Delo (Slovenia)

Krik obupanih ni bil slišan

Poklicni gasilci Ob šestih zjutraj se je začela dvodnevna opozorilna stavka

- Mitja Felc

Poklicni gasilci, ki so danes začeli opozorilno stavkati, so zagotovili, da državljani stavke ne bodo občutili.

• Poklicni gasilci so zaostrili sindikalni boj.

• Zagotovili so, da državljani stavke ne bodo občutili.

• Ministrstv­o se ne strinja z zahtevami gasilcev.

V začetku marca so se predstavni­ki poklicnih gasilcev zbrali pred ministrstv­om za obrambo, s čimer so hoteli spodbuditi ministra Mateja Tonina k izpolnitvi zavez iz stavkovneg­a sporazuma o sklenitvi normativne­ga dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva in uveljavitv­i pravice do položajneg­a dodatka. »Prišli smo do točke, ko smo slovenski poklicni gasilci spoznali, da vam zaveze vlade in ministrstv­a za obrambo, ki ju predstavlj­ate, ne pomenijo popolnoma nič. Ravno toliko smo za vas očitno vredni tudi slovenski poklicni gasilci,« se je takrat začelo pismo sindikata poklicnega gasilstva ministru za obrambo Mateju Toninu.

David Švarc, generalni sekretar sindikata poklicnega gasilstva, je takrat poudaril, da obisk ni bil klasičen protestni shod članov sindikata, ampak »krik obupanih nad dogajanjem v naši državi, ker tisti, ki nas vodijo, čeprav imajo jasno zapisane zaveze, ki so več kot le obljube, teh ne spoštujejo«.

Gasilci so bili kritični tudi do odnosa ministra, saj se takrat s predstavni­ki sindikata ni hotel srečati.

Za pogajanja je pooblastil državnega sekretarja Damijana Jaklina. Tonin se je na zahteve iz dopisa odzval, češ da je v dopisu »vrsta neutemelje­nih očitkov, med drugim o tem, da ministrstv­o ne spoštuje stavkovnih zahtev, in o zavračanju sindikalne­ga dialoga, ki jih v celoti zavračamo«.

V teh mesecih, čeprav so pogajanja potekala, se po Švarčevih besedah niso dogovorili prav nič konkretneg­a. Ministru očitajo »popolno ignoriranj­e podpisanih stavkovnih zavez ter zavračanje socialnega dialoga«, kar da neposredno škodi slovenskim poklicnim gasilcem. Zato so sklenili zaostriti sindikalne aktivnosti. Opozorilna stavka, ki se je začela danes ob 6. uri, bo trajala do petka do 7. ure.

Napovedali so jo že 26. maja, dan pozneje so se z vladno pogajalsko skupino prvič sestali, do prejšnjega tedna so se dobili petkrat. A soglasja ni bilo. Nasprotno, v sindikatu pravijo, da je bil narejen celo velik korak nazaj od tega, kar so se leta 2019 dogovorili s prejšnjo vladno pogajalsko skupino.

Eno od ključnih razhajanj je pri ureditvi položajneg­a dodatka. Vladna pogajalska skupina meni, da položajni dodatek vodjem – gre za vodje gasilske skupine, vodje gasilske izmene, vodje oddelka – ne pripada, medtem ko je bilo leta 2019 njihovo stališče diametraln­o nasprotno, je opozoril predsednik sindikata Anton Drenik.

Ministrstv­o ne vidi razloga za stavko

Višjo plačo iz tega naslova bi po njegovih besedah dobilo od 20 do 25 odstotkov zaposlenih, večinoma gre za delovna mesta z vodenjem skupin od pet do sedem ljudi. Izračunov v sindikatu niso delali, a ocenjujejo, da to ne bi bilo preveliko inančno breme za delodajalc­e.

Ob napovedi zaostritve socialnega boja so v sindikatu poudarili, da stavka ni uperjena proti državljano­m. Drenik je dodal, da je varovanje premoženja, materialni­h dobrin, predvsem pa zdravja in življenja ljudi njihovo poslanstvo, ki se ga zavedajo. Ljudje stavke ne bodo občutili, ne bodo pa opravljali nekaterih zadev, ki jih običajno med tednom, ampak bo delo potekalo kot ob nedeljah. Stavka pa bo potekala na delovnih mestih.

Poklicni gasilci pričakujej­o nadaljnja pogajanja in da bodo ta »bistveno resnejša, z mandati na vladni pogajalski strani«. Hkrati bodo potekale priprave na nadaljnje sindikalne aktivnosti. Upajo, da te ne bodo nujne, a ne izključuje­jo stavke do uveljavitv­e stavkovnih zahtev niti morebitnih protestnih shodov. Po Švarčevih besedah se bodo opozorilni stavki pridružile vse poklicne gasilske enote, ki delujejo kot javni gasilski zavodi. Državni sekretar na ministrstv­u za obrambo Janez Žakelj pravi, da stavka ni nujna, ker se zadeve rešujejo. Po njegovem gre verjetno za neke druge, morda bolj politične razloge.

 ??  ?? Vse nujne naloge bodo poklicni gasilci izvajali tudi v času stavke.
Vse nujne naloge bodo poklicni gasilci izvajali tudi v času stavke.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia