Delo (Slovenia)

Po Neuerju, Lampardu in Tottiju novi obrazi

Euro do 21 let Slovenija je z Madžarsko gostila zelo lepo tekmovanje – Po Neuerju, Lampardu in Tottiju novi obrazi

- Siniša Uroševič

Po marsičem si bo Slovenija zapomnila pomlad 2021: nogometnim zanesenjak­om bo spomin uhajal k zgodovinsk­emu naslovu Mure, zmagi reprezenta­nce s Hrvaško, a tudi porazih v Rusiji in predvsem bolečem na Cipru, ter izjemnemu festivalu nogometnih upov. Euro igralcev do 21 let, ki ga je naša dežela gostila skupaj z Madžarsko, je bil največje možno nogometno tekmovanje pri nas.

Pogled v zgodovino teh prvenstev hitro razkrije, kakšni mojstri so prav prek »malega eura« skočili pozneje v najvišji svetovni razred: Manuel Neuer, Alessandro Nesta, Mats Hummels, Andrea Pirlo, Klaas-Jan Huntelaar, Frank Lampard, Raul, Francesco Totti ... In tako se bomo nekoč spominjali pomladnih dnevov v Mariboru, Ljubljani, Celju, Kopru in naši vzhodni soseščini, ko bodo pod žarometi najbolj priznanih evropskih aren igrali tudi fantje, ki smo jih spremljali na tem prvenstvu, denimo obetavni nemški strelec Lukas Nmecha, že zdaj z bogatimi izkušnjami iz angleških klubov, portugalsk­i inalist Dany Mota – Juventus ga je posodil Monzi, da si nabere kar največ igralnega časa –, pred dnevi je v Ljudskem vrtu blestel Javi Puado, otrok nogometne Barcelone.

Prav ta tekma na lepo prenovljen­em mariborske­m štadionu, ko je omenjeni Španec zabil dva gola Hrvaški, pri kateri sicer spet blesti novi val Dinamovih adutov (Luka Ivanušec, Lovro Majer, Joško Gvardiol), je bila posebna tudi zato, ker je bil na Slovenskem po dolgem času spet dovoljen obisk gledalcev na tekmah. Okrog 2000 se jih je zbralo in videlo živahno tekmo s podaljškom ter zmago branilcev lovorike iz Italije 2019, nakar se je slednjim zataknilo v napetem polinalu s portugalsk­imi sosedi. Sila negotovo je bilo tudi v madžarskem sporedu končnice, derbi Nemčije in Nizozemske je dejansko obujal spomine tudi na številne prestižne tekme članskih reprezenta­nc.

Seveda bi bila sinočnja inalista lahko tudi drugačna, vendar pa tako Nemčija kot Portugalsk­a ohranjata odlično selekcijo mladih nogometaše­v, ne nazadnje ne bi presenečal­o, če bi se prav ti dve deželi pomerili za naslov najboljše tudi na prihajajoč­em euru 2020.

Moštvi Jogija Löwa in Fernanda Santosa se bosta merili že v uvodni skupini, München bo takrat videl novi spektakel.

Le en gol naše selekcije

Slovenija se je zapisala na nogometni zemljevid stare celine kot uspešna gostitelji­ca skupaj s športno prav vzneseno Madžarsko. Le tekmovalno naša reprezenta­nca, ki jo je po Primožu Glihi, odstavljen­em v neobičajni­h okoliščina­h, prevzel Milenko Aćimović v močni skupini prvega dela ni blestela. Edini gol je za celjski remi proti Češki zabil Aljoša Matko, up vijoličnih iz Maribora, tekmi s Španijo (0:3) in Italijo (0:4) sta razkrili, da je bila tu kakovostna razlika zelo opazna.

Zanimiv pa je bil ne nazadnje tudi spored prvenstva, ki ga je pač krojila pandemija in tako tudi prestavite­v lanskega eura. Uvodni del sta Slovenija in Madžarska gostili marca, prvemu junijskemu tednu je pripadla končnica. Vsekakor je naša dežela sinoči doživela nevsakdanj­o čast – veliki inale turnirja je bil na največjem slovenskem štadionu v Ljubljani, v seštevku pa je turnir zasluženo pripadel prvakom Nemcem.

 ??  ??
 ?? Foto Jure Makovec/AFP ?? ManCityjev nemški napadalec Lukas Nmecha je z mojstrskim golom v 49. minuti odločil sinočnji finale med Nemčijo in Portugalsk­o v Stožicah.
Foto Jure Makovec/AFP ManCityjev nemški napadalec Lukas Nmecha je z mojstrskim golom v 49. minuti odločil sinočnji finale med Nemčijo in Portugalsk­o v Stožicah.
 ?? Foto Leon Vidic ?? Aljoša Matko je zabil na euro mladih nogometaše­v edini gol za Slovenijo.
Foto Leon Vidic Aljoša Matko je zabil na euro mladih nogometaše­v edini gol za Slovenijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia