Delo (Slovenia)

Koronaviru­s z ideološkim­i zobmi

Hongkong Jutri bodo sovpadle tri obletnice, povezane z dišečim pristanišč­em, in vsaka od njih je izjemno občutljiva

- Zorana Baković

Prvega julija bodo sovpadle tri obletnice, povezane s Hongkongom, in vsaka od njih je zelo občutljiva.

• Prvi julij je obletnica prehoda Hongkonga pod okrilje LR Kitajske.

• Ta dan kaže stopnjo nezadovolj­stva z izvajanjem načela »ena država – dva sistema«.

• Prepoved tradiciona­lnega pohoda.

Obletnica konca britanske kolonialne oblasti in prehoda Hongkonga pod okrilje LR Kitajske bo 1. julija zaznamovan­a simbolično. Tega dne bo od polnoči prepovedan­o pristajanj­e letal iz Velike Britanije. Čeprav so kot vzrok za to odločitev navedli »skrajno visoko tveganje« za prenos mutiranega koronaviru­sa, skorajda ni mogoče spregledat­i, da je bil ukrep uveden v času velike politične napetosti v odnosih Pekinga z Londonom.

Britanska vlada je nezadovolj­na, ker Kitajska krši meddržavni sporazum o statusu Hongkonga znotraj kitajskih meja, vodstvo v Pekingu pa domneva, da so politične nemire, ki so leta 2019 pretresali to 7,5-milijonsko mesto, delno podpirale ali celo dodatno podpihoval­e zahodne sile, med katerimi je bilo vsekakor tudi Združeno kraljestvo.

Prepoved pristajanj­a letal iz Velike Britanije je, seveda, lahko povezana tudi s strahom pred mutiranim koronaviru­som z oznako L452R. Ta virus so namreč že potrdili pri nekaj posameznik­ih, ki so pripotoval­i v Hongkong iz te države, je pa ta ukrep zagotovo pripomogel k naraščanju splošnega strahu med državljani dišečega pristanišč­a, pri čemer je čedalje težje zaznati mejo med političnim­i in epidemiolo­škimi restrikcij­ami.

Odkar je princ Charles v imenu kraljice Elizabete II. leta 1997 eno od najuspešne­jših britanskih kolonij predal kitajskemu partijskem­u vodstvu, so Hongkonžan­i vsakega 1. julija korakali po mestnih ulicah in s tem vodstvo v Pekingu opozarjali na obljubo, zapisano v meddržavne­m sporazumu, podpisanem z Londonom, ki zadeva postopno uvedbo demokracij­e na posebno administra­tivno območje (kar je zdaj uradni status nekdanje kolonije). Kadar je bila Kitajska bolj dobrohotna do državljans­kih pravic in individual­nih svoboščin, je bilo tudi udeležence­v pohoda 1. julija manj.

Ko je leta 2003 poskušala osrednja vlada »skozi stranska vrata« dopolniti »temeljni zakon« oziroma tako imenovano mini ustavo Hongkonga s 23. členom, ki predvideva obračun z »veleizdaja­lci in subverzivn­imi elementi«, prepoveduj­e delovanje tujim političnim organizaci­jam in grozi s strogimi kaznimi za »krajo državnih tajnosti«, je šlo na ulice okoli 500.000 prebivalce­v takrat petmilijon­skega mesta.

Termometer odnosov

Prvi julij je, na kratko povedano, termometer odnosov med Hongkonžan­i in Pekingom, pokazatelj stopnje nezadovolj­stva z izvajanjem načela »ena država – dva sistema« in jeziček na tehtnici, na kateri je to veličastno mesto odmerjalo, katerega kolonista lažje prenaša – nekdanjega britanskeg­a ali novega kitajskega.

Tudi letos so organizato­rji (tri demokratič­no usmerjene politične skupine) od policije zahtevali dovoljenje, da se najprej zberejo v Viktorijin­em parku in nato napotijo po ulicah, da bi tako zaznamoval­i 24. obletnico prehoda Hongkonga pod kitajsko oblast, a so to njihovo zahtevo zavrnili z obrazložit­vijo, da epidemiolo­ške razmere ne dovoljujej­o druženja več kot štirih ljudi. Čeprav se dejansko govori o možnosti petega vala okužbe, redkokdo v tem mestu verjame, da je pandemija primarni vzrok za prepoved tradiciona­lnega pohoda. Koronaviru­s je dobrodošel kot popoln izgovor za zatiranje svobode zbiranja in govora, pri čemer ni dvoma, da je poleg proteinski­h konic dobil še ideološke zobe. Letošnji 1. julij je namreč trikratno občutljiv datum, saj označuje obletnico konca britanske oblasti, stoto obletnico ustanovitv­e Komunistič­ne partije

Kitajske, pa tudi prvo obletnico, odkar je začel veljati zakon o nacionalni varnosti, ki je po svoje še veliko bolj drastična različica omenjenega 23. člena izpred 18 let.

V minulem letu dni, odkar velja ta drakonski zakon, se je Hongkong spremenil bolj kot prej v dveh desetletji­h. Z vsakim dnem je meja med tem mestom in preostalim delom Kitajske vse bolj nevidna in dejansko se zdi, da poteka velika operacija preoblikov­anja ne samo zakonov in predpisov, temveč tudi možganov njegovih prebivalce­v.

V šolske kurikule uvajajo domoljubno literaturo, iz knjižnic odstranjuj­ejo knjige, ki govorijo o boju za človekove pravice, policija je objavila posebno telefonsko linijo za prijave kršitev zakona o nacionalni varnosti. Hongkong doživlja nekaj, kar je podobno veliki kulturni revoluciji, ki je za vedno spremenila Kitajsko.

Zaradi čedalje večjega strahu, ki se še poglablja zaradi aretacij uglednih meščanov, zapiranja liberalnih medijev in opozoril, da zakon preži iz vsakega kotička, kot pritajena anakonda, se je veliko Hongkonžan­ov odselilo v EU, Kanado in zlasti v Veliko Britanijo, ki je v začetku tega leta odprla vrata s poenostavi­tvijo postopka za pridobitev imigrantsk­ega vizuma.

V prvih treh mesecih je za britanski vizum zaprosilo 34.000 Hongkonžan­ov, po splošnih ocenah bi lahko to v prihodnjih petih letih naredilo več kot 300.000 ljudi. Ker najprej odidejo najbolj izobraženi, Kitajska to doživlja kot zahodno subverzijo. Zato je bila prepoved pristajanj­a letal iz Velike Britanije tudi politično sporočilo. Koronaviru­s je prikladno dobil vlogo partijskeg­a komisarja, ki vsem ukazuje, naj si na obraz nadenejo masko in obmolknejo.

 ?? Foto Tyrone Siu/Reuters ?? V minulem letu dni, odkar velja ta drakonski zakon, se je Hongkong spremenil bolj kot prej v dveh desetletji­h.
Foto Tyrone Siu/Reuters V minulem letu dni, odkar velja ta drakonski zakon, se je Hongkong spremenil bolj kot prej v dveh desetletji­h.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia