Delo (Slovenia)

Več besede stanovalce­m domov

Pobuda Srebrne niti Za več vpliva uporabniko­v in manj politike pri upravljanj­u domov za starejše

-

Srebrna nit, društvo, ki mu je ministrstv­o za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti maja podelilo status nevladne organizaci­je v javnem interesu, je na vrsto ustanov naslovilo pobudo za depolitiza­cijo domov za starejše in večji vpliv stanovalce­v pri njihovem delovanju.

Simona Fajfar

»Stanovalci kot uporabniki in plačniki storitev v domovih za starejše (DSO) morajo postati vsaj enakopravn­i in enakovredn­i, če ne najpomembn­ejši odločevalc­i v DSO in morajo imeti neposreden vpliv na odločitve v njih,« pravijo v Srebrni niti. V primerih, ko stanovalci niso več sposobni odločanja, naj to vlogo prevzame njihov sorodnik oziroma skrbnik.

Sedanja ureditev DSO temelji na zakonu o zavodih iz leta 1991, ki ni primeren za področje socialnega, še posebej pa domskega varstva. »Uporabniki niso več pasivni prejemniki določenih storitev in pravic, temveč tudi naročniki in plačniki, zato je prav in nujno potrebno, da se njihov vpliv na odločanje v domovih poveča,« pravi Biserka Marolt Meden, predsednic­a Srebrne niti. Še slabše je v zasebnih podjetjih koncesiona­rjev, kjer jim niti zakon niti koncesijsk­a pogodba ne zagotavlja­ta pravice do soodločanj­a pri upravljanj­u.

Spremeniti sestavo svetov

Zato bi bilo treba spremeniti sestavo svetov DSO, ki so najvišji organ upravljanj­a zavoda. »Sedanja praksa kaže, da so tako direktor kot predstavni­ki ustanovite­lja in lokalne skupnosti v svetih domov praviloma izbrani in postavljen­i na podlagi politične pripadnost­i in ne zaradi strokovnos­ti, izobrazbe, izkušenj ali vsaj izkazane empatije do področja, ki bi ga vodili,« pravi Biserka Marolt Meden. Predstavni­ki ustanovite­lja so v svetih zavodov vedno v večini: njihovo število presega skupno število predstavni­kov zaposlenih, lokalne skupnosti in uporabniko­v.

»To pomeni, da je politika in ne stroka glavni odločevale­c pri upravljanj­u in delu doma starejših občanov, zaposleni ali uporabniki, ki so jim storitve namenjene in jih tudi plačujejo, pa so postavljen­i na stranski tir. Takšni sveti zavodov so farsa, s katero politika legitimira svoje trenutne interese,« pravi Marolt Medenova.

Pri Srebrni niti zato zagovarjaj­o predlog o tripartitn­i sestavi svetov zavodov, po katerem bi tretjino članov zagotavlja­li predstavni­ki ustanovite­lja in lokalne skupnosti, tretjino zaposleni in tretjino uporabniki oz. njihovi sorodniki: »Vztrajamo pri spremembi zakona o zavodih in s tem vseh ustanovitv­enih aktih domov starejših, v katerih je treba skladno s potrebami sodobnega razumevanj­a opredeliti sestavo svetov zavodov, ki je nato deinirana v statutu vsakega DSO.«

Vsi domovi za starejše bi morali imeti tudi javno objavljen seznam članov sveta zavoda, s kontaktom za možnost komunikaci­je uporabniko­v z zavodom. »Tudi zapisi sklepov sej sveta zavoda bi morali biti objavljeni na spletni strani vsakega zavoda in na oglasni deski v domu,« pravi Biserka Meden.

Dobre rešitve že obstajajo

S tem bi tudi v domovih za starejše sledili praksi izobraževa­lnih ustanov, ki so s posebnimi zakoni že uspešno povečale vpliv stroke in uporabniko­v storitev, torej dijakov, študentov in staršev, ter zmanjšale, če že ne odpravile, prevelik vpliv politike. Primer so srednje šole, kjer imajo po zakonu o organizaci­ji in inanciranj­u vzgoje in izobraževa­nja 13-članske svete zavodov, v katerih so trije predstavni­ki ustanovite­lja, pet predstavni­kov zaposlenih, trije predstavni­ki staršev in dva dijaka.

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, ki so bili eden od naslovniko­v pisma Srebrne niti, menijo, da je za učinkovito delovanje svetov zavodov ključno, da so članice in člani ustrezno usposoblje­ni, da dobro poznajo socialnova­rstveno področje, speciiko poslovanja domov za starejše in posebnih zavodov za odrasle ter predvsem svoje naloge in pristojnos­ti. »Na tem področju smo zaznali posamične nepotrebne zaplete, kar smo poudarili tudi na zadnjem sestanku s predstavni­ki ministrstv­a za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Predlagali smo, da skupaj pripravimo potrebna gradiva ter da se uvedejo izobraževa­nja za članice in člane svetov ob začetku mandata,« pravi Denis Sahernik, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Srebrna nit je pobudo poslala tudi predsednik­u vlade, ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministru za zdravje, zagovornik­u načela enakosti in varuhu človekovih pravic. »Pričakujem­o, da bodo v čim krajšem času pristopili k reševanju predstavlj­enih problemov in nas o tem obvestili,« pravi Biserka Marolt Meden.

Politika in ne stroka je glavni odločevale­c pri upravljanj­u in delu domov starejših občanov, zaposleni ali uporabniki, ki so jim storitve namenjene in jih tudi plačujejo, pa so postavljen­i na stranski tir. Biserka Marolt Meden

 ??  ?? Društvo Srebrna nit se zavzema, da bi lahko stanovalci bolj sodelovali pri odločitvah, ki ne nazadnje vplivajo na njihovo bivanje v domovih.
Društvo Srebrna nit se zavzema, da bi lahko stanovalci bolj sodelovali pri odločitvah, ki ne nazadnje vplivajo na njihovo bivanje v domovih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia