Delo (Slovenia)

Dinastija športne družine Duščak se nadaljuje

Družina Duščak Nekdanji košarkar Slavko zdaj med trenerji – Sinova Dan in Klemen državna prvaka, obeta tudi 14-letna Ana

- Drago Perko

Slavko Duščak je bil uspešen košarkar, tudi dolgoletni slovenski reprezenta­nt, ki je igral za vodilne slovenske klube: Krko, Olimpijo, Slovan in Pivovarno Laško. S soprogo Katarino sta si ustvarila družino in dom, tudi njunih pet otrok pa je tako ali drugače tesno povezanih s športom.

Letos se lahko pri Duščakovih pohvalijo s kar dvema naslovoma članskih prvakov. Najprej se je s Cedevito Olimpijo do zlata dokopal danes 18-letni košarkar Dan Duščak, minuli petek pa je svoj drugi naslov prvaka z Dobovcem v futsalu proslavil 27-letni Klemen. Dan je od lanskega leta član Cedevite Olimpije, vrnil pa se je iz madridskeg­a Reala, ki ga je po zavidljivi­h igrah v KK Grosuplje povabil na kaljenje. Ker se vabila kraljevega kluba ne odkloni, je Dan preživel v Španiji dve leti, zdaj pa se kali pri Ljubljanča­nih, verjetno v upanju, da bo dobil v novi sezoni bolj konkretno vlogo.

Klemen je bil sprva nogometaš, najprej je igral za NK Bravo, potem pa za NK Celje, potem pa se je zapisal futsalu. Danes se lahko pohvali s 149 tekmami v 1. slovenski futsal ligi in z doseženimi 66 goli, zbral je tudi 22 nastopov za člansko reprezenta­nco Slovenije. S fustalom je začel v Velikih Laščah, nadaljeval pa v Litiji, zdaj nosi dres Dobovca. Letos je domov prinesel dvojni naslov, pokal Terme Olimia in pokal za prvaka, za nameček pa je z Dobovcem prišel med osem najboljših ekip v Ueini ligi prvakov.

»Hvala bogu, oba z Danom sva postala državna prvaka. V nasprotju z njim pa se lahko v Dobovcu pohvalimo z dvojno krono, osvojili smo tudi pokal, brat Dan ga ni,« je v smehu povedal Klemen, ki je zelo povezan z družino. »Se pa z Danom vidiva bolj malo. Ko pridem iz službe, on počiva, potem pa greva oba na trening. Ponavadi imava nekaj časa za pogovor med vikendom, sicer pa spremljam vse, kaj se dogaja z njim,« je nadaljeval Klemen in dodal, da je imel tudi Dan velik talent za nogomet, a se je potem odločil za košarko.

Manca diplomantk­a, Nejc sodnik

Z akademsko izobrazbo se lahko pohvali njuna sestra Manca, ki je stara 25 let, danes je diplomantk­a notranjega dizajna. Prej je igrala nogomet, zdaj je dve leti članica ŽNK Radomlje, za katerega je zbrala 30 nastopov, dosegla je 10 golov. Še dve leti manj kot Manca ima Nejc Duščak, ki je bil obetaven vratar v Radomljah, predtem je bil član NK Brinje Grosuplje.

Nejc je vratarsko kariero obesil na klin in postal nogometni sodnik. Najmlajša pri hiši je Ana, ki šteje 14 let, igra pa za Ženski košarkarsk­i klub Grosuplje. Tisti, ki so jo videli med igro, lahko potrdijo, da ima dober občutek za met. Nekateri pričakujej­o, da bi ob nadaljnjem razvoju prihodnje leto dobila vabilo v kadetsko reprezenta­nco Slovenije.

»Prav Ana je še edina, ki jo starša vozita naokoli. Vsi ostali smo naredili vozniške izpite. Včasih sta nas morala mama in oče prevažati na tekme in treninge, zdaj se pa le javita in preverita, kako smo igrali,« je zaključil Klemen. Družina je sprva živela v okolici Turjaka, v zadnjih letih so si uredili družinsko hišo v okolici Mengša.

Danes 47-letni Slavko je ostal v košarki: sprva kot vodja lastne košarkarsk­e šole, danes vodi žensko ekipo Grosuplja. Je tudi pomočnik selektorja Damirja Grgića v ženski članski reprezenta­nci.

 ?? Foto Cedevita Olimpija ?? Dan Duščak (levo) je letos z Olimpijo prišel do zlata doma, brat Klemen je državni prvak v futsalu.
Foto Cedevita Olimpija Dan Duščak (levo) je letos z Olimpijo prišel do zlata doma, brat Klemen je državni prvak v futsalu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia