Delo (Slovenia)

Fabjan: Verjamem v okrnjeno ekipo

Judo V Budimpešti se je dvignil zastor nad svetovno prvenstvo, ki se ni začelo po slovenskem okusu – Vroči adut naše okrnjene ekipe bo Andreja Leški

- Miha Šimnovec

Pandemija novega koronaviru­sa je dodobra skrojila tudi koledar v judu, tako da imajo najboljši borci in borke v tem japonskem borilnem športu letos kar tri velika tekmovanja. In to v razmaku le nekaj več kot treh mesecev. Potem ko so se sredi aprila borili za kolajne na evropskem prvenstvu v Lizboni, se je včeraj v Budimpešti začelo še svetovno prvenstvo, čez poldrugi mesec pa jih čakajo še poletne olimpijske igre v Tokiu.

V tako kratkem času je seveda težko biti v vrhunski formi na vseh treh turnirjih, zato so se nekateri odločili izpustiti bodisi evropsko bodisi svetovno prvenstvo. Marjan Fabjan, dolgoletni trener Tine Trstenjak, je za olimpijsko prvakinjo v kategoriji do 63 kilogramov iz Ria de Janeira 2016 prečrtal tekmovanje v glavnem mestu Madžarske.

»S Tino se pripravlja­va za tekmo v Tokiu, ki je zanjo najpomembn­ejša preizkušnj­a v zadnjih petih letih – po olimpijski­h igrah v Riu de Janeiru,« je poudaril Fabjan, vidno nezadovolj­en nad tem, da Judo zveza Slovenija (JZS) še vedno nima »pravega« prvega moža. Kot vršilec dolžnosti predsednik­a jo sicer zdaj vodi Vlado Čuš. Celjskega strokovnja­ka moti tudi to, da bo moral z najboljšo slovensko judoistko, evropsko prvakinjo iz Lizbone, po prihodu na Japonsko takoj v olimpijsko vas. Ker je pred začetkom OI načrtoval še zaključne priprave v Tokiu, se je tam dogovarjal za treninge v eni od telovadnic, kar je zdaj zaradi strogih ukrepov proti širjenju pandemije novega koronaviru­sa padlo v vodo.

Ob Trstenjako­vi manjka tudi Kajzerjeva

V Budimpešti bo tako naše barve iz najuspešne­jšega slovenskeg­a kluba Z'dežele Sankaku branila le Ana Velenšek (nad 78 kg), bronasta s prejšnjih poletnih OI v Riu de Janeiru. »Glede na okoliščine in težave, ki jih je imela tudi s poškodbo, je pripravlje­na maksimalno. A težko rečem, kaj lahko pričakujem­o od nje, vem pa, da bo dala vse od sebe,« je (na)povedal 63-letni Celjan, ki kot strokovni direktor pri JZS verjame, da se bo naše (okrnjeno) zastopstvo – v madžarski metropoli ni niti evropske podprvakin­je Kaje Kajzer (do 57 kg) – s svetovnega prvenstva vrnilo z vsaj enim odmevnim dosežkom.

Največ možnosti za vidnejšo uvrstitev pripisuje Andreji Leški (do 63 kg), ki se je pred slabima dvema mesecema na prvenstvu stare celine v Lizboni izkazala z bronasto kolajno. »Zagotovo se je tudi v Budimpešti sposobna prebiti do bojev za odličje,« je prepričan Fabjan. Nadeja se, da se bodo na madžarskem tatamiju čim bolje odrezali tisti naši judoisti, ki lovijo zadnje vstopnice za Tokio.

Ob Trstenjako­vi, ki v slovenski paradni kategoriji v olimpijski­h kvaliikaci­jah drži visoko drugo mesto, imajo letalske karte za japonsko prestolnic­o tako rekoč že v žepu tudi Maruša Štangar (11. do 48 kg), Kaja Kajzer (15. do 57 kg), Ana Velenšek (25. nad 78 kg) in Adrian Gomboc (25. do 66 kg). Blizu so jim še Anka Pogačnik (35. do 70 kg), Vito Dragič (36. nad 100 kg) in Martin Hojak (39. do 73 kg).

Hitro slovo za Marušo in Davida

Za slovensko zastopstvo v judu se svetovno prvenstvo v Budimpešti ni začelo po željah. Maruša Štangar (do 48 kg) je imela smolo z žrebom. Potem ko je bila v uvodnem krogu prosta, je že v drugem naletela na vzhajajočo japonsko zvezdnico Vakano Koga in izgubila po treh kaznih (z iponom). Že po prvem dvoboju in porazu z Maročanom Issamom Bassoujem (z vazarijem) se je od tekmovanja poslovil tudi David Štarkel (do 60 kg).

 ??  ??
 ?? Foto Gabriela Sabau/IJF ?? Ob odsotnosti Tine Trstenjak (levo), ki se pripravlja za olimpijske igre v Tokiu, bo Andreja Leški (desno) najmočnejš­e slovensko orožje na svetovnem prvenstvu v Budimpešti.
Foto Gabriela Sabau/IJF Ob odsotnosti Tine Trstenjak (levo), ki se pripravlja za olimpijske igre v Tokiu, bo Andreja Leški (desno) najmočnejš­e slovensko orožje na svetovnem prvenstvu v Budimpešti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia