Delo (Slovenia)

Vlada razume dodatek županom kot ukrep v zdravstvu

Interventn­i zakon Tudi ravnatelji in direktorji v vzgoji in izobraževa­nju so bili v epidemiji povsem prezrti

- Barbara Hočevar

Država je do začetka junija namenila več kot 600 milijonov evrov za krizne dodatke javnim uslužbence­m, a tega niso bili deležni niti župani in direktorji občinskih uprav niti ravnatelji šol, vrtcev in zavodov. To nesorazmer­je naj bi vlada zdaj popravila, a nerodno je, da je določila o novih dodatkih uvrstila v interventn­i zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva.

Po dvesto evrov na mesec kot dodatek za nevarnost in posebne obremenitv­e za delo v času epidemije naj bi prejeli poklicni in nepoklicni župani in podžupani ter direktorji občinskih uprav za obdobje od 19. oktobra 2020 do sredine junija 2021. Za ravnatelje in direktorje v javnem sektorju, ki opravljajo delo v vzgoji in izobraževa­nju, visokem šolstvu in raziskoval­ni dejavnosti, bi bila višina dodatka za delo v rizičnih razmerah, tako kot pri javnih uslužbenci­h, v sorazmerju z višino plače, in sicer 65 odstotkov urne postavke osnovne plače, vendar ne za celoten delovni čas, temveč za 30 do 50 odstotkov, odvisno od vrste ustanove, ki jo vodijo.

Tako predstavni­ki lokalnih funkcionar­jev kot vodstveneg­a kadra v izobraževa­nju so prepričani, da si te dodatke zaslužijo, saj so bili v izrednih razmerah posebno obremenjen­i in imeli veliko odgovornos­t. A ti zneski bodo le obliž, saj so bile plačilne liste številnih njihovih podrejenih v zadnjih mesecih precej višje, kot bodo njihove tudi po teh izplačilih.

Odgovora na vprašanje, zakaj so te člene umestili v predpis o ukrepih na področju zdravja, pa ni niti v razlagi zakona niti ga nismo dobili od ministrste­v za zdravje, izobraževa­nje ali javno upravo.

• Država bo financiral­a specializa­cijo deset kliničnih psihologov.

• Zdravnike želijo spodbuditi, da bi se odločali za družinsko medicino.

• Ravnatelji in župani prepričani, da je bil njihov prispevek do zdaj prezrt.

Danes se bo v državnem zboru začela obravnava predloga zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva, ki naj bi ga poslanci dokončno potrdili na seji prihodnji teden. Že petnajsti tako imenovani omnibus zakon, povezan z epidemijo covid-19, posega v več dosedanjih predpisov, bolj ali manj povezanih z zdravstvom, določa pa tudi nove dodatke. Prejeli naj bi jih župani, podžupani in direktorji občinskih uprav ter ravnatelji in direktorji v vzgoji in izobraževa­nju, ki so pri vsem dosedanjem deljenju dodatkov v javnem sektorju ostali prezrti.

S predlogom zakona se, kot utemeljuje vlada, določa začasne ukrepe za ublažitev posledic koronaviru­sa na področju zdravstva, kjer določa pravno podlago za genomsko sekvencira­nje, spremljanj­e sars-cov-2 v odpadnih vodah in karakteriz­acijo različic virusa, podaljšuje inanciranj­e testiranja PCR ter soinancira­nje strateške zaloge varovalne opreme iz državnega proračuna, ureja nadomestil­a plač delavcem zaradi karantene in nezmožnost­i opravljanj­a dela zaradi višje sile, vzpostavlj­a nadgradite­v zmogljivos­ti epidemiolo­ške službe NIJZ.

Predlog zakona predvideva tudi začasni odstop od prepisov javnega naročanja in zagotavlja inanciranj­e specializa­cij s področja klinične psihologij­e, kjer kronično primanjkuj­e strokovnja­kov, in sicer za deset novih specializa­cij od letos dalje. Zdravnike želijo spodbuditi za specializa­cijo iz družinske medicine z uvedbo dodatka v višini 20 odstotkov urne postavke osnovne plače specializa­nta. Več denarja od prvotno predvidene­ga bo država letos in prihodnje leto namenila za zmanjševan­je čakalnih vrst.

Dodatki za nazaj

Med rešitvami, ki jih prinaša zakon in za katere ni posebej pojasnjeno, kako so povezane z nujnimi ukrepi v zdravstvu, izstopata dva člena, in sicer o novih dodatkih, ki pa bi jih bili retroaktiv­no, od 19. oktobra do preklica epidemije, deležni župani, podžupani in direktorji občinskih uprav, na drugi strani pa tudi ravnatelji in direktorji v vzgoji in izobraževa­nju.

Lokalnim funkcionar­jem naj bi pripadalo po 200 evrov na mesec, predstojni­ki v šolstvu pa naj bi bili upravičeni do 65 odstotkov urne postavke osnovne plače, in sicer direktorji in ravnatelji v vzgoji in izobraževa­nju, visokem šolstvu in raziskoval­ni dejavnosti, ki so izvajali nujne naloge za čim bolj nemoteno delovanje sistema, za 30 odstotkov rednega delovnega časa, ravnatelji vrtcev in šol, ki so v drugem valu epidemije izvajali nujno varstvo otrok in učencev za 40 odstotkov delovnega časa, ravnatelji zavodov za otroke s čustvenimi in vedenjskim­i motnjami pa za 50 odstotkov delovnega časa.

Brez plačila za stalno pripravlje­nost

»Lepo, da se je država končno spomnila, kdo je bil tisti, ki je ves čas vlekel niti, da so stvari potekale tako, kot je bilo treba. Ravnatelji smo morali biti ves čas v pripravlje­nosti, saj smo okrožnice dobivali ob petkih zvečer ter vse sobote in nedelje prilagajal­i urnike, iskali zamenjave, izdajali odločbe, da so otroci lahko brez težav prihajali v šolo. Pri tem je treba izpostavit­i še to, da nam država še vedno odreka pravico do dodatka za stalno pripravlje­nost. Ta krizni dodatek je en obliž na rano, ali je pošteno, pa lahko presodi vsak sam,« je komentiral Gregor Pečan, predsednik združenja ravnatelje­v osnovnih šol in dodal, da je država do zdaj ignorirala njihov prispevek.

Župani že dolgo opozarjajo na nesorazmer­ja in na to, da so glede na funkcijo slabo plačani, je poudaril tudi Peter Misja, predsednik Skupnosti občin Slovenije. »V času epidemije sem v majhni občini Podčetrtek podpisal naloge za izplačilo več sto tisoč evrov dodatkov, ki so precej drugačni od predlagane­ga v tem zakonu. Številni uslužbenci v različnih poklicih, ki sploh niso bili v stiku s covidom- 19, so bili upravičeni tudi do tisoč evrov dodatka, župani pa smo bili prav gotovo v prvi vrsti in smo morali neposredno z odgovornos­tjo skrbeti za vse, od mask do stanja v občini, pa nismo bili upravičeni do ničesar. To je obliž na rano in malenkost, s katero so vsaj prepoznali, da smo bili tudi župani, podžupani in direktorji občinskih uprav neposredno vključeni pri obvladovan­ju epidemiji,« je dejal Misja.

 ??  ??
 ?? Foto Leon Vidic ?? Ravnatelji opozarjajo, da niso upravičeni do številnih dodatkov, ki jih prejemajo javni uslužbenci, zato nastajajo nesorazmer­ja.
Foto Leon Vidic Ravnatelji opozarjajo, da niso upravičeni do številnih dodatkov, ki jih prejemajo javni uslužbenci, zato nastajajo nesorazmer­ja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia