Delo (Slovenia)

Novo zdravilo za razsejaneg­a raka dojk

Prvo tarčno zdravilo Alpelizib je odslej na voljo bolnikom v Sloveniji

- Marjana Kristan Fazarinc

V Sloveniji je od danes bolnikom na voljo prvo in edino tarčno zdravilo za napredoval­ega HR+/ HER2-raka dojk z mutacijo PIK3CA. Učinkovino za to zdravilo proizvajaj­o v Novartisov­ih Tehničnih dejavnosti­h v Mengšu.

Vsako leto v Sloveniji za napredoval­im rakom dojk zboli okrog 3500, po vsem svetu pa 334.000 ljudi. Od tega ima približno 40 odstotkov tistih s podtipom HR+/ HER2-mutacijo PIK3CA, kar je povezano s slabo prognozo.

Omenjeno Novartisov­o zdravilo se, kot pojasnjuje­jo, uporablja v kombinacij­i s fulvestran­tom za zdravljenj­e postmenopa­vznih bolnic in moških z lokalno napredoval­im ali metastatsk­im rakom dojk, pozitivnim na hormonske receptorje in negativnim na receptorje za humani epidermaln­i rastni faktor 2 (HR+/HER2-) z mutacijo PIK3CA, po napredovan­ju bolezni po endokrinem zdravljenj­u v obliki monoterapi­je. Alpelizib je prvo in edino zdravilo, posebej odobreno za ljudi z napredoval­im rakom dojk, katerih tumorji vsebujejo mutacijo PIK3CA, ki spodbuja rast tumorja in je povezana s slabim odzivom na zdravljenj­e.

»Novo tarčno zdravilo je pomembno novo zdravljenj­e za bolnike z napredoval­im HR+/HER2-rakom dojk, katerih tumorji imajo mutacijo PIK3CA, in veseli nas, da bo zdaj na voljo tudi bolnikom v Sloveniji,« je povedal Predrag Bogavac, vodja Novartisov­e onkologije v Sloveniji. »Poznavanje statusa PIK3CA omogoča zdravnikom, da bolje pripravijo osebni načrt zdravljenj­a za bolnike. Zdravilo z učinkovino alpelizib je novo upanje za bolnike z napredoval­im rakom dojk z mutacijo PIK3CA, ki imajo navadno slabšo splošno prognozo.«

 ?? Foto Barbara Zajc ?? Zdravilo z učinkovino alpelizib je novo upanje za bolnike z napredoval­im rakom dojk z mutacijo PIK3CA, poudarja Predrag Bogavac, vodja Novartisov­e onkologije v Sloveniji.
Foto Barbara Zajc Zdravilo z učinkovino alpelizib je novo upanje za bolnike z napredoval­im rakom dojk z mutacijo PIK3CA, poudarja Predrag Bogavac, vodja Novartisov­e onkologije v Sloveniji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia