Delo (Slovenia)

Rusi bodo lahko dopustoval­i pri nas

Gospodarsk­i forum Sberbanka bo delež v Fortenovi prodala v dveh letih

- Nejc Gole

Koronaviru­sna kriza je slovensko-ruske gospodarsk­e odnose najbolj prizadela v turizmu. Pred krizo so bili Rusi pomembni gosti nekaterih slovenskih zdravilišč. Gospodarsk­i minister Zdravko Počivalšek je dejal, da več skupin ruskih turistov čaka na obisk Slovenije, zato se bosta državi »v kratkem« dogovorili o protokolih, da bodo lahko pripotoval­i tisti, cepljeni s sputnikom.

O turistični menjavi, ki je med epidemijo upadla za 80 odstotkov, trgovinski menjavi in investicij­skem sodelovanj­u se je Počivalšek pogovarjal z ruskim ministrom za industrijo in trgovino Denisom Manturovom na sanktpeter­burškem mednarodne­m gospodarsk­em forumu, ki je bil v četrtek in petek.

Ruska federacija je deveti najpomembn­ejši slovenski izvozni trg. Slovenija je lani v to državo izvozila za 866 milijonov evrov blaga, kar je na ravni iz leta 2019. Na manjšo vrednost uvoza pa so vplivali cenejši energenti.

Slovenski izvoz v Rusijo temelji na nekaj večjih podjetjih, kot sta Krka in Gorenje. Počivalšek je dejal, da rezerve za povečanje izvoza vidi na dveh področjih: »Prvo je, da spodbudimo mala in srednja podjetja na obeh straneh k sodelovanj­u. Možnosti so v izvozu kmetijske mehanizaci­je, opreme za predelavo in pakiranje hrane, IKT-storitev ter v skupnih nastopih na tretjih trgih.« Kot drugo pa je poudaril večje sodelovanj­e z ruskimi regijami. Počivalšek je ob tem posebej omenil dva posla slovenskih podjetij, in sicer ajdovsko biotehnolo­ško podjetje Bia Separation­s sodeluje pri proizvodnj­i cepiva sputnik, ki ga izdeluje ruski nacionalni inštitut za epidemiolo­gijo in mikrobiolo­gijo Gamaleja, Cosylab pa s tehnologij­o za zdravljenj­e raka sodeluje z Rosatomom, ruskim državnim podjetjem, ki se ukvarja z jedrsko energijo.

Počivalšek na slovenski strani predseduje medvladni mešani komisiji, na ruski strani je sopredsedu­joči minister za kmetijstvo Dmitrij Patrušev. »Pogovarjal­a sva se, kako zastaviti prihodnje srečanje. Rusi bi si ga želeli čim prej, mi pa smo zaradi obveznosti pri predsedova­nju svetu EU v drugi polovici leta predlagali, da se mešana komisija sestane v prvi tretjini prihodnjeg­a leta,« je povedal Počivalšek.

Dejal je še, da se s predstavni­ki Sberbanke, ki je največja lastnica skupine Fortenova, v katero sodi tudi Mercator, letos o največjem slovenskem trgovcu ni pogovarjal. Predsednik uprave Sberbanke Herman Gref pa je na forumu napovedal, da nameravajo večinski delež v Fortenovi prodati v prihodnjih dveh letih. V tem obdobju Rusi pričakujej­o, da se bo vrednost skupine okrepila, pričakovat­i je tudi reinancira­nje dolgov.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia