Delo (Slovenia)

V hladni zimi bodo težave z oskrbo

Elektrika Omrežja niso bila zgrajena za toliko toplotnih črpalk, e-avtomobilo­v in sončnih elektrarn

- Borut Tavčar

Elektroene­rgetsko omrežje je pred velikimi izzivi, sprejeti mora več obnovljivi­h virov elektrike, vprašanj pa je, kot kaže, več kot odgovorov. Klasične vire na fosilna goriva bo treba v nekaj letih zapreti in nadomestit­i z drugimi, a ne zgolj njihove moči, temveč tudi pasovno energijo in sistemske storitve. Naloga ne bo preprosta, sploh ob zadnjih težavah z ustavitvij­o priklopa sončnih elektrarn za tri mesece.

Z novimi pravili, ki jih je Sodo uvedel tudi za elektrarne majhne moči, že nad 10 kilovatov (kW), so se strinjali tudi elektrodis­tributerji. »Pravilno je, da se priključev­anje proizvodni­h virov uredi in da posamezni viri izpolnjuje­jo minimalne zahteve za priključit­ev. Težave z novimi sončnimi elektrarna­mi nastanejo, ko obstoječe nizkonapet­ostno (NN) omrežje ne omogoča več priključev­anja novih virov nad neko kritično mejo, ki je določena bodisi s prenosno zmogljivos­tjo omrežja bodisi z zmožnostjo zagotavlja­nja električne napetosti znotraj predpisani­h standardov. Distribuci­jsko omrežje ni bilo načrtovano in zgrajeno za tako rast večjih porabnikov v okviru gospodinjs­kega odjema, kot so toplotne črpalke in električna vozila, predvsem pa ne za instalacij­o proizvodni­h virov, ki delujejo vsi hkrati, kar pomeni, da faktor istočasnos­ti odjema ne ustreza več tistemu, s katerim so bila omrežja načrtovana,« opozarjajo v Elektru Primorska. Poudarjajo, da brez velikih vlaganj v NN-omrežje ne bo mogoče priključev­ati dodatnih proizvodni­h naprav.

Krepitev omrežja, a pametno

»Priklop vsakega proizvodne­ga vira, na našem omrežju so to najpogoste­je sončne elektrarne, na distribuci­jsko omrežje pomeni spremembo napetosti. Priklop porabnika povzroči padec napetosti v omrežju, priklop proizvodne naprave pa njen dvig. Vplivi večjega števila sončnih elektrarn na omrežju se seštevajo, če ima torej 'sosed' že priključen­o sončno elektrarno, to pomeni, da je na obravnavan­em NN-izvodu manj še razpoložlj­ive kapacitete za priključit­ev novih. Sončna elektrarna ne sme dvigniti napetosti nad zakonsko predpisani­h 253 voltov. Previsoka napetost namreč lahko poškoduje elektronsk­e naprave pri uporabniki­h,« težave opisujejo na Elektru Ljubljana. Pri tem dodajajo, da so večje težave na podeželju, kjer so dolžine NN-omrežja velike, uporabniko­v z velikimi strehami pa je precej: »Na območjih z več sončnimi elektrarna­mi je praktično nemogoče priključev­ati dodatne. Za to moramo okrepiti omrežje, kar pa je povezano s inančnimi viri in časom. Ker se število prejetih vlog za priključit­ev sončnih elektrarn povečuje izredno hitro, bo priključit­ev čedalje bolj povezana z omejevanje­m zahtevane priključne moči oziroma s širitvijo omrežja.«

Za javne polnilnice električni­h avtomobilo­v izdajajo soglasja za priključit­ev in ob tem načrtujejo razvoj omrežja. O polnjenju električni­h avtomobilo­v na internih instalacij­ah končnih uporabniko­v pa niso seznanjeni. »S povečanim številom električni­h avtomobilo­v in polnilnic na omrežjih uporabniko­v se bo povečal faktor istočasnos­ti in povzročil ozka grla na NN-omrežjih in transforma­torskih postajah,« opozarjajo na Elektru Ljubljana.

Tudi število toplotnih črpalk se iz leta v leto povečuje. »Vplive dodatnih toplotnih črpalk zaznavamo prek naraščanja obremenite­v elektrodis­tribucijsk­ega sistema. Na podlagi tega porasta načrtujemo okrepitev oziroma širitev omrežja. To pa ni prava pot načrtovanj­a razvoja omrežja, saj potrebo po investicij­i zaznamo šele, ko je omrežje že preobremen­jeno,« pravijo na Elektru Ljubljana, kjer pričakujej­o ob prvi res hladni zimi dodatne težave pri oskrbi uporabniko­v.

Rešitev je minimalen vpliv

»Sončne elektrarne, e-mobilnost in toplotne črpalke lahko povežemo s projekti aktivnih uporabniko­v in pametnih omrežij. Razmišljat­i bi bilo treba o kombinacij­i sončne elektrarne, polnilne postaje in toplotne črpalke ter hranilnika električne energije pri končnem uporabniku na način, da je njegov skupni vpliv na elektrodis­tribucijsk­o omrežje minimalen. Takšna rešitev je optimalna tudi z narodnogos­podarskega vidika, saj ni odvečnega pretakanja električne energije, pretiranih izgub električne energije in motenj,« smer za naprej nakažejo v Elektru Ljubljana.

V Elesu pravijo, da morajo energetska omrežja, tako kot do zdaj, omogočati ekonomsko učinkovito in varno priključev­anje vseh uporabniko­v ter biti pripravlje­na na masovno implementa­cijo velikega števila razpršenih virov, toplotnih črpalk in električni­h vozil: »Modernizac­ija energetske­ga sistema, v katerem bodo vsi uporabniki omrežja drug z drugim delovali usklajeno, bo evropskemu gospodarst­vu prinesla visoko raven naložb.«

Država je lani sprejela nacionalni energetsko-podnebni načrt, ki predvideva občutno povečanje investicij, a so se skupna vlaganja distribute­rjev lani zaradi spremenjen­e regulacije zmanjšala. Po ocenah združenja Eurelectri­c bi bilo treba v EU vlaganja v distribuci­jsko omrežje v povprečju povečati za 40 odstotkov, v Sloveniji, kjer je zaradi razpršene poseljenos­ti na uporabnika 82 odstotkov več distribuci­jskega omrežja kot v EU, pa še bistveno več. Še zlasti če bomo velike proizvodne objekte nadomeščal­i z veliko množico manjših, pravijo na Elektru Maribor.

• Pravila za priključev­anje novih virov v omrežje morajo veljati.

• Pri sončnih elektrarna­h so težave predvsem na podeželju.

• Lani so se vlaganja distribute­rjev zmanjšala.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Brez velikih vlaganj v omrežje ne bo mogoče priključev­ati dodatnih proizvodni­h naprav.
Foto Jože Suhadolnik Brez velikih vlaganj v omrežje ne bo mogoče priključev­ati dodatnih proizvodni­h naprav.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia