Delo (Slovenia)

Piloti Slovenije in Srbije v spomin Edvardu Rusjanu

Beograd Priprave na počastitev 135-letnice rojstva in 110-letnice strmoglavl­jenja letalskega pionirja – Julija slovesnost, novembra simpozij

- Milena Zupanič

Združenje ljubitelje­v letalstva Edvarda Rusjana Brežice, novogorišk­a občina in slovenska ambasada v Beogradu intenzivno pripravlja­jo počastitev 135-letnice Rusjanoveg­a rojstva in 110-letnice njegovega strmoglavl­jenja na obalo Save v Beogradu. Na začetku nastajajoč­ega velikega novega linijskega parka vzdolž Save in Donave bo veliki mož dobil klop, na kateri bo sedel njegov litoželezn­i kip v letalski uniformi. Letos bosta na pobudo Slovenije v Beogradu tudi dve večji prireditvi, posvečeni Rusjanu.

Kot so se pred 110 leti množično zbrali Beograjčan­i na platoju znameniteg­a Kalemegdan­a, da bi prvič v življenju videli leteti letalo, naj bi se zbrali tudi letos. Namesto Rusjanove Ede naj bi nad Donavo in Savo v bližini Kalemegdan­a letela slovenska in srbska športna letala. Slovenski piloti bodo – če bo vreme dopuščalo – organizira­no prileteli v Beograd prvič po razhodu nekdanje skupne države Jugoslavij­e. Slovenski ljubitelji letalstva se bodo, kot tradiciona­lno že 15 let, v Beograd pripeljali z avtobusom, prevoz in tridnevno bivanje v Beogradu bo organizira­lo Združenje ljubitelje­v letalstva Edvarda Rusjana Brežice, ki ga vodi Ernest Ferk, pobudnik več spominskih dogodkov za Rusjana. Spominsko slovesnost bo obiskal tudi načelnik generalšta­ba Slovenske vojske Robert Glavaš. Poleg beograjski­h mestnih oblasti in letalcev je pričakovat­i tudi

Ernest Ferk, predsednik Združenja ljubitelje­v letalstva Edvarda Rusjana Brežice, je pobudnik postavitve spomenika in sedečega Rusjana v Beogradu. vojaški vrh Srbije. Letalski pionir Rusjan, začetnik letalstva za velik del Evrope, je bil namreč po nesrečnem padcu pokopan v Beogradu z vsemi vojaškimi častmi, navzoči so bili cerkveni in politični dostojanst­veniki. Pogreba se je udeležilo približno 14.000 Beograjčan­ov, kar je bilo za takratno mesto – imelo je le 80.000 prebivalce­v – zelo veliko. Letošnji spominski dogodek naj bi dodatno povezal obe državi in njune letalce. Priprave, tudi na simpozij o Edvardu Rusjanu, ki bo novembra, še potekajo.

Ureditev obale Donave

V izdelavi je tudi že litoželezn­i Rusjanov kip, ki bo »sedel« na spominski klopi na obali Save ter »zrl« v sotočje Save in Donave nedaleč stran. Kip znameniteg­a Slovenca bo povezoval sedanji del obale z novim »linijskim parkom«, kot v Beogradu imenujejo načrtovano ureditev dobrih 46 hektarov površin na 4,6 kilometra med objektom

Beton hala ob Savi na zahodni strani mesta in Pančevskim mostom čez Donavo. Za ureditev obale Donave na vzhodni strani Beograda so dali priložnost 55 mladim arhitektom, izbranim na natečaju. Pri tem so se oprli na zamisel ruskega urbanista in arhitekta Georgija Pavloviča Kovaljevsk­ega iz leta 1923. »Generalni plan« iz tistega časa je mesto Beograd posodobilo leta 2016 z novim »načrtom generalne regulacije Beograda«. Projekt, vreden 55 milijonov evrov, bodo predvidoma končali leta 2023, torej sto let po tem, ko je bil zasnovan.

Rusjanova klop ob sotočju Save in Donave

Arhitekti so prostor razdelili na deset enot, večinoma namenjenih sprehajanj­u, kolesarjen­ju, oddihu in športu. Ureditev ne predvideva ohranitve sedanjega spomenika Rusjanu na mestu njegovega strmoglavl­jenja ob železniški progi, saj je bistvo projekta prenove obale Donave prav v tem, da progo okrog mesta odstranijo – v večjem delu so jo že – in na mestu, kjer je bila železnica, uredijo sodobne rekreativn­e površine s 5000 novimi drevesi in 200 klopmi. A morda si bodo glede Rusjanoveg­a spomenika še premislili.

Novembra, ko bodo v Beogradu organizira­li simpozij, naj bi bila klop že postavljen­a. Skupščina občine Beograd je v petek potrdila, da bo na predlog slovenske ambasade Rusjanova klop v parku ob Savi pod Kalemegdan­om.

»Rusjan je zgodovinsk­a osebnost nastajajoč­ega letalstva v svetu, velik človek, ki se ga moramo spominjati,« je dejal Ernest Ferk, že 15 let organizato­r vsakoletne­ga »romanja k Rusjanu« v Beograd, pobudnik letošnjih spominskih dogodkov in Rusjanove klopi. Združenje ljubitelje­v letalstva Edvarda Rusjana Brežice, ki ga vodi, tudi zbira sponzorska sredstva za izdelavo kipa.

• Ernest Ferk vodi Združenje ljubitelje­v letalstva Edvarda Rusjana Brežice.

• V združenju zbirajo sponzorska sredstva za izdelavo kipa.

• Rusjanova klop bo ob sotočju Donave in Save.

 ??  ?? Na desnem bregu Save, tik pred sotočjem z Donavo, je pripravlje­n prostor za postavitev klopi s sedečim kipom Edvarda Rusjana.
Na desnem bregu Save, tik pred sotočjem z Donavo, je pripravlje­n prostor za postavitev klopi s sedečim kipom Edvarda Rusjana.
 ?? Fotografij­e Milena Zupanič ?? Rusjan je prvič vzletel leta 1909 v Rojcah pri Gorici v takratni Avstro-Ogrski, nato pa je leta 1911 strmoglavi­l, ko se je želel predstavit­i Beograjčan­om. Na mestu strmoglavl­jenja njegovega letala je postavljen spomenik.
Fotografij­e Milena Zupanič Rusjan je prvič vzletel leta 1909 v Rojcah pri Gorici v takratni Avstro-Ogrski, nato pa je leta 1911 strmoglavi­l, ko se je želel predstavit­i Beograjčan­om. Na mestu strmoglavl­jenja njegovega letala je postavljen spomenik.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia