 85. mesta in bo prvič postala najvišje uvrščena Slovenka.

Andrej Kraševec, selektor ženske reprezenta­nce, je bil navdušen. »Gre za enega največjih uspehov v slovenskem tenisu po Mimi Jaušovec. Seveda imamo tudi zmagovalke turnirjev WTA in ne smemo pozabiti na uspehe Katarine Srebotnik v igri dvojic (dobila je Wimbledon 2011; op. p.). Četrtfinal­e med posameznic­ami je res poseben rezultat. Tudi tam ni brez možnosti, vsaka tekma je poglavje zase. Tamara lahko naredi ta korak, saj na igrišču res kaže samozavest. To je dobila po zmagi v prvem kolu. Verjame vase, ve, da je sposobna premagovat­i tudi višje postavljen­e igralke. To je zelo dobro za slovenski tenis,« je dejal Kraševec.

Trema med intervjuje­m

Potem ko se je Zidanškova uvrstila v drugi teden turnirja za grand slam, je tudi prvič imela na igrišču intervju po koncu dvoboja. Poznalo se ji je, da tega ni vajena, jezik se ji je zatikal in težko je ubesedila misli. »Na igrišče sem prišla dobro pripravlje­na. V prvem nizu je bila težka bitka. Sorana je že imela zaključno žogico, zato sem zelo vesela, da se mi je uspelo rešiti. Uvrstitev v četrtinale mi veliko pomeni,« je bila v pogovoru s Fabriceom Santorojem redkobesed­na Zidanškova, ki se bo lahko še naučila retoričnih spretnosti, če bo nadaljeval­a v takšnem slogu. Da je pustila močan pečat, pove tudi uradna objava prireditel­jev turnirja na twitterju, češ da je Pariz dobil novega Zizouja, kakršen je vzdevek francoske nogometne legende Zinedina Zidana.

»Kaj se je zgodilo, še nisem dobro dojela. Poskušam slediti svojim občutkom in mi dobro uspeva. Pred turnirjem sem vedela, da sem dobro pripravlje­na, da sem sposobna priti visoko, a o četrtinalu nisem razmišljal­a. Želje so velike, za torek ne bi ničesar napovedova­la, vem le to, da me čaka še ena zelo zahtevna tekma. Doslej sem enkrat igrala z Badoso, a že dolgo od tega. Lahko rečem, da ne poznam njene igre, čeprav smo skoraj vrstnice. Vem pa, da je dobra. če je prišla do sem,« je kasneje, ko je bolj zbrala misli, povedala slovenska junakinja v Parizu.

 ??  ??
 ?? Foto Gonzalo Fuentes/Reuters ?? Tamara Zidanšek še naprej premika mejnike na Roland-Garrosu.
Foto Gonzalo Fuentes/Reuters Tamara Zidanšek še naprej premika mejnike na Roland-Garrosu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia