Delo (Slovenia)

CDU v Saški-Anhaltu zmagala z naskokom

Nemčija Krščanski demokrati so skrajno desnico (AfD) pustili daleč zadaj

- Barbara Zimic,

Stranka aktualnega ministrske­ga predsednik­a v Saški-Anhaltu Reinerja Haseloffa, krščanskod­emokratska CDU, je na včerajšnji­h deželnih volitvah po rezultatih vzporednih volitev osvojila 35 odstotkov glasov oziroma kar pet odstotnih točk več kot na zadnjih volitvah. Na drugo mesto se je s 23,5 odstotka uvrstila radikalno desna Alternativ­a za Nemčijo (AfD), ki ji tako ni uspel veliki met.

dopisnica iz Frankfurta

Izjemno slab rezultat je na skrajno levem polu dosegla Levica, ki je izgubila kar pet odstotnih točk glasov in padla na 11 odstotkov. Izgube je imela tudi socialnode­mokratska SPD, ki je osvojila osem odstotkov glasov oziroma 2,6 odstotne točke manj kot na preteklih volitvah. Zeleni so izid s šestimi odstotki le malenkost izboljšali, v parlament pa se je po dveh sušnih mandatih znova uspelo uvrstiti tudi liberalni FDP. To gre pripisati dvigu priljublje­nosti stranke na zvezni ravni predvsem zaradi zagovarjan­ja svoboščin med pandemijo.

Ponovitev koalicije

Trenutno Haseloff vodi vlado skupaj s SPD in Zelenimi. Ta koalicija bi po ocenah na podlagi vzporednih rezultatov lahko nadaljeval­a delo tudi po volitvah. A ker se je v parlament, kot vse kaže, uspelo uvrstiti tudi liberalni FDP, bodo v CDU lahko koalicijsk­ega partnerja iskali tudi pri njih. V taboru CDU so prve napovedi volilnega rezultata sprejeli z izjemnim navdušenje­m in med drugim poudarili, da očitno večina ne želi, da bi jim vladala AfD. Podobno razmišljaj­o Zeleni, pri katerih so poudarili, da so se vsi trudili za to, da AfD ne bi zavladala deželi. Volilno kampanjo je sicer močno zaznamoval­a izjava pooblaščen­ca za vzhodno Nemčijo zvezne vlade Marca Wanderwitz­a, da ima določen del vzhodnih Nemcev nedemokrat­ična nagnjenja.

Mnogi so se spraševali, ali lahko AfD uspe veliki met in premaga najmočnejš­o stranko v deželi, ki se spoprijema z velikimi izzivi, predvsem zaradi zapiranja termoelekt­rarn in manka kadrov v šolstvu in zdravstvu. Predsednik AfD Alexander Gauland je rezultat ocenil kot izjemno dober v razmerah, ko je, kot je poudaril, konkurenca proti njim vodila krivično kampanjo. Še posebno ostro je napadel Levico in Zelene, CDU pa zažugal, da bo AfD še edina konservati­vna stranka v državi, ki se bori proti uničenju Nemčije, če bodo znova sestavili koalicijo z Zelenimi.

 ?? Foto Ronny Hartmann/AFP ?? Najverjetn­eje novi stari ministrski predsednik Saške-Anhalta Reiner Haseloff med oddajo glasovnice v svojem domačem kraju Wittenberg
Foto Ronny Hartmann/AFP Najverjetn­eje novi stari ministrski predsednik Saške-Anhalta Reiner Haseloff med oddajo glasovnice v svojem domačem kraju Wittenberg

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia