Delo (Slovenia)

Evropa sem jaz

-

Ne, ni bila cenzura! Častna pionirska! Urednike sem milo prosil, ali grem lahko malo na dopust. Roke sem jim zvijal, da so popustili. In ker prejšnji teden satire ni bilo, so nič hudega sluteči dobili na mizo krožnik z očitki, da so navadni cenzorji. O tempora, o mores!

Kakšni časi! Človek še na dopust ne more. Zveni pa pomembno in veljaš presneto več, če ti kdo laska, da si cenzuriran. Če ni trdo, represivno, grobo, krvavo, malodane ubijalsko, ni zanimivo. Časi so pač taki, ker je ljudem dolgčas. Zakaj mislite, da Slovenija nima delegirani­h tožilcev v Evropi? Ker je nekaterim dolgčas. In ker iskreno mislijo, da samo oni vedo, kaj in kdo ima prav, kaj bi moralo pisati v zakonu (in če ne piše, to lahko sproti, tudi za nazaj, če je treba, popravijo), kdo govori resnico, kdo zna brati in pisati ustavo, kdo zna soditi, kdo je dober policist, kdo dober tožilec, kdo zna angleško, kdo je zmagal v drugi svetovni vojni (za prvo je vseeno), kako se pišejo članki, kaj je resnica, katera zbrana množica je kužna in katera ni, kaj je, če te pošljejo v Filadelfij­o, in kaj, če te pošljejo v Venezuelo.

»Zakaj sem vladar, če ne morem imenovati tožilcev jaz, če vam ne smem soliti pameti o tem, kaj je umetnost, kdo je predsednik ZDA in kdo najbolje upravlja slovenske banke. Mene vprašajte! In zakaj mora delitev denarja, ki mi tako in tako pripada, nadzirati tožilec, ki mu nisem jaz prižgal zelene luči? Kakšen smisel ima, da mi dajo denar, potem pa moram še račune polagati. Pa saj to je poseganje v suverenost suverena. In kakšen vladar bi bil, če bi se kogarkoli bal. Še jugoslovan­ske armije se nisem. Bruseljski buhteljni so v primerjavi z jugogenera­li pravi piščančki. Saj si ne upajo ukrepati. Zato nič ne skrbite. Dokler bo tekla plača tem poslancem, bomo dajali vladarski zgled. Morda jim bomo morali še podaljšati mandat (bomo že našli način), da lahko izpeljemo celoten program (veste, je kar obsežen). Dokler boste imeli vladarja, bo vse v redu. Evropa sem jaz. In res ne vem, s čim so mučili Boruta, da si je naenkrat upal Ursuli obljubljat­i nekaj o financiran­ju STA in imenovanju tožilcev. Kot da mi ne bi vedeli, kaj je svoboda medijev, svoboda govora, vladavina prava, non-paper ... Mene naj vprašajo, če kdo ne ve, kako ugledno predsedova­ti Evropi. Poglejte, kakšen ugled uživam na vedno prijateljs­kem Balkanu. Malo balkanskeg­a smodnika bi se prileglo tej zaplankano upočasnjen­i Evropi, mar ne?« Te globoke misli je ujel naš dvojni tajno tajni agent, ki skrbi za varnost naših predsednik­ov.

Niti Izolanom ni kar tako, iz nič, zrasel greben. Poznate še katero slovensko mesto, ki ima tri poslance na 15.000 volivcev? In to ne prav vsakdanje poslance. Od teh treh stoji ali pade uvodoma omenjeni vladar. Izolani so zato vlada v debeli senci. Zato želijo imeti najbolj urejeno slovensko občino. Zato so brez velikih pomislekov sprejeli odločitev o mestu, osvobojene­m kopalk, in o mestu brez pasjih kakcev. Ste morda v Ljubljani, gospod župan, sprejeli odlok, da se Ljubljanča­ni ne smejo sprehajati v kopalkah po mestu? Niste. Ste sprejeli odlok, ki določa, da se lahko pasjeljube­c sprehaja s svojim ljubljence­m zgolj z vrečkami za kakce in steklenico z vodo za izpiranje urina? Niste. Izola torej prehiteva Ljubljano.

V Izoli so sprejeli odlok o redu in miru, da od carinskega pomola do marine ni kopališča, ampak je tam mesto, v katerem nimate kaj kazati svojih trebuhov, kosmatih prsi ali beder. Saj res, če na mestni ulici zagledaš 110-kilogramov težkega, precej zaobljeneg­a in kosmatega moža (ali gospo) z uvelo kožo, lahko kdo res doživi etično-estetski šok.

Izola je visoko postavila letvico svoje moralne in splošne čistosti. Prepovedal­i so tudi uriniranje po ulicah, smetenje morja, prenočevan­je v parkih, prosjačenj­e, piknike na kopališčih ... Končno, doslej so to lahko počeli! Zdaj se ne bi smeli ustaviti. Kakšen smisel pa ima zapoved, da morajo hoditi po mestu oblečeni, če te obleke niso najbolj čiste in dišeče, na primer. Ali pa če dame in gospodje ne hodijo okoli z urejenimi pričeskami. Kaj pa smetnjaki, ki zaudarjajo? In plevel, ki straši? Kaj pa frklje v mini krilih? Še nekaj podrobnost­i bodo uredili, pa bi lahko kandidiral­i za glavno mesto. Če lahko Ljubljana v navezi z balkansko-ogrskimi zavezniki predseduje Evropi, bi lahko moralno-okoljsko prerojeni izolski mestni očetje vodili tudi državo.

Zakaj mislite, da Slovenija nima delegirani­h tožilcev v Evropi? Ker je enim dolgčas. In ker iskreno mislijo, da samo oni vedo, kaj in kdo ima prav.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia