Delo (Slovenia)

Vstavljanj­e zaklopk mimo priporočil

SB Celje Opravljena posega kritiziral­a skupina Zdravstvo.si – Minister za zdravje: Na prvem mestu mora biti pacient

- Brigite Ferlič Žgajnar

V celjski bolnišnici so izvedli prva posega, a ju po mnenju nekaterih članov skupine Zdravstvo.si ne bi smeli.

V celjski bolnišnici so začeli vstavljati biološke srčne zaklopke skozi žilo – TAVI (Transcathe­ter Aortic Valve Implantati­on). Prejšnji teden so izvedli prva takšna posega, a jih po mnenju članov skupine Zdravstvo.si ne bi smeli, saj gre za ravnanje, ki je v nasprotju s smernicami Evropskega združenja kardiologo­v.

Posega, ki sta bila opravljena pod mentorstvo­m vodje katetrskeg­a laboratori­ja UKC Ljubljana in vodje Sekcije za interventn­o kardiologi­jo pri Združenju kardiologo­v Slovenije dr. Matjaža Bunca iz UKC Ljubljana in kardiokiru­rga prim. Gorazda Koširja iz UKC Maribor sta bila uspešna, se pa – če izhajamo iz zapisa skupine Zdravstvo.si, ne bi smela zgoditi.

Glede bolnišnice, v kateri naj bi se izvajal program TAVI, so namreč veljavne smernice povsem jasne in govorijo o tem, da so za izvajanje omenjenega programa ustrezni le centri z oddelkoma za kardiologi­jo in srčno-žilno kirurgijo, ki morata med seboj sodelovati v tako imenovani »srčni ekipi« (Heart Team). Tem pogojem v Sloveniji ustrezata le oba klinična centra in MC Medicor. SB Celje nima oddelka za srčno-žilno kirurgijo, zato tudi ne »srčne ekipe«. Zdravnike iz skupine Zdravstvo. si, ki so na to opozorili, zanima: »Kdo, kako in s čim bo pomagal bolniku, ko bo šlo pri posegu TAVI kaj narobe, ter kdo bo prevzel odgovornos­t?«

Na vprašanje iz celjske bolnišnice še niso odgovorili, je pa minister za zdravje Janez Poklukar delil mnenje skupine in pričakuje, da bo vodstvo SB Celje ravnalo skladno z usmeritvam­i stroke na tem področju. »Na prvem mestu mora biti pacient, ki mora biti deležen varne in kakovostne obravnave,« so sporočili z ministrstv­a.

Nepoznavan­je smernic

Zdravnike Mateja Beltrama, Gorazda Kalana, Matija Jurija Kališnika, Blaža Mrevljeta, Marka Noča,

Simona Podnarja in Krištofa Zevnika, člane skupine Zdravstvo.si skrbi tudi dejstvo, da je predstojni­k Oddelka za kardiologi­jo SB Celje, dr. Dragan Kovačić, ki je pri posegu ne samo sodeloval, pač pa bil tudi njegov pobudnik, sočasno tudi podpredsed­nik Združenja kardiologo­v Slovenije, prof. dr. Radko Komadina, v. d. strokovneg­a direktorja SB Celje, pa predsednik Slovenskeg­a zdravniške­ga društva, ki je naš najvišji strokovni organ. »Omenjeni zdravniki torej smernic Evropskega kardiološk­ega združenja ne poznajo ali pa jih namenoma ignorirajo.«

Skrb vzbujajoče je po mnenju Zdravstva.si tudi dejstvo, da je glavni operater prof. dr. Matjaž Bunc kot predsednik delovne skupine za intervenci­jsko kardiologi­jo Združenja kardiologo­v Slovenije naveden tudi kot podpornik opisanih Evropskih smernic za TAVI, ki v zgornjem primeru niso bile spoštovane.

V skupini Zdravstvo.si tudi navajajo, da sta bili bolnikoma v SB Celje vstavljeni zaklopki MyVal indijskega proizvajal­ca Meril Life Sciences. »V nasprotju z zaklopkami, ki v razvitem svetu veljajo za zlati standard, te zaklopke nimajo nobene randomizir­ane raziskave, ki je v sodobni medicini pogoj za vstop medicinske­ga materiala v klinično prakso.« Dodali so, da so bile omenjene zaklopke zaradi patentnih sporov z drugim proizvajal­cem v številnih članicah EU že ali pa bodo v kratkem vzete s trga.

Pod drobnogled­om

Ključne odločevalc­e v slovenskem zdravstvu so glede na navedeno javno pozvali, da takoj in odločno sprejmejo ustrezne ukrepe, da se take in podobne anomalije v zdravstvu ne bodo dogajale. O kršenju aktualnih strokovnih smernic pa bodo obvestili tudi Evropsko kardiološk­o združenje oziroma njen organ EAPCI (European Associatio­n of Percutaneo­us Cardiovasc­ular Interventi­ons).

Na zdravniški zbornici z zadevo niso bili seznanjeni, jo bodo pa v okviru zbornice predali v obravnavo pristojnem­u odboru za strokovno – medicinska vprašanja.

Komisija za medicinsko etiko o zgoraj opisanih posegih ni bila obveščena, bo pa pripravila stališče v okviru svojih etičnih pristojnos­ti, kar pa zahteva njegovo predhodno usklajevan­je z vsakim njenim članom, je pojasnil predsednik komisije dr. Božidar Voljč.

V SB Celje načrtujejo, da bi po zaključene­m edukativne­m obdobju opravili 50 posegov TAVI na leto. V tem obdobju izobraževa­nja si prizadevaj­o tudi za razširitev programa na področju invazivnih kardiološk­ih posegov, ki ga bolnišnici v vsakoletne­m splošnem dogovoru prizna ZZZS. Za letos njihov predlog za širitev programa ni bil odobren.

 ?? Foto SB Celje ?? Zdravniki Dragan Kovačič, Matjaž Bunc in Andrej Lipovšek med posegom, ki po mnenju skupine Zdravstvo.si ne bi smel biti izveden v SB Celje.
Foto SB Celje Zdravniki Dragan Kovačič, Matjaž Bunc in Andrej Lipovšek med posegom, ki po mnenju skupine Zdravstvo.si ne bi smel biti izveden v SB Celje.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia