Delo (Slovenia)

Slaba povezljivo­st skrb pred predsedova­njem

Predsedova­nje svetu EU Januarja so v Fraportu Slovenije upali na 40.000 dodatnih potnikov, a po zadnjih ocenah bo številka precej nižja

- Gašper Završnik, Jure Kosec

Izvedbo hrvaškega, nemškega in v prvi polovici letošnjega leta tudi portugalsk­ega predsedova­nja svetu Evropske unije je krojila epidemiolo­ška slika na stari celini. Ta je v iskanje alternativ­nih scenarijev prisilila tudi slovensko predsedstv­o. A z izboljšanj­em zdravstven­ih razmer in večjo možnostjo za organizaci­jo fizičnih dogodkov je na plan spet prišla stara skrb: slaba letalska povezljivo­st – ne le z Brusljem, ampak tudi drugimi evropskimi mesti.

Leto 2008, ko je Slovenija prvič prevzela krmilo predsedova­nja svetu EU, je bilo po številu prepeljani­h potnikov četrto najuspešne­jše za brniško letališče v zadnjih dveh desetletji­h. V drugi polovici leta je takrat sedem tujih prevozniko­v in en domači iz Ljubljane redno letelo v 25 mest. Danes je slika bistveno drugačna; od večjih vozlišč na voznem redu ni več Dunaja in Münchna, prav tako na njem ni najti povezav z večino balkanskih in vzhodnoevr­opskih mest. Manj je tudi tedenskih frekvenc, vključno z Brusljem, kamor naj bi Brussels Airlines po več prestavitv­ah vendarle ponovno letel od 28. junija.

»Podatki za letošnji maj kažejo, da je število potniških sedežev za povezave z Ljubljano doseglo le 10,3 odstotka predpandem­ične ravni. To pomeni, da ima Slovenija trenutno eno najpočasne­jših stopenj okrevanja v Evropi. Slabši od nje sta samo Irska in Slovaška. Kako slab je položaj, kaže, da iz Ljubljane na dan poletijo največ tri letala, večinoma pa samo eno ali dve,« je za Delo pojasnil Luka Popović, ustanovite­lj in urednik specializi­rane spletne strani Ex-Yu Aviation, ki sledi dogajanju v letalskem potniškem prometu v državah nekdanje Jugoslavij­e.

Trenutne razmere, ki so posledica ukrepov, sprejetih za zajezitev covida-19, in stečaja Adrie Airways, nižajo tudi pričakovan­ja za drugo polovico leta; pred 13 leti se je število prepeljani­h potnikov zaradi predsedova­nja povečalo za približno 100.000, letos pa jih bo bistveno manj. Januarja so v Fraportu Slovenije upali na 40.000 dodatnih potnikov, po zadnjih predvideva­njih pa bo, kot so sporočili z ljubljansk­ega letališča, številka precej nižja. Koliko, je težko predvideti, saj še ni znano, kolikšen delež dogodkov bo lahko potekal v izični obliki.

Jutranji prihod, večerni odhod?

Da je letalska povezljivo­st poleg epidemiolo­ških razmer ena izmed večjih skrbi v pripravah na predsedova­nje, priznavajo tudi na ministrstv­u za zunanje zadeve. »Gre za pomembno vprašanje tako zaradi organizaci­je dogodkov v Sloveniji kot udeleževan­ja slovenskih predstavni­kov na zasedanjih sveta v Bruslju oziroma na dogodkih v drugih državah,« so pojasnili na Mladiki. Kot so poudarili, si vlada prizadeva predvsem za boljšo povezljivo­st z Brusljem v ustreznih terminih dneva kot tudi z drugimi mesti po Evropi.

Z vidika urnika dogodkov, ki se navadno začnejo ob 10. in končajo ob 18. uri, bi bilo, kot pojasnjuje­jo na Mladiki, idealno, da bi bil vozni red oblikovan tako, da bi delegati v Ljubljano prileteli z jutranjim letom in se vrnili z večernim. Sprejemlji­va alternativ­a bi bil tudi prihod v Slovenijo večer pred dogodkom. A kot vse kaže, bo marsikater­i gost svoj obisk med predsedova­njem prisiljen podaljšati.

»Glede na obstoječi vozni red in povezave bodo nekatere delegacije prišle en dan pred dogodkom in odšle en dan po njem,« so pojasnili na ministrstv­u.

Z več povezavami bi bilo lažje

Gosti svoj obisk že zdaj podaljšuje­jo. Eden od tujih diplomatov v Sloveniji nam je, denimo, zaupal, da so slabe letalske povezave med razlogi, zakaj se že leto dni ni vrnil domov. Nekateri naši sogovornik­i sicer dvomijo, da bo letalska odrezanost Slovenije od evropskih prestolnic vplivala na izvedbo dogodkov na najvišji ravni. »Seveda bi bilo bolj udobno, če bi bilo več linij, toda menim, da omejitve v povezljivo­sti pri nobenem od ministrov ali državnem sekretarju iz naše države ne bodo vplivale na odločitev o potovanju,« je povedal predstavni­k ene izmed članic Unije v Ljubljani in pojasnil, da tudi v zadnjih mesecih, če izvzamemo pandemijo, zračne povezave niso krojile organizaci­je bilateraln­ih srečanj. Pri tem gresta Sloveniji na roko lega v središču Evrope in »izvrstna cestna infrastruk­tura«, zaradi česar so lahko tudi bližnja letališča, denimo beneško, povsem sprejemlji­va možnost. Če že, bi lahko odsotnost rednih povezav z Brnika vplivala na prihode predstavni­kov države na nižjih ravneh, in vendar, kot pravi sogovornik, na vseh ravneh prevladuje težnja po ponovnem vzpostavlj­anju izičnih srečanj, ki jih videokonfe­rence ne morejo nadomestit­i.

• V prvem predsedova­nju se je število potnikov povečalo za 100.000.

• Diplomati: Sloveniji gre na roko lega v središču Evrope.

• Težave priznavajo tudi na zunanjem ministrstv­u.

»Slovenija ima trenutno eno najpočasne­jših stopenj okrevanja v Evropi. Slabši od nje sta samo Irska in Slovaška.«

Luka Popović

 ?? Foto Francois Lenoir/Reuters ?? Brussels Airlines naj bi v Bruselj vendarle ponovno letel od 28. junija.
Foto Francois Lenoir/Reuters Brussels Airlines naj bi v Bruselj vendarle ponovno letel od 28. junija.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia