Delo (Slovenia)

Ko ni Rogliča in Pogačarja, Ineos pleše

Kolesarstv­o Ekipa Ineos je letos dobila vse etapne dirke svetovne serije, na katerih ni bilo Rogliča in Pogačarja

- Miha Hočevar

Kdo bo najnevarne­jši tekmec Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča, ko bosta na 108. dirki po Franciji branila prvo in drugo mesto? Kriterij Dauphiné, tradiciona­lna generalka za Tour, ob zmagi Richia Porta ni dala jasnega odgovora. Je pa potrdila pravilo sezone 2021 – ko na štartu etapnih dirk ni največjih slovenskih zvezdnikov, je ekipa Ineos nepremaglj­iva.

Dirka po Doineji se je po lanski skrajšani koronski različici (Roglič je bil pred gladko zmago, vendar zaradi padca ni štartal na zadnji, 5. etapi) vrnila k osemdnevne­mu formatu, ob katerem smo videli sedem zmagovalce­v etap. Največje odkritje je bil Mark Padun, 24-letni Ukrajinec iz ekipe Bahrain Victorious, ki je bil premočan za tekmece v 7. kot 8. etapi. Ta je ponudila zadnjo dramo v boju za zmago v skupnem seštevku, ko je Geraint Thomas padel na spustu 8 km pred ciljem in je nosilec rumene majice Porte ostal brez pomočnikov. Drugouvršč­eni Aleksej Lucenko (Astana) bi moral nadoknadit­i le 17 sekund, vendar ni premogel moči in drznosti za odločilni napad. Ob omahovanju tekmecev se je v ospredje vrnil Thomas, Porta privlekel do zmage, sam pa ubranil končno 3. mesto. Ineosu je po dirkah po Kataloniji (Yates) in Romandiji (Thomas) ter Giru (Bernal) pripadel še Dauphiné. Na nobeni od teh preizkušen­j ni bilo ne Rogliča ne Pogačarja, ki sta v letošnjo slovensko malho že pospravila dirke po UAE, Tirreno–Adriatico (obe Pogačar) in po Baskiji (Roglič).

Če bi gledali le na številke, bi Porta razglasili za največjo nevarnost pred Tourom, ne nazadnje je bil lani na njem tretji, letos pa je dobil generalko. Vendar je po zmagi oddal kapetanski trak moštvenim kolegom. »Ne delam si utvar glede Toura. Tu sem, da pomagam,« je povedal 36-letni Avstralec.

Slovenija pravšnja za Pogačarja

Z njim se strinja slovenski kolesarski strokovnja­k Bojan Ropret. »Na tej dirki je manjkalo precej kolesarjev, ki naj bi igrali glavne vloge na Touru, Porta bržkone ne bo med njimi, velika razlika je med 21 in 8 dnevi dirkanja. Pri Ineosu sicer nikoli ni veš, na koga bodo stavili. Spoznali so, da ne gre izpostavlj­ati enega kapetana, temveč je bolje počakati vsaj en teden dirke, da se pokaže, kdo je najmočnejš­i. To sovpada tudi z letošnjo traso Toura. Prvi teden po Bretaniji bo vetroven in zelo nepredvidl­jiv, kdor ga bo preživel brez prask, bo lahko razmišljal o vrhu,« je nadaljeval Ropret, ki je prepričan, da je še dovolj časa, da pravo formo ujamejo Rogličevi pomočniki pri ekipi Jumbo Visma in Pogačarjev­i pri ekipi UAE. Brez svojih prvih mož sta obe zasedbi na Dauphinéju igrali postranski vlogi.

»Za pripravo ekip je še čas, šele po 20. juniju bomo videli, kakšne bodo prave zasedbe za Tour,« se za Ropreta še ni začelo zadnje odštevanje do vrhunca sezone. Zato pa se je za dirko po Sloveniji, ki se bo v sredo začela na Ptuju s Pogačarjem na štartu. »Trasa je dobra zanj, če je pripravlje­n, kot pravijo, bo vse drugo kot prvo mesto zanj razočaranj­e,« je favorita izpostavil Ropret, ki je ob tem Rogliča pozval, naj 20. t. m. v Kopru brani lanski naslov državnega prvaka, čeprav so iz njegovega tabora sporočili, da ne bo dirkal do začetka Toura 26. t. m. v Brestu: »Naj vsi Slovenci pred Tourom pokažejo, kako se dirka. To bi lahko bila prava poslastica.«

• Mark Padun je bil odkritje dirke z dvema etapnima zmagama.

• Thomasov padec je poskrbel za zadnjo dramo v boju za rumeno majico.

• Ropreta ne skrbi skromna forma Rogličevih in Pogačarjev­ih pomočnikov.

 ??  ??
 ?? Foto Alain Jocard/AFP ?? Richie Porte je bil lani tretji na dirki po Franciji, na kateri bo tokrat pomočnik.
Foto Alain Jocard/AFP Richie Porte je bil lani tretji na dirki po Franciji, na kateri bo tokrat pomočnik.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia