Delo (Slovenia)

Mourinho in Wenger enotna: Francija favorit

Euro 2020 Francozi imajo v lovu na drugi zaporedni naslov z velikih tekmovanj vse v svojih nogah, menita legendarna trenerja in nekoč velika rivala

- Jan Krstovski

Pred petkovim začetkom evropskega prvenstva v nogometu se zdi, da si strokovnja­ki že dolgo časa niso bili tako enotni – glavni favorit je Francija. Tako menita tudi stara rivala Jose Mourinho in Arsene Wenger, ki sta se v preteklost­i strinjala le redko.

Po tem, ko so jih v inalu domačega prvenstva leta 2016 dramatično ustavili Portugalci, bodo Francozi pet let kasneje poskušali nadoknadit­i zamujeno. Naslovu svetovnih prvakov lahko dodajo naslov najboljšeg­a na stari celini, po podobni »formuli« so na vrh Evrope stopili tudi leta 2000, potem ko je generacija s trenutnim selektorje­m Didierjem Deschampso­m na čelu najprej pokorila svet in šele nato Evropo.

»Francija bo super favorit za zmago, razlogov pa je res veliko. Glavni je ta, da so pred kratkim prepričlji­vo osvojili naslov svetovnih prvakov v Rusiji,« je za katarski Bein Sports povedal njihov dežurni komentator Arsene Wenger. Francoski strateg, ki je največji pečat pustil pri londonskem Arsenalu, meni, da rojaki sploh še niso dosegli vrhunca svojih zmožnosti.

»To je mlada ekipa, ki še ni na vrhuncu. Predstavlj­ajte si, da lahko računate na Mbappeja, Benzemaja in Griezmanna, pa še Comana in druge. Napadalni potencial na klopi je ravno tako absolutno neverjeten. Tam so igralci, ki bi igrali v kateri koli drugi ekipi,« je dodal Wenger.

Med njegovimi favoriti so tudi Belgijci in Angleži, morda malce presenetlj­ivo pa tudi Nizozemci.

Wenger je presenetil še z besedami o pogosto kritiziran­emu napadalcu Chelseaja in nemške reprezenta­nce Timu Wernerju. »Všeč mi je kakovost njegovih vtekanj. Všeč mi je njegovo gibanje, a mi vidimo le njegov izkoristek priložnost­i. Absolutno bo med favoriti za igralca turnirja,« je dejal Francoz.

Mourinho: Nemci so vojaki

A za kaj takšnega bo Nemčija morala prikazati veliko boljše predstave kot v ligi narodov in kvaliikaci­jah. »Elfa« ne odpisuje niti Jose Mourinho, ki je svoja pričakovan­ja pred eurom 2020 predstavil za tabloid The Sun.

»Vedno so ekipa, ki se jo je treba bati. So vojaki, zelo disciplini­rani. Nemci so Nemci ... Menim, da to pove vse. Lahko izpadejo v skupinskem delu, toda če pridejo naprej, lahko pridejo vse do inala,« opozarja Mourinho.

Tudi Portugalče­vi favoriti so Francozi, ki lahko po njegovem mnenju sestavijo A-, B- in celo C-ekipo. »Ko imaš v svoji ekipi Kyliana Mbappeja, potem se zelo težko zgodi, da ne zmagaš. Ne vidim šibkih plati. Če bi moral izbrati enega favorita za naslov, bi rekel, da so to oni,« pravi trener, ki je na Otoku vodil Chelsea, Manchester United in Tottenham.

Angleži se po preboju do polinala SP 2018 v Rusiji nadejajo, da bi lahko pred domačimi gledalci storili korak naprej. Razpored jim gre na roko, saj bi lahko vse tekme, z izjemo četrtinala, igrali na domačem Wembleyju.

»Čustveno bodo morali biti zelo močni, da se bodo spopadli s tem pritiskom. Če to storijo, imajo veliko možnosti. Skupinski del je doma. Polinale in inale sta doma. To se mora zgoditi zdaj,« je o neuspešnem lovu Angležev na evropski naslov povedal Mourinho.

Njegovi favoriti so še Belgijci, Italijani in rojaki Portugalci, pri katerih je Rubena Diasa, člana poraženega inalista lige prvakov Manchester Cityja, označil za najboljšeg­a branilca ta hip. »Cristiano Ronaldo seveda ni več fantič, najbrž pa bo to njegov zadnji euro. Dal bo vse od sebe, da še enkrat zmaga. Če pridemo iz skupine, smo sposobni priti vse do inala,« je pogumno napovedal.

Španiji zaradi pomanjkanj­a vrhunskega napadalca večjih možnosti ne pripisuje, več možnosti imajo v očeh Mourinha polinalist­i minulega mundiala Belgijci. »Lahko jim uspe nekaj posebnega, s tem mislim na več kot polinale svetovnega prvenstva. A zanje je zdaj ali nikoli, ker dosegajo idealno starost,« meni portugalsk­i trener, ki je z napovedjo, da bodo igrali v polinalu, pretkano popihal tudi na dušo Italijanov. Ti ga bodo po zgodovinsk­ih podvigih na klopi Interja v prihodnji sezoni spremljali na klopi Rome.

 ?? Foto Adrian Dennis/AFP ?? Arsene Wenger: Francozi lahko ponovijo uspehe s preloma tisočletja.
Foto Adrian Dennis/AFP Arsene Wenger: Francozi lahko ponovijo uspehe s preloma tisočletja.
 ?? Foto David Klein/ Reuters ?? Jose Mourinho: Španija nima vrhunskega napadalca kova Davida Ville.
Foto David Klein/ Reuters Jose Mourinho: Španija nima vrhunskega napadalca kova Davida Ville.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia